Vrouw draagt mondkapje

Sinds het coronavirus is uitgebroken, zijn we steeds vaker een mondkapje gaan dragen. Het is even wennen zo’n masker voor je mond, maar uiteindelijk helpt het ons om het virus in te dammen. Bovendien ben je niet afhankelijk van die niet-zo-fraaie wegwerpmaskers, je kunt ook zelf een stoffen mondkapje maken in een kleur of motief naar keuze. Of je nu kiest voor een wegwerpmondkapje of een stoffen exemplaar – het is belangrijk dat je het kapje op de juiste manier draagt. In dit artikel vertellen we je alles over het dragen van een mondkapje en alle regels daaromheen.

Mondkapjesplicht: wanneer moet je een mondmasker dragen?

Eerst was het dragen van een mondkapje slechts een advies, inmiddels is het verplicht om in openbare gelegenheden een mondmaskerte dragen voor iedereen van 13 jaar en ouder. Maar wanneer en waar moet je een mondmasker dragen?

 1. In het openbaar vervoer

  De mondkapjesplicht gold al eerder voor het openbaar vervoer, maar nu moet je ook in bus- en tram`haltes een mondkapje dragen.
 2. Op school

  Op middelbare scholen, hogescholen en universiteiten is het dragen van een mondmasker verplicht.
 3. Openbare plekken

  In winkels, musea, theaters en andere overdekte openbare plekken moet je per 1 december een mondkapje dragen.
 4. Contactberoepen

  Als kapper, fysiotherapeut en tandarts is het dragen van een mondkapje verplicht.
 5. Bus en vliegtuig

  Ook in de bus en het vliegtuig geldt een mondkapjesplicht.

In een restaurant of theater mag het mondkapje af wanneer je op je plek zit, alleen als je gaat lopen moet je mondkapje weer op. Wanneer je geen mondmasker draagt, kan je een boete krijgen. Die boete is €95,- voor volwassenen en €38,- voor jongeren onder de 16 jaar.

Do’s & don’ts: hoe draag je een mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje geeft je geen 100% zekerheid op bescherming tegen het virus. Het is daarom belangrijk om ook de andere maatregelen in acht te nemen, zoals het houden van 1,5 meter afstand en geen handenschudden. Wanneer je niest of hoest, moet je dat aan de binnenkant van je elleboog doen en daarna je mondmasker vervangen.

Het dragen van een mondmasker is aan bepaalde regels verbonden om de kans op besmetting en verspreiding van het virus te verkleinen. We bespreken hier alle do’s en don’ts.

Do’s bij het dragen van een mondkapje

 • Handen wassen: was altijd je handen voordat je een mondkapje op- en afzet en nadat je het mondkapje hebt afgezet. Geen water en zeep in de buurt? Gebruik dan (zelfgemaakte) desinfecterende handgel.
 • Neus, mond en kin: zorg dat het mondmasker je neus, mond en kin volledig bedekt.
 • Gebruik een niet-medisch mondmasker: gebruik geen mondkapjes die voor ziekenhuispersoneel bedoeld is, er is schaarste aan deze medische mondkapjes en in het ziekenhuis zijn ze het hardst nodig. Een wegwerpmondkapje of een stoffen mondmasker mag je wel dragen.
 • Verwissel je mondmasker om de drie uur: draag een masker maximaal drie uur en gooi hem daarna weg of in de was.
 • Niet aanraken: raak alleen de oorlussen van het mondkapje aan wanneer je het kapje op- of afzet. Raak ook tijdens het dragen niet het mondmasker aan.
 • Opbergen: berg je mondkapje na het dragen op in een afsluitbaar plastic zakje. Gebruik voor een gebruikt masker een ander zakje dan voor een nieuw masker.
 • Reserve: neem altijd een reserve mondmasker mee zodat je het op tijd kunt verwisselen.
 • Wassen: was je stoffen mondmasker op minimaal 60 graden.
 • Spatscherm: gebruik alleen een spatscherm wanneer je een beroep uitoefent waarbij je meer dan acht uur een mondkapje moet dragen.

Don’ts bij het dragen van een mondkapje

 • Niet op je kin: draag je mondkapje niet op je kin wanneer je ‘m even niet gebruikt. Zet ‘m in plaats daarvan af en berg hem op.
 • Niet in je broekzak: bewaar geen mondkapjes in je broekzak, maar alleen in een afsluitbaar plastic zakje.
 • Weggooien: gooi een gebruikt wegwerpmondkapje direct weg na gebruik en laat ‘m niet slingeren. Gooi het kapje bij het restafval.
 • Geen nat mondmasker opzetten: is het mondkapje nat? Gebruik ‘m dan niet en gooi hem direct weg.
 • Geen sjaal: draag geen sjaal of bandana als alternatief voor een mondmasker.
 • Te klein of te groot: draag ook geen te klein of te groot mondkapje. Het masker moet precies aansluiten.

Mondkapje filter

In stoffen mondkapjes kan je vaak een filter schuiven. Zo’n filter moet je wel zo nu en dan vervangen. Dat hoeft niet om de drie uur, maar wel zodra het vuil is. Je kunt tegenwoordig kant-en-klare mondkapje filters kopen. Deze zijn ademend en speciaal op maat gemaakt voor mondkapjes. Als alternatief kan je ook een koffiefilter gebruiken.

Let op: voorheen werd het ook weleens aanbevolen om een stofzuigerfilter te gebruiken, maar dit raadt de overheid af omdat niet duidelijk is of de chemische middelen die in het filter verwerkt zijn, schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien zou zo’n filter huidirritatie op kunnen leveren.

Spatscherm gezicht: wanneer draag je het?

Een spatscherm, ook wel face shield genoemd, is een transparant scherm dat je voor je gezicht draagt. Doordat het scherm de mond en neus niet volledig afdekt, geldt het niet als alternatief voor het mondkapje. Sterker nog: een spatscherm mag je niet dragen op plekken waar de mondkapjesplicht geldt.

Alleen wanneer je een beroep uitoefent waarbij je meer dan acht uur een mondkapje zou moeten dragen, is een spatscherm toegestaan. Het scherm moet dan wel het hele gezicht bedekken.

Stoffen mondkapje wassen

Na het dragen van een stoffen mondkapje is het belangrijk dat je ‘m direct in de was gooit. Heb je even geen wasmachine in de buurt? Bewaar hem dan in een afsluitbaar plastic zakje en gooi ‘m bij thuiskomst in de was. Was het mondmasker op minimaal 60 graden en draai een volledig wasprogramma.

Droog het mondkapje aan de lucht of gooi ‘m in de droger. De warmte van de droger zorgt ervoor dat eventueel resterende ziekteverwekkers gedood worden. Lees hier alles over het wassen van een stoffen mondmasker.

Registreer je op Westwing om nog meer artikels te lezen over quarantaine en persoonlijke verzorging.