moederdag cadeau knutselen witte marmere tafel met roze accessoires

Kinderen brengen naar school, een paar uurtjes werken, kinderen ophalen, koken, het huis opruimen en dan nog even tijd voor jezelf. Oh en dan wil je ook nog op tijd naar bed. Hoe combineer jij het allemaal? Misschien zit je elke avond uitgeput op de bank terwijl je het gevoel hebt dat je toch te weinig hebt kunnen doen. Dan kun jij misschien wel baat hebben bij wat time management.

Met kleine praktische tips kun je heel wat resultaat behalen. Zowel je balans tussen gezin en werk als een prettige dosis me time, wij hebben veel tips voor je!

Wat is time management?

Eigenlijk is time management alles dat te maken heeft met hoe je je werk organiseert. Je werkgewoonten, tools en methodes om het maximale uit je dag te halen en doelgericht met je tijd om te gaan. Het draait om de activiteiten die jij onderneemt om bij je doel te komen. Hierbij spelen effectief werken en focus een grote rol.

5 tips om te starten met plannen

 1. Deadlines

  Stel jezelf een deadline voor taken. Anders loop je het risico eindeloos met iets bezig te zijn.
 2. Routines

  Ga voor routines. Zorg dat bepaalde handelingen die je dagelijks doet vanzelfsprekend worden. Leer sneltoetsen, maak sjablonen en leg je spullen elke dag op dezelfde plek.
 3. Takenlijst

  Maak 1 takenlijst. Hierdoor creëer je overzicht voor jezelf.
 4. Kladblok

  Zorg dat je altijd een kladblok op je bureau hebt liggen zodat je alles dat gebeurt tijdens een dag direct kunt opschrijven.
 5. Voorbereiden en reflectie

  Zorg wekelijks voor een moment waarop je je agenda voor de volgende week doorneemt. Pak openstaande dingen op en bedenk concreet hoe je bepaalde zaken gaat aanpakken. Het overzicht hebben voor een nieuwe week zorgt voor rust.

Tips voor time management

Er zijn veel tips voor time management in je leven. Wel zijn deze eigenlijk voor elke situatie of rol die je vervult anders. Zo spelen er andere zaken mee wanneer je als moeder aan time management wilt doen dan wanneer je manager van een groot bedrijf bent.

Moet je nog wat klusjes doen in het huis en wil je goed voorbereid te werk gaan? Lees de tip voor het opruimen van de kledingkast, wandrekken inrichten of het schoonmaken van de koelkast. Bespaar tijd en energie met deze tips!

Tips voor ouders met een druk leven

Voor ouders met (jonge) kinderen is het leven vaak erg vol en druk. Kinderen naar de opvang, het huishouden, sportclubjes en met vriendjes spelen. En dan misschien tussendoor nog even zelf werken, sporten of een moment voor jezelf… Hieronder 5 tips voor time management om het leven beter te plannen en organiseren voor ouders.

 1. Zorg dat je tijd voor jezelf maakt. Gun elkaar als ouders dus tijd voor eigen dingen. Hierdoor kom je even uit de dagelijkse patronen, kan het brein dingen beter verwerken, krijgt je probleemoplossende vermogen een boost en zorg je voor frisse nieuwe inspiratie.
 2. Probeer de weekenden niet vol te plannen en organiseren. Doordeweeks is het vaak een race tegen de klok om iedereen op tijd op school, de opvang, aan tafel en in bed te krijgen. Zorg er daarom voor dat je vaker kiest voor rustige weekenden. Hiermee bedoelen we weekenden zonder verplichtingen. Door rust is het makkelijker om dingen in nieuwe perspectieven te zien, contact met elkaar te maken en goede keuzes te maken.
 3. Zet tijdens de maaltijden telefoons uit. Samen eten is echt een moment van aandacht voor elkaar. Zorg daarbij voor zo min mogelijk afleiding. Rustig en zonder afleiding eten is ook beter voor de gezondheid en de spijsvertering.
 4. Een uurtje eerder naar bed? Onderzoeken wijzen uit dat heel veel mensen elke nacht te weinig slaap krijgen. Probeer dus (af en toe) een uurtje eerder naar bed te gaan. Hierdoor voel je je fitter, gezelliger én ben je productiever!
 5. Is thuis werken een optie? Het heeft veel voordelen. Je wordt minder onderbroken door collega’s en klanten en kunt je beter afsluiten voor geluid en telefoon. Als je thuis werkt kun je veel effectiever werken en veel meer gedaan krijgen. Bovendien kun je in de pauzes even een was de wasmachine in gooien en alvast de aardappels schillen. Tot slot scheelt het je ook nog reistijd.

5 tips voor time management op kantoor

Op kantoor heb je vaak veel afleiding. Je hebt collega’s die iets van je nodig hebben, e-mails de binnenstromen, de telefoon die rinkelt en vergaderingen die écht moeten… Een dag op kantoor is moeilijk efficiënt in te richten. Ontdek deze 5 tips voor time management op kantoor!

 1. Maak je doelen helder. Door duidelijk voor ogen te hebben wat je doelen zijn kun je beter de juiste keuzes maken. Je prioriteiten worden duidelijker. Het kan ook fijn zijn om eens samen met een leidinggevende je doelen te ranken, zodat helder wordt wat het belangrijkste is.
 2. Zorg voor een fijne plek om te werken. Bijvoorbeeld een flexplek waar je even rustig kunt gaan zitten als je even écht iets af moet maken. Ook is het dan voor de collega’s duidelijk dat ze je even niet kunnen storen.
 3. Bekijk je mail niet de hele dag door. Kies er bijvoorbeeld voor om 2 keer per dag je nieuwe mails te lezen en stel eventueel een automatische reply in, waarin duidelijk wordt dat je voor urgente zaken telefonische bereikbaar bent.
 4. Start je dag met een concrete taak. Veel mensen beginnen met het bijwerken van de mail en het blussen van brandjes en hebben aan het eind van de dag het idee dat ze hard gewerkt hebben maar toch niet echt veel gedaan hebben gekregen. Begin je dag dus met; doen.
 5. Neem écht pauze. Eet geen broodje achter je bureau, maar stop echt even met werken en doe (het liefst) iets actiefs. Loop een rondje buiten of ga eventueel zelfs een rondje hardlopen. Dat stimuleert de inspiratie en het probleemoplossende vermogen. Eigenlijk is het, het beste om een aantal keer per dag even weg te gaan van werkplek (en van je scherm) en even 10 minuten te wandelen of desnoods de trap op en af te lopen. Zo blijf je het scherpst.

Stappenplan voor time management

Heb jij zin om je leven effectiever te maken en beter te kunnen ontspannen? Hieronder volgen wat algemene tips die je eenvoudig en vlot kunt toepassen.

Time management voor thuis

Omdat thuis de plek zou moeten zijn om volledig te kunnen ontspannen is het verstandig een aantal tips in acht te nemen. Zo kun je hier helemaal tot rust komen en voel je je echt comfortabel in huis.

 1. Zorg voor rust in huis – Rust ligt aan de basis van effectiviteit. Zorg een uur voordat je gaat slapen dat alle schermen uit zijn en lees wat vaker een boek. Geef daarnaast je spullen een vaste plek.
 2. Ruim op – een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd.
 3. Handel kleine taken af – Zorg ervoor dat je niet eindeloos klusjes laat liggen. Dit zorgt voor veel onrust in het dagelijks leven en in je hoofd.
 4. Creëer een plek voor jezelf – Een ruimte of plekje in huis waar jij rustig kunt zitten en je op je gemak voelt is een must. Hier ontspan je sneller en krijg je meer gedaan.
 5. Kies voor een rustgevende slaapkamer en een goed bed – Een goede nachtrust is belangrijk voor elke mens. Bijna een derde van ons leven brengen we slapend door en door goed te slapen werken de lichaamsfuncties beter, krijgen we meer energie en een beter humeur. Door te investeren in een goed bed, zacht beddengoed en een comfortabele mooie slaapkamer wordt dit een plek waar je perfect kunt ontspannen.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis stijlvol, comfortabel en ontspannen te maken.