Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Diverse luchtzuiverende planten in de woonkamer met vloerkleed, fluwelen zitmeubelen en een dressoir

Kunnen planten je echt gelukkig maken? Luchtzuiverende planten doen dat zeker, want ze zien er niet alleen stijlvol uit, maar bevrijden de lucht ook van schadelijke stoffen en chemicaliën. Ze dragen bij aan een aangenaam binnenklimaat en een betere levenskwaliteit! Wist je trouwens dat planten het zuurstofgehalte van de binnenlucht verhogen? Maar sommige planten kunnen nog meer doen: ze reinigen de lucht en absorberen de vervuilende en chemische stoffen die zich daar bevinden. Deze omvatten nicotine, trichloorethyleen (in verven, lakken en reinigingsmiddelen), formaldehyde (in meubels, verf, tapijt), tolueen (in printers en kopieerapparaten) en benzeen. Dus als dat geen reden is om direct te investeren in luchtzuiverende planten…!

Luchtzuiverende planten – de voordelen in één oogopslag

Kamerplanten zien er niet alleen mooi uit. Velen onder hen verbeteren ook het binnenklimaat en absorberen vervuilende stoffen die vrijkomen in de lucht door meubels, muurverf en elektronische apparaten. Het is daarom de moeite waard om twee keer zoveel te investeren in planten voor de slaapkamer. Bepaalde planten in de slaapkamer filteren CO2 en vervuilende stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethaan effectief uit de lucht en zetten deze om in zuurstof. Daarnaast zorgt de groene plant voor een fris binnenklimaat. Zo kun jij rustig slapen.

Top 10: luchtzuiverende planten

Hier vind je onze top 10 luchtzuiverende planten. Zet ze in huis zodat je met een zuiver geweten een zucht van verlichting kunt ademen!

  • Philodendron
  • Berkenvijg (Ficus benjamina)
  • Sansevieria
  • Drakenboom (Dracaena)
  • Kleine klimop (Hedera helix)
  • Ivy Tute (Scindapsus aureus)
  • Lepelplant (Spathiphyllum)
  • Graslelie (Chlorofytum comosum)
  • Orchidee (Phalaenopsis)
  • Kentia Palm (Howea forsteriana)

Zo zorgen planten voor luchtzuivering…

Over het algemeen gebruiken planten het chlorofyl in hun bladeren om kooldioxide om te zetten in zuurstof door middel van zonlicht. Van onze schooldagen weten we nog steeds dat dit biochemische proces bekend staat als fotosynthese. Planten scoren punten in de ruimte dankzij de natuurlijke luchtbevochtiging. Meer dan 90 procent van het irrigatiewater wordt terug in het milieu gebracht – en het geheel is vrij van ziektekiemen! Deze luchtreiniger is vooral gunstig voor de neusslijmvliezen wanneer de verwarmingslucht in de winter droog is. Ja, zelfs een vervelende verkoudheid kan ermee voorkomen worden. Maar zelfs bij hoge temperaturen in de zomer overtuigen planten met hun luchtzuiverende en aangenaam verkoelende werking.

Hoe planten het binnenklimaat verbeteren

Natuurlijk kan een enkele kamerplant helpen om de lucht te zuiveren, maar het kan de belasting van een hele kamer, zoals de slaapkamer, niet absorberen. Afhankelijk van de grootte van de kamer zijn veel en liefst verschillende planten ideaal voor de slaapkamer. Hoe meer bladoppervlakte een plant heeft, hoe meer schadelijke stoffen ze kan opnemen! Omdat het logisch is dat je ook de luchtzuiverende planten in de slaapkamer moet besproeien, kan dit een invloed hebben op de luchtvochtigheid. Om te voorkomen dat er zich hier geen broedplaats voor schimmel ontwikkelt, moet je ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de kamer niet te hoog is. Ventileer daarom regelmatig! Schimmel in bloempotten kan ook een eerste teken zijn van overmatige vochtigheid.

Verkwikt wakker worden – met luchtzuiverende planten in de slaapkamer

Of het nu gaat om kamerplanten die in een donkere slaapkamer overleven en ‘s nachts ook zuurstof produceren, of om luchtzuiverende planten die je daadwerkelijk helpen om in slaap te vallen. Planten zijn geweldig en tot veel in staat. Niets is onmogelijk!

Bottom line: Waarom planten in de slaapkamer het binnenklimaat kunnen verbeteren

Er zijn veel storende factoren die ertoe kunnen leiden dat we ‘s avonds niet in slaap kunnen vallen of dat we over het algemeen geen rustgevende slaap vinden. Maar het is niet altijd het bed, de matras of de partner die de schuldige is! Vaak is het gewoon de CO2-concentratie in de ruimte. Slechte lucht leidt tot een slechte nachtrust. Daarom zijn kamerplanten die de lucht reinigen gewoonweg briljant.

Deze slaapkamerplanten produceren ook ‘s nachts zuurstof.

Aloë vera is bij velen bekend als een wondermiddel tegen huidziekten en jeuk. Het heeft weinig water nodig en geeft zelfs ‘s nachts zuurstof af, waardoor het een perfecte luchtzuiverende plant is voor de slaapkamer. Maar bow hennep neemt ook ‘s nachts CO2 op en zet dit om in zuurstof. Daarnaast wordt bow hennep aanbevolen als luchtzuiverende plant in de slaapkamer, omdat deze ook de lucht bevrijdt van het gebruikelijke huishoudgif.

Onze mooiste cachepots voor uw luchtzuiveringsinstallatie

Nog meer verlangen naar natuur en groen in huis? Mooie kamerplanten hebben natuurlijk ook stijlvolle bloempotten en plantenbakken nodig om ze op de juiste manier te kunnen presenteren. Blader door onze online shop op WestwingNow voor de mooiste potten voor je luchtzuiverende planten. Wij wensen je veel plezier! Haal de natuur in huis en zuiver de lucht!