vrouw kijk uit het raam en doet aan niksen

De kunst van het nietsdoen, ofwel niksen, is populairder dan ooit. Maar vergis je niet, het is niet zo makkelijk als je wellicht denkt! Olga Mecking, journaliste, ontdekte dat wij Nederlanders er behoorlijk goed in zijn en na een artikel dat zij schreef over het onderwerp, ontstond een internationale hype. Niksen zou een goede invloed hebben op de gezondheid. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk; niksen? Olga Mecking schreef er een heel boek over; Niksen – De Dutch art of luieren. Lees hier in het kort alles over deze nieuwe woon- en leeftrend en laat je inspireren.

‘Niks’ jij wel eens?

Grote kans dat het antwoord op deze vraag ‘nee’ is. Als we ontspannen, niet werken en onze vrije tijd invullen, kiezen we meestal toch voor iets nuttigs of leuks. In elk geval iets met een doel. Bijvoorbeeld klussen, tuinieren, televisie kijken, met de kinderen spelen. Er zijn maar weinig mensen die vaak op de bank gaan zitten en daadwerkelijk voor zich uitstaren, zonder doel of nut. Dat idee zit diepgeworteld in de mens, de dwang om altijd bezig te zijn, iets te doen met een doel.

Door te niksen, voelen veel mensen zich nutteloos en precies dát is voor velen geen fijn gevoel. ‘s Nachts, als we slapen, rusten we het meeste uit. Toch blijkt uit onderzoek, dat om ’s nachts goed te kunnen slapen, we ook overdag rustmomenten moeten nemen. Je hebt zogenaamde ‘herstelpauzes’ nodig om ervoor te zorgen dat het lichaam niet opgefokt is.

Waarom is ‘Niksen’ zo moeilijk?

In onze tijd draait veel om het nut der dingen. Mensen doen graag iets dat een doel heeft. Alles dat we doen heeft nut en elke minuut is nuttig of leuk besteed. We willen in ons werk, privé, maar ook in ons sociale leven interessante dingen meemaken, boeiend zijn. Ook Social Media speelt hierin een grote rol. Alles draait hier om hoe leuk, spannend en bijzonder onze levens zijn. Leef elke dag alsof het de laatste is! Dat zorgt voor velen voor grote druk, ontdekt ook journaliste Olga Mecking. Niksen gaat eigenlijk in tegen dit idee.

Het niks doen, zonder doel, zonder nut. Dit past bij het verlangen naar een minimalistische levensstijl. We hoeven niet altijd iets te doen, leren of kopen. We kunnen tevreden zijn met wat we hebben en zijn. Niksen onderscheidt zich overigens wel van vervelen. Bij verveling komt namelijk het gevoel kijken dat iemand iets wel wil maar niet kan. Niksen wordt meer gezien als het laten afdwalen van je gedachten. Je hoeft je tijdens het niksen niet op iets te concentreren, waardoor je energievoorraad aangevuld wordt. Dit kan de creativiteit stimuleren. Wel eens bedacht waarom je bijvoorbeeld onder de douche vaak tot goede ideeën komt?

Waarom zou je ‘Niksen’?

Niksen is gezond. Door te niksen zorg je dat je tot rust komt. Maar eigenlijk is het idee van niksen, anders dan bijvoorbeeld een bezoek aan een spa hotel of een uurtje mediteren om het lichaam en tot rust te brengen, dat je dat doet zonder nut. Het heeft geen doel. En juist dat laatste is zo moeilijk. Als een activiteit bijvoorbeeld “rust vinden” of “ontspannen” tot doel heeft, dan krijgt het toch een nut. Naar de effecten van niksen is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar niksen zou stress kunnen verminderen en de kans op een burn-out kunnen verkleinen.

Toch mooi meegenomen? Er zijn veel mensen die behoefte hebben aan niksen. Denk maar eens aan de uitspraak ‘even helemaal niks’. In het weekend of in de avonden hebben veel mensen zin om ‘even helemaal niks’ te doen. De gemiddelde mens kiest er dan echter wel voor om met vrienden te eten, te borrelen of met de geliefde een film te kijken. Uiteindelijk doe je dan toch weer ‘iets’.

Niksen op jouw manier

Maar we kunnen ‘niksen’ uiteraard ook flexibeler invullen. Kies ervoor om elke week een moment bewust met niks bezig te zijn. Plan niks, werk niet, ga niet fietsen of wandelen, maar doe werkelijk niks. Eventueel kun je voor dit bewuste moment van ontspanning een speciaal hoekje inrichten in je huis. Een comfortabele stoel, een kussen, een plaid, een kaarsje en dan ga je zitten en probeer je echt een tijdje niets te doen. Je gedachten komen en gaan, maar ga niet bewust nadenken over iets dat jou bezig houdt. Er zijn ook bepaalde apps die je kunnen helpen bij het niksen.

Waarom zijn Nederlanders goed in ‘Niksen’?

Misschien zouden we denken dat bijvoorbeeld Spanjaarden met hun siësta’s juist goed zouden zijn in niks doen. Maar Olga Mecking leert ons dat juist wij Nederlanders goed kunnen niksen. Waarom? Nederland is goed geregeld met zijn zorgverzekeringen, uitkeringen, ouderschapsverlof en dergelijken. Mensen hebben weinig zorgen over basisvoorzieningen, de meeste mensen hebben hier een goed leven. In Nederland hebben mensen relatief veel vrije tijd en daarom kunnen de mensen hier eenvoudiger komen tot ‘niksen’. 

Ben je ook toe aan meer rust? Dan kun je natuurlijk een weekend ontspannen in een spa hotel, design hotel of duurzaam luxe hotel. Maar de nieuwe trend niksen laat ons zien dat er ook een andere manier is om stress te reduceren. Bovendien zou je door regelmatig een uurtje niksen ook een betere nachtrust krijgen. Niet slecht toch? Hopelijk heeft ons artikel je kunnen inspireren.

Wil je meer lezen over niets doen ? Lees dan een van de boeken over dit onderwerp. Wil je graag een fijn plekje in huis creëren voor je dagelijkse of wekelijkse moment om even niets te doen? Bij Westwing shop je alles voor een ultieme relaxplek. Van comfortabele stoelen, banken of kussens en plaids tot heerlijke geurkaarsen, lampjes die zacht licht verspreiden en elegante kandelaars. Meer niksen? Ook jij kan het!