Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
luchtvochtigheid in huis met groene planten

Wat is nu de ideale luchtvochtigheid in huis? Wat is luchtvochtigheid precies en hoe zorg je voor een gezonde luchtvochtigheid? Allemaal vragen waar we je in dit artikel antwoord op geven.

Luchtvochtigheid: wat is het?

Luchtvochtigheid in huis is niet iets wat je direct merkt. Pas wanneer het heel vochtig is of wanneer je barsten of scheuren in het hout gaat zien, weet je dat er iets mis is. Wanneer we luchtvochtigheid verder bekijken dan kan er een verschil worden gemaakt tussen de absolute en relatieve luchtvochtigheidswaarde.

De absolute waarde zegt iets over de hoeveelheid water in een bepaalde hoeveelheid lucht. De relatieve luchtvochtigheidswaarde zegt iets over de waterdamp in de lucht. Factoren zoals de staat van je huis en de hoeveelheid waterdamp die we produceren hebben invloed op de luchtvochtigheid in huis. Want wat is een ideale luchtvochtigheid?  

De ideale luchtvochtigheid in huis

De ideale luchtvochtigheid in huis zit tussen de 40 en 60%. Wanneer de luchtvochtigheid hoger is dan is het te vochtig. Dit herken je dus aan scheuren in het hout of kozijnen die op termijn gaan rotten. Ook vochtplekken op de muur kunnen gevolgen zijn van een te hoge luchtvochtigheid in huis.

Een gelijkmatige temperatuur en juiste luchtvochtigheid zijn dus van belang om dit te voorkomen. Ook als het gaat om onze gezondheid. Zo kun je last krijgen van droge, branderige ogen, een droge geïrriteerde huid, hoest, hoofdpijn of een slechte nachtrust wanneer de lucht in huis te droog of juist te nat is.

Daarnaast brengen we het merendeel van ons leven binnenshuis door. Extra belangrijk dus om een gezonde luchtvochtigheid in huis te hebben en te streven naar een luchtvochtigheid van ongeveer 50%.

Hoe meet je de luchtvochtigheid? Je kunt dit meten met een speciale luchtvochtigheidsmeter (hygrometer). Het kan ook zijn dat op jouw weerstation een hygrometer zit. Je kunt dan zien welke waarde de luchtvochtigheid in je huis heeft.

Hoe zorg je voor een gezonde luchtvochtigheid?

Afhankelijk van een hoge of lage luchtvochtigheid kun je zelf het een en ander doen.

Hoge luchtvochtigheid in huis

Een hoge luchtvochtigheid kan diverse oorzaken hebben. Zo kan de ligging van je huis erg bepalend zijn. Denk dus aan de ligging (bosrand of juist in het centrum), grondsoort, grondwaterpeil, stookgedrag en de mate waarin het huis geïsoleerd is. Daarnaast kan de luchtvochtigheid per seizoen wisselen.

Wat kun je zelf doen bij een hoge luchtvochtigheid?

 • Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, is het van belang om goed te ventileren. Dit betekent dagelijks de ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Pas dan komt er een ‘natuurlijke’ trek in huis die de frisse buitenlucht verspreid door de ruimtes. Is dit geen optie omdat je veel weg bent? Zet dan bij voorkeur een kwartier twee ramen tegelijk open.
 • Zet tijdens het koken de dampkap aan en zet tijdens het koken de deksels op de pannen.
 • Kleding drogen? Hang dit het liefste buiten aan een waslijn op. Wanneer dit niet mogelijk is, hang je kleding dan te drogen op zolder of een andere plek waar je ook ramen kunt openzetten.

Zorg het hele jaar door voor een goede luchtvochtigheid in huis. Let met name op de slaapkamers omdat dit extra van belang is voor een goede nachtrust. Meer tips voor het bereiken van de juiste luchtvochtigheid in de slaapkamer, lees je in ons artikel over dit onderwerp. Let ook op de kinder- of babykamers omdat kinderen gevoelig zijn voor droge lucht. Vergeet ook niet de woonkamer omdat hier met regelmaat de verwarming aan staat.

Lage luchtvochtigheid in huis

Een lage luchtvochtigheid betekent vaak een slechte ventilatie. De lucht in huis is erg droog en hierdoor kan je huid sneller droog aanvoelen. Met onderstaande tips pak je de lage luchtvochtigheid in huis aan.

 • Haal luchtzuiverende planten in huis. Planten zien er niet alleen mooi uit, ze geven zuurstof af en zuiveren de lucht. Zo kunnen planten ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis wordt verhoogd.
 • Gebruik een plantenspuit om de lucht in de ruimte te bevochtigen. Doe dit met regelmaat om de luchtvochtigheid te verhogen.
 • Dweil regelmatig. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis tijdelijk omhooggaat. Bovendien is niets zo fijn als met je blote voeten op een schone vloer lopen. Schoonmaken in zijn algemeen heeft een positief effect op de luchtvochtigheid. Dit komt omdat fijnstof en huisstofmijt minder kans krijgt om zich te ontwikkelen. Probeer daarnaast al het textiel in huis regelmatig op hoge temperaturen te wassen.
 • Kom je er helemaal niet aan toe? Overweeg dan om een automatische luchtbevochtiger te kopen. Het is vaak een investering, maar het voordeel is dat ze automatisch de luchtvochtigheid in huis op pijl houden. Luchtbevochtigers creëren een aangenaam binnenhuisklimaat en beschikken over meerdere technieken om dit te realiseren.

Nog meer tips om helemaal tot rust te komen

 • Creëer je eigen home spa.
 • Neem regelmatig een relax bad.
 • Doe dagelijks of wekelijks ademhalings- of ontspanningsoefeningen.
 • Regelmatig bewegen (tip: creëer je eigen homegym en sport thuis).
 • Voed jezelf van binnenuit met gezonde en gevarieerde voeding (overweeg een detox).
 • Neem zo nu en dan een digitale detox.
 • Ontspan met yoga of meditatieoefeningen.
 • Verbreed je kennis met lezen en creëer hiervoor een fijne leeshoek in huis.

Met bovenstaande tips weet je hoe je een lage of hoge luchtvochtigheid in huis aan kunt pakken. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in van een expert. De luchtvochtigheid heeft immers een groot effect op ons binnenklimaat. Zoals je weet is een gezonde luchtvochtigheid dus niet alleen beter voor de spullen in huis, maar ook voor jezelf.

Wil je nog meer lezen over gezondheid, tot rust komen en wellbeing? Laat je dan inspireren door onze experts. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om tot rust te komen.