Fluwelen fauteuils in beige en geel

Kleurentherapie wordt ook wel met een ander woord chromotherapie genoemd. Het is een alternatieve geneeswijze waarbij door het gebruik van kleuren de energiebalans in ons lichaam wordt hersteld. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Wat voor betekenis hebben de verschillende kleuren? In dit artikel vertellen we je er alles over.  

Kleurentherapie: de oorsprong

Voordat we ingaan op wat kleurentherapie precies inhoudt is het goed om te weten dat kleurentherapie al jarenlang bestaat. Het is een holistische geneeswijze die vanaf de oudheid wordt gebruikt om de verstoorde balans in ons lichaam te herstellen. Het gaat hierbij om de disbalans van onze energieën. Dit kan zijn op zowel emotioneel vlak, spiritueel vlak of fysiek vlak.

Zo werden in Egypte, Griekenland en andere Aziatische landen veel gebruik gemaakt van deze vorm van geneeskunde. Zij geloven dat kleuren ook een belangrijke rol spelen bij de diagnose van bepaalde ziektes. Het gaat hierbij om de kleur van bepaalde delen van ons lichaam.

Wat is kleurentherapie?

Kleurentherapie maakt gebruik van de trillingen van de kleuren en dit wordt dan op verschillende manieren in contact gebracht met je lichaam. Dit kan zijn door een directe blootstelling aan de kleur door gerichte straling, maar het kunnen ook kleurenstralingen in het water zijn. Het licht wordt dan op een bepaald gedeelte van het lichaam gericht.

Elke kleur heeft zijn eigen functie. Wat zijn precies de belangrijke kleuren? Dat zijn rood, geel, oranje, groen, turkoois, indigo, paars en magenta.

Chakra’s en licht

Vandaag de dag wordt kleurentherapie vooral ingezet om de verstoorde energiebalans in ons lichaam te herstellen. De kleuren hebben namelijk een stimulerend effect op lichaam en geest. Ons lichaam bestaat uit zeven chakra’s die ieder een eigen kleur vertegenwoordigen. Elke chakra staat in verband met een deel van ons lichaam. Op het moment dat de chakra’s uit balans zijn dan merk je dit aan je lichaam. Je voelt dat je uit balans bent en kunt pijnklachten ontwikkelen.

Kleurentherapie wordt ingezet op een of meerdere chakra’s om op die manier het lichaam weer in balans te brengen. Kleuren hebben veel invloed, denk maar eens aan de kleur van je kleding of de kleur van je interieur. Onbewust kies je uit wat bij je stemming of persoonlijkheid past. Natuurlijk hebben deze kleuren een heel andere invloed omdat dit voornamelijk te maken heeft met je persoonlijke voorkeur.

Kleurentherapie wordt ook veel gebruik in combinatie met lichttherapie. Zoals je weet heeft licht namelijk veel invloed op ons functioneren. Denk hierbij maar eens aan zonlicht. Voor de aanmaak van vitamine D hebben we zonlicht nodig, wanneer ons lichaam te weinig vitamine D aanmaakt kan dit zorgen voor zwakke botten en tanden. Daarnaast heeft licht invloed op je biologische klok. Door blootstelling van licht op verkeerde of andere tijdstippen kan onze biologische klok zeer verstoord raken.

Kleurentherapie kan dus ingezet worden om onze energiebalans te herstellen. Bovenstaande invloeden laten zien dat kleurentherapie voordelen heeft voor zowel lichaam, geest als huis.

Kleurentherapie: de werking en betekenis van kleuren

Zoals gezegd heeft elke kleur zijn eigen betekenis. Hieronder wordt per kleur de betekenis van de kleur toegelicht.

Betekenis kleuren: rood

Rood is de kleur van vuur en staat voor liefde, woede, vreugde, boosheid. Een intense kleur met krachtige kenmerken. Rood is immers ook de kleur van ons hart, onze longen en onze spieren. De kleur rood wordt gebruikt tegen bloedarmoede, moeheid en astma. Het is een kleur die zorgt voor beweging, actie en wilskracht.

Betekenis kleuren: geel

Geel staat voor de zon. Deze warme kleur laat ons stralen. Wanneer je wordt blootgesteld aan geel licht word je vanzelf blijer. Kenmerkend van de kleur geel is de stimulerende werking ten aanzien van onze geest. Denk hierbij aan je zenuwstelstel en concentratie, maar ook aan de stimulering ten aanzien van onze spijsvertering. In de kleurentherapie wordt geel ingezet ter bestrijding van ziekten van het zenuwstelstel.

Betekenis kleuren: oranje

Oranje is een warme, vrolijke en opgewekte kleur. Het wordt daarom vaak gebruikt ter behandeling van bloedarmoede, depressie, ontevredenheid en hartklachten. Wanneer je start met oranje licht dan ga je de dag vol energie tegemoet. Oranje kan bij veel klachten ingezet worden, ook bij klachten ten aanzien van de stofwisseling.

Betekenis kleuren: groen

Als we aan groen denken, denken we aan de natuur. Groen zorgt voor ontspanning, rust, geluk, harmonie en balans. In de kleurentherapie kan groen bijna altijd worden ingezet. Bijna alle klachten reageren goed op groen licht. Toch wordt het vooral toegepast bij de behandeling van tumoren, suikerziekte, bronchitis en ontstekingen van gewrichten. Groen kalmeert en verminderd vermoeidheid en stress.

Betekenis kleuren: turquoise

Turqoise is een bijzondere kleur en vertegenwoordigd de ziel. Het wordt dan ook vooral ingezet wanneer er klachten zijn op zielsniveau. De betekenis van deze kleur is gelukzalig, bevrijdend en helend.

Betekenis kleuren: blauw/ indigo

De koele blauwtinten hebben een kalmerende werking en zorgen voor vrede. De betekenis van deze kleur heeft betrekking op alle soorten pijn. In de kleurentherapie wordt blauw/ indigo gebruikt ter behandeling van migraine, hoofdpijn, spierpijn en verstoppingen. Blauw zorgt voor productiviteit, betrouwbaarheid en heeft een positieve werking bij slapeloosheid.

Betekenis kleuren: paars/ purper

Purper heeft een krachtige werking in de kleurentherapie. Het staat voor spiritualiteit, wijsheid en luxe. Het is een kleur die ervoor zorgt dat we beter weerbaar zijn voor invloeden van buitenaf. De kleur purper laat je verbinden met je echte ik. Zelfrespect en wijsheid staan hierbij centraal.

Betekenis kleuren: magenta/ roze

Vanuit de kleurentherapie doet magenta ons denken aan ontspanning en vrouwelijkheid. Een kleur die zorgt voor verbondenheid. Deze kleur helpt ons op het gebied van meditatie en spiritualiteit: (oude) patronen kun je doorbreken en er kan een nieuwe start worden gemaakt.

Kleurentherapie: zelf aan de slag

Je kunt natuurlijk naar een therapeut gaan, maar je kunt ook zelf aan de slag met kleurentherapie. Doe dit bij voorkeur in combinatie met etherische oliën. Er staan veel filmpjes online waarmee je zelf aan de slag kunt. Misschien heb je een eigen yogaruimte in huis zodat je yoga kunt combineren met kleurentherapie.

Pas kleurentherapie toe terwijl je ontspannings- en ademhalingsoefeningen doet. Ga in een ontspannen houding zitten en sluit je ogen. Ga na welke chakra uit balans is en neem de kleur die bij deze chakra hoort in gedachte. Deze kleur houd je alleen bij de inademing in gedachte. Vervolgens denk je tijdens het uitademen aan de kleur die hier tegenover staat.

Laat je inspireren door de volgende artikelen en kom nog meer tot rust!

Registreer je op Westwing en pas kleurentherapie toe in je woning!