woonkamer met kamerplant in pot

Planten zijn er in vele soorten en maten. Ze maken ons gelukkig en zorgen voor sfeer in huis. Luchtzuiverende planten dragen bij aan een gezond binnenklimaat en een betere levenskwaliteit. Wist je ook dat planten het zuurstofgehalte van de binnenlucht verhogen? Sommige planten kunnen nog meer doen: ze reinigen de lucht en absorberen de vervuilende en chemische stoffen die zich daar bevinden. Reden genoeg om te investeren in luchtzuiverende planten. Benieuwd naar de meest stijlvolle luchtzuiverende kamerplanten? Lees dan snel verder en ontdek onze 10 favorieten!

Onze top 10 luchtzuiverende kamerplanten

Hieronder vind je onze top 10 luchtzuiverende planten. Ze zijn niet allemaal even mooi, maar de werking is goed. Let op: elke plant heeft een ander luchtzuiverend vermogen. Lees snel verder.

1. De lepelplant: onze bloeiende favoriet onder de luchtzuiverende planten

De lepelplant bestaat uit wel veertig verschillende soorten en heeft als wetenschappelijke naam Sparthiphyllum. Het is een sierlijke plant met grote bladeren en witte bloemen. De lepelplant zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op peil wordt gehouden en zet CO2 om in zuurstof.

Het liefst staat deze plant op een warm plekje uit de zon. Verzorg hem goed want hij heeft veel water nodig.

2. De Sanseveria ofwel vrouwentong

De sanseveria, oftewel de vrouwentong, is een plant die ’s nachts koolstofmonoxide omzet in zuurstof. Deze behoort net zoals de lepelplant tot de zuurstofplanten. Let op: geef deze plant niet te veel water, want dan gaat hij snel dood. Je mag ‘m op een donkere plek zetten. Ook is de sanseveria een perfecte badkamerplant. Een fijne eyecatcher om naar te kijken als je aan het ontspannen bent in bad.

Let wel op met kleine kinderen, want hij kan giftig zijn. De bladeren van deze plant zijn stevig en langwerpig en staan recht omhoog.

3. De Calathea: dé sierlijke favoriet onder de luchtzuiverende planten

Deze plant is heel bijzonder en sierlijk! De bladeren gaan ’s avonds zelfs slapen, je herkent dit omdat de bladeren dan rechtop gaan staan. Overdag gaan ze weer ‘open’ staan. De bladeren hebben verschillende kleuren en de onderkant is meestal donkerpaars.

Zet ‘m bij voorkeur op een tochtvrije plek uit de directe (felle) zon. Geef de plant wekelijks een scheut water en wil je ‘m extra verwennen? Geef de calathea dan af en toe een sproeibeurt.

4. Krulvaren ofwel Nephrolepis exaltata

De krulvaren mag ook niet ontbreken in deze lijst. Hij wordt ook wel Nephrolepis exaltata genoemd. Het is een mooie, volle kamervaren die te herkennen is aan z’n gekrulde, sierlijke bladeren. Deze plant heeft een sterke luchtzuiverende werking. Waar staat deze het liefste? Op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef ‘m regelmatig water en voorkom dat er in de pot een laagje water blijft staan.

5. De vioolplant: onze grote favoriet onder de luchtzuiverende planten

De Fiscus Lyrata (vioolplant) vind je in verschillende soorten en maten. Deze plant kan uitgroeien tot een grote kamerplant, dus let goed op welke soort je precies koopt. Sommige verschillen zelfs zo erg van elkaar dat het niet eens lijkt alsof ze tot dezelfde soort behoren. Je hebt wat grotere fiscus planten die in de hoogte groeien en er zijn wat kleine, vollere modellen verkrijgbaar.

Let op: het sap is giftig!

6. De Graslelie ofwel Chlorofytum comosum

De graslelie staat bekend om z’n luchtzuiverende kwaliteiten want hij is ook in staat om toxische vuildeeltjes uit te lucht te zuiveren. Het is een plant die makkelijk te onderhouden is. Geef ‘m wekelijks een beetje water en stek de plant wanneer nodig. Stekken is heel makkelijk. De nieuwe (kleine) plantjes groeien aan de stengels en zijn niet te missen. Je verwijdert de (nieuwe) plant van de uitloper en zet deze in een glas water. Vervolgens wacht je net zo lang tot er wortels aan komen.

Tip: zet de glaslelie in de zomer buiten, maar pas op: temperaturen beneden de 10 graden remmen de groei. Deze plant leent zich als een perfecte hangplant.

7. Klimop ofwel Hedera helix als luchtzuiverende kamerplant

Als je aan een klimop denkt, denk je waarschijnlijk aan een buitenplant. Toch is dit ook een perfecte luchtzuiverende plant voor binnenshuis. Hij verwijdert de stoffen formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht. Mooi langs een kast als hangplant of laat de plant leiden door wat ijzerdraad. Geef deze plant wekelijks wat water en snoei eventueel bij wanneer nodig.

8. Aloë Vera: ook perfect als luchtzuiverende plant voor de slaapkamer

De Aloë Vera haalt ook schadelijke stofjes uit de lucht. Ben je opzoek naar een makkelijke plant die weinig onderhoud nodig heeft? Koop dan een Aloë Vera plant. Verschijnen er bruine plekken op de plant? Check dan de lucht in huis want dit wijst erop dat de lucht verontreinigd is.

9. Kentia Palm: voor een urban jungle touch

Wil je je urban jungle aanvullen? Kies dan voor de luchtzuiverende plant Kentia Palm. Een palm met bladeren die een intense, diepgroene kleur hebben. De bladeren zetten veel CO2 om in zuurstof. Een fijne zuurstofplant en bijkomend voordeel: de plant is niet giftig. 

10. Monstera ofwel de gatenplant

Tot slot de Monstera oftewel de gatenplant. Ook de monstera heb je in veel verschillende modellen. Het is een luchtzuiverende plant die niet mag ontbreken in je interieur.

De voordelen van luchtzuiverende planten

Dat kamerplanten ons gelukkig maken, wisten we al en dat planten goed voor ons zijn ook. Maar wist je ook dat bepaalde planten een positieve invloed hebben op ons binnenklimaat? Zo zijn er planten die een luchtzuiverende werking hebben. Ze absorberen vervuilende stoffen en filteren bijvoorbeeld de CO2 in de ruimte. Denk hierbij aan stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethaan.

Ze neutraliseren als het ware deze schadelijke stoffen door ze op te nemen en af te breken. Wat betreft de CO2, deze wordt overdag omgezet in zuurstof. Sommige planten worden dan ook zuurstofplanten genoemd. Daarnaast brengen ze waterdamp in de lucht waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Welke planten hebben nu zo’n luchtzuiverende werking? En hoe werkt dit precies?

Hoe werken luchtzuiverende planten?

Over het algemeen gebruiken planten het chlorofyl in hun bladeren om kooldioxide om te zetten in zuurstof door middel van zonlicht. Dit biochemische proces staat ook wel bekend als fotosynthese. Zeker in geïsoleerde huizen en kantoren zijn planten die de lucht zuiveren extra belangrijk. De lucht in deze ruimtes is namelijk van mindere kwaliteit.

Extra belangrijk om ze regelmatig te luchten door ramen open te zetten. Koop daarnaast ook verschillende (luchtzuiverende) planten om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Nu hoor ik je denken: welke planten kan ik dan het beste aanschaffen? Daar vertellen we je hieronder meer over.

Hoe planten het binnenklimaat verbeteren

Hoeveel planten moet je nu precies hebben voor de ruimte? Hoe meer bladoppervlakte een plant heeft, hoe meer schadelijke stoffen ze kan opnemen. Afhankelijk van de grootte van de kamer kun je verschillende planten neerzetten.

Let op: wanneer je de luchtzuiverende planten regelmatig besproeit, heeft dit gevolgen voor de luchtvochtigheid in huis. Om te voorkomen dat er een broedplaats voor schimmel ontwikkelt, moet je ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de kamer niet te hoog is. Nog een belangrijke reden om regelmatig te ventileren. Schimmel in bloempotten kan ook een eerste teken zijn van overmatige vochtigheid.

Planten alleen zorgen niet voor voldoende luchtzuivering. Zet daarom ook voor een goed binnenklimaat regelmatig de deuren en ramen open om het flink door te laten tochten.

Meer lezen over gezondheid in huis? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen over wellbeing en laat je inspireren.

Weet jij al voor welke luchtzuiverende kamerplant jij gaat? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale om jouw eyecatcher te stijlen.