visionboard Westwing ontwerp om te printen

Misschien sta je een beetje stil of twijfel je of dat wat je doet jou nu echt voldoening geeft. Of je doet gewoon wat je doet, maar daagt jezelf maar weinig uit. Heb jij specifieke doelen en wensen? Dan hebben wij een goed idee voor jou. Het is namelijk veel gemakkelijker voor ons om dromen en projecten te realiseren als we ze visualiseren. Daar is een visionboard perfect geschikt voor! Heb je bepaalde ideeën over je toekomst, maar kun je deze nog niet helemaal uitvoeren? Een visionboard helpt je om je doelen te manifesteren. We vertellen je hoe je in 5 stappen je visionboard kunt maken. Laat je inspireren door deze DIY!

Wat is een visionboard?

Wat is een moodboard, een doelencollage, een droombord, een visionboard nu eigenlijk? Hoe je het ook wilt noemen, deze tool helpt je om een ​​duidelijk beeld van je toekomst te krijgen. En dat zowel zakelijk als privé! Op een visionboard manifesteer je dromen, verlangens en visioenen en kom je stap voor stap dichter bij je doelen!

Je kunt al je wensen samenbrengen op één visionboard, maar je kunt ook voor elk onderwerp een apart bord creëren.

Om deze 3 redenen zou iedereen een visionboard moeten maken

Twijfel je of een visionboard iets voor jou is? Misschien vraag je je af waarom je een visionboard zou maken? Ontdek hier 3 voordelen van een visionboard:

 1. Een meer gefocust leven – ken je het gevoel dat het ene jaar na het andere voorbijgaat en je niet echt iets nieuw geleerd of bereikt hebt? Met behulp van een visionboard kun je meer gefocust leven. Het geeft je ook een motiverend gevoel als je een bepaald doel hebt bereikt.
 2. Leef gemakkelijker – soms kan het visionboard ook dienen als hulpmiddel bij het nemen van beslissingen. Je kunt sneller afwegen wat voor jou belangrijk is.
 3. Actiever leven – door meer gefocust en lichter te leven, leef je ook actiever! Je hebt een duidelijk doel voor ogen en je gaat er naartoe werken. Dat zorgt voor meer energie!

Maak stap voor stap een persoonlijk vision board

Ben je overtuigd dat een visionboard ook voor jou een mooie tool zou kunnen zijn? Dan is het nu tijd om je eigen visionboard te gaan maken. We leggen je stap voor stap uit hoe je dat kunt doen!

1. Voorbereiding: verdeel je dromen in onderwerpen en tijdsperioden

In het algemeen raden we aan om je visionboard op te splitsen in bijvoorbeeld deze 10 onderwerpen:

 • Baan, geld en financiën
 • Creativiteit en vrije tijd
 • Vakantie
 • Familie
 • Vriendschap
 • Liefde en partnerschap
 • Sociale activiteiten
 • Gevoel en spiritualiteit
 • Fitness en gezondheid
 • Ruimtelijke omgeving & interieur

Door je wensen op te delen in verschillende onderwerpen, kun je gemakkelijker structureren en prioriteiten stellen. Om alles wat concreter te maken, raden we aan om de individuele doelen voor diverse onderwerpen in specifieke tijdvakken te verdelen. Hierdoor wordt heel duidelijk wat je op korte, middellange en lange termijn zou willen bereiken.

Verdeel de onderwerpen en doelen bijvoorbeeld in deze 3 termijnen. Bedenk bijvoorbeeld hoe je wilt dat je leven er over een jaar, 4 jaar of 10 jaar uitziet. Zo kun je vooruit kijken.

 • 1-3 jaar
 • 4-10 jaar
 • 11-20 jaar

2. Definieer doelen

Nu is het tijd om te gaan brainstormen. Wat zijn je doelen en wensen voor de komende jaren? Droom groots! Bedenk welke activiteiten, projecten of ervaringen je een beetje dichter bij je levensdoel brengen. Heb je geen inspiratie en lukt het niet om je gedachtes op papier te zetten?

Zet jezelf niet onder druk. Je hoeft het visionboard echt niet in een dag af te hebben. Integendeel! Neem de tijd en vul het bord aan als er nieuwe gedachten bij je opkomen. Hier is een overzicht van vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van je visionboard:

 • Wat wil ik in mijn leven?
 • Waar ben ik trots op?
 • Zijn er vaardigheden of doelen die ik al behaald heb maar die ik graag verder wil ontwikkelen?
 • Wil ik een bepaalde reis maken?
 • Wat is belangrijk voor mij in het leven?
 • Hoe belangrijk is geld voor mij?
 • Wil ik meer doen voor de samenleving?
 • Waar geniet ik van?
 • Breng ik genoeg tijd door met familie en vrienden?

Tip! Definieer je doelen zo nauwkeurig mogelijk. Dit zal je later helpen bij de implementatie ervan. Maar ook in de evaluatie van je doelen, als je aan het einde van de periode conclusies trekt en terugkijkt. Structureer en prioriteer!

3. Afbeeldingen zoeken

Visuele voorstellingen helpen om je dromen beeldend te maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat onze hersenen afbeeldingen beter kunnen verwerken dan tekst. Om doelen te formuleren en realiseren, hebben we afbeeldingen, illustraties, foto’s of video’s nodig.

Zoek naar afbeeldingen in kranten, tijdschriften of op internet die je visies visueel ondersteunen. Als je houdt van tekenen, kun je natuurlijk ook zelf creatief aan de slag gaan.

Tip! Naast tijdschriften kan ook internet een goede bron van inspiratie zijn. Pinterest is bijvoorbeeld erg geschikt als je afbeeldingen in verschillende onderwerpen wilt verdelen. Of wanneer je moodboard voorbeeld zoekt. Je kunt daar je eigen prikborden maken en je afbeeldingen thematisch organiseren.

4. Ondersteuning met woorden

Vetgedrukte citaten, affirmaties en sleutelwoorden zijn ook een goede aanvulling om je eigen doelen te formuleren en te visualiseren. Je kunt zelfs naar specifieke filosofen of ondernemers zoeken die een voorbeeld voor je zijn. Bedenk dus of je specifieke rolmodellen hebt en zoek naar passende bronnen.

5. Maak je visionboard of download en print het Westwing ontwerp

Nu is het tijd om alles dat je verzameld hebt, samen te voegen. Je hebt nu twee opties. Het visionboard kan analoog of digitaal zijn.

 • Analoog: print alle afbeeldingen, foto’s, illustraties en dergelijke uit. En plak ze allemaal op een geschikt oppervlak zoals een houten bord of prikbord.
 • Digitaal: breng al je inspiratie bij elkaar. Er zijn veel tools die je kunt gebruiken om een ​​digitaal visionboard te maken.

Tip! Beslis zelf welke van de twee opties je uiteindelijk kiest. De een werkt liever met dingen op papier, de ander gaat liever met digitale afbeeldingen – die je overal mee naartoe kunt nemen – aan de slag. Maar misschien is een combinatie van beide ook iets voor jou. Je kunt thuis een collage voor jezelf maken en vervolgens bijvoorbeeld een foto maken zodat je deze als foto voor onderweg bij je hebt.

Visionboard ophangen: 6x ideeën

Nu je je visionboard hebt gemaakt, is het belangrijk om er een geschikte plek voor te vinden.

 1. Naast de badkamerspiegel

  Hier poets je elke ochtend je tanden en begin je de dag. Heel praktisch als je je belangrijke doelen dan meteen in gedachten hebt. Zo kun je je direct focussen.
 2. Naast de voordeur

  Ook voordat je het huis verlaat en bij thuiskomst helpt het om je doelen direct voor ogen te hebben.
 3. Boven het bureau

  Welke plek is er mooier dan de werkplek? Dat zorgt ervoor dat je niet zo snel afdwaalt van de belangrijke doelen.
 4. Prikbord in de keuken

  Als je veel thuis bent of misschien zelfs in je thuiskantoor werkt, dan kan de keuken ook een goede plek zijn. Je kunt bijvoorbeeld een prikbord boven het aanrecht hangen.
 5. Op je nachtkastje naast het bed

  Als je je doel voor ogen hebt voordat je gaat slapen, kun je het nog meer verankeren terwijl je droomt.
 6. Als schermachtergrond

  Niet iedereen wil dat zijn wensen en dromen voor iedereen zichtbaar zijn. Het is daarom ook een optie om je visionboard als digitale schermachtergrond op je laptop of mobiele telefoon te hebben.

Tip! Welke plek je uiteindelijk kiest, hangt af van je eigen voorkeur. Het enige belangrijke is dat je het visionboard een plek geeft waar je het regelmatig goed kunt zien. Door de constante confrontatie met je eigen doelen, heb je ze altijd voor je ogen.

5x tips bij het maken van een visionboard

 • Definieer je doelen en denk out-of-the-box. Schrijf je plannen en ideeen op een vel papier en stel geen grenzen.
 • Geef al je doelen een bepaald beeld met behulp van citaten, teksten, foto’s of illustraties.
 • Bedenk of je aan analoog of een digitaal visionboard wilt maken.
 • Zoek een handige plek om je visionboard op te hangen.
 • Bedenk of je je visionboard wekelijks of maandelijks wilt aanvullen.

Door op een blanco vel al je dromen, doelen en wensen samen te voegen, komen ze een stapje dichterbij de realiteit! Door de aanwezigheid van een visionboard, sta je er regelmatig bewust of onbewust bij stil.

Meer DIY-projecten voor thuis? Maak een kalender, ga handletteren, maak een pegboard of een kapstok. Of ga aan de slag met het maken van zeep of wasmiddel. Wil je graag weten hoe je zelf een bureau kunt maken, een bed of een boekenkast? Met behulp van onze DIY-projecten kun jij je creatieve handen uit de mouwen steken.

Veel plezier met het maken van je visionboard! Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!