een japanse thee ceremonie met groene matcha thee

Of je nu wilt detoxen of gewoon van thee houdt: een Japanse theeceremonie moet je een keer in je leven mee hebben gemaakt. Men denkt vaak dat een uur of vier ’s middags theetijd is, maar hoe zit het met de Japanse theetijd? Wat maakt de Japanse theeceremonie zo bijzonder en waarom houden Japanners deze theeceremonie? In dit artikel lees je er alles over.

De Japanse levensstijl

Misschien heb je het al vaker gehoord, Japanners hebben wereldwijd de hoogste levensverwachting. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de inwoners van het Japanse Eiland Okinawa het oudst worden van alle mensen ter wereld. Reden genoeg om in te zoomen op de Japanse gebruiken. Een van deze gebruiken is de theetijd met bijbehorende theeceremonie.

De oorsprong van deze theeceremonie

Het Japanse theeritueel is een eeuwenoude traditie. Van oorsprong duurt de Japanse theeceremonie maar liefst vier uur. Het doel van deze theeceremonie is de geest te verlichten en te bevrijden.

In China stond thee al langer bekend vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Vanuit China kwam het in Japan terecht omdat boeddhistische monniken de thee meenamen tijdens hun pelgrimstochten. De precieze oorsprong van thee blijft een raadsel. Na de ontdekking van thee is het gebruikt als medicijn en versterkende drank. Japan introduceerde Matcha en sindsdien drinken Japanners deze thee tijdens speciale ceremonies.

De theetijd die wij hier kennen is in Japan onbekend. Japanners drinken voornamelijk Matcha. Dit is een groene thee afkomstig uit Kyoto, een regio in Japan. Het is een gezonde thee omdat Matcha hoge concentraties antioxidanten bevat. De ingrediënten beschermen je tegen schadelijke invloeden en stoffen van buitenaf en daarnaast hebben ze ook een ontstekingsremmende werking. Het drinken van Matcha gebeurd vooral tijdens speciale theeceremonies vanwege de speciale bereidingsmethode van de thee.

De voordelen van een theeceremonie

In de 7e eeuw is de theeceremonie in China ontstaan. Zij ontdekten dat groene thee een positieve en stimulerende werking heeft en gebruikten daarom deze thee om wakker te blijven tijdens de ‘Zazen-meditatie’. Dit is een meditatievorm die wordt beoefend in het zenboeddhisme waarbij men lange tijd mediteert in een zittende houding. In het Japans betekent zazen letterlijk zittende aandacht. Zen meditatie legt de focus op concentratie meditatie, oftewel meditatie als tool tot verlichting. Begin het jaar 700 namen de Japanse monniken dit van de Chinezen over. Op die manier werd het steeds meer een gewoonte om thee te drinken.

Hoe verloopt een Japanse theeceremonie?

De theemaster leidt het Japanse ritueel in een theehuis. Een theeceremonie bestaat uit vaste rituelen waaronder het lopen door de theetuin voordat men in het theehuis aankomt. Je kunt dit zien als een mentale voorbereiding op de ceremonie zelf. Het theehuis zelf is heel summier en sober aangekleed en ingericht. Er zijn rijstmatten op de vloer aanwezig en alles gebeurt volgens vaste regels.

Afhankelijk van het seizoen kunnen er verschillende rituelen plaatsvinden. Elk seizoen heeft namelijk zijn eigen ritueel. Bij elk ritueel worden de principes van zen en Feng Shui in acht genomen. Hiermee verander je negatieve invloeden in positieve en dat bevordert de energiestroming.

De theeceremonie gaat verder. In de tussentijd verzamelen de gasten zich in een wachtruimte en wanneer iedereen aanwezig is nemen ze in de tuin plaats op een bankje. Hier wachten ze op de theemeester (gastheer). De gastheer verwelkomt de gasten door middel van een diepe buiging. De gasten lopen vervolgens achter de gastheer aan naar de theeruimte. Voordat ze de theeruimte in mogen wassen ze hun handen en mond. De ingang van de theekamer is erg laag zodat iedereen die binnenkomt diep moet bukken. Deze houding staat voor respect en dienstbaarheid. Vervolgens nemen de gasten plaats op de tatami vloer. Niets mag immers de theeceremonie afleiden.

Een theeceremonie vindt altijd plaats in combinatie met een lichte maaltijd. Ter voorbereiding op het drinken van de thee krijgt iedereen iets zoets. Afhankelijk van het type ritueel verlaten de gasten de kamer. Afhankelijk van het ritueel wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen een eerste en tweede deel.

Theetijd

Dan is het theetijd. De theemeester legt met handgebaren en bewegingen uit hoe de thee moet worden gedronken. Vervolgens zet de gastheer de kom met de dikke groene thee op de grond neer en nemen de gasten om de beurt een of meerdere slokken. Je tilt de kom op met je linkerhand en draait deze met je rechterhand met de klok mee. Daarna neem je een paar slokken en veeg je de kom vervolgens af met een vochtige doek.

Vervolgens zet je de kom weer terug op de grond zodat de volgende iets kan drinken. Er wordt niet altijd gebruik gemaakt van een kom. Het kan ook zijn dat er gebruik wordt gemaakt van losse theekopjes. Let er dan op dat de mooiste kant van het kopje altijd naar de gast is gekeerd. Het kan zijn dat het kopje soms gedraaid moet worden. Wanneer het kopje namelijk wordt teruggezet dient de mooiste kant naar de gastheer te zijn gekeerd.

Tot slot maak je een buiging uit dankbaarheid voor de thee. Aan het einde vraagt de theemeester of iemand nog meer thee wilt en wast alle gebruikte materialen af. Hij beëindigt de theeceremonie en de gasten verlaten de ruimte.

Thee attributen tijdens de theeceremonie

Tijdens de theeceremonie wordt er groene thee in poedervorm gedronken. Deze wordt op een traditionele wijze bereid. De traditionele bereiding wordt gedaan met een klopper (chasen), lepel, houder (Chashaku), kom, ketel en vuurpot. De verse theebladeren worden bewaard in een houten doos die Natsume wordt genoemd.  

Waarom houden Japanners deze theeceremonie?

De traditionele theeceremonie is een manier om de geest tot rust te laten komen. Daarom worden de rituelen tijdens de theetijd ook in stilte uitgevoerd. Belangrijke kenmerken van de traditionele theeceremonie zijn harmonie, respect, reinheid en rust. Om tijdens de theeceremonie geconcentreerd te blijven worden alle handelingen precies, nauwkeurig en correct uitgevoerd.

Na het lezen van dit artikel weet je wat je mag verwachten van een Japanse theeceremonie. Drink jij ook vaker thee? Koop dan eens een andere theesoort dan bekend. Vaak val je terug op vertrouwde en bekende smaken. Leuk om eens wat anders te proberen. Combineer thee met het eten van Brainfood of drink lavendel thee voor het slapen gaan. Net zoals deze andere tips werkt het drinken van kamille of lavendel thee ontspannend.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een geslaagd interieur.