Yoga thuis beoefenen in een grote lichte kamer

We kunnen het niet vaak genoeg blijven zeggen: blijf dagelijks in beweging. Beweeg bij voorkeur minimaal 30 minuten per dag. Sporten zorgt ervoor dat we minder stress ervaren. Of je nu een intensieve workout doet of een rustige activiteit: sport kan van alles zijn. Van joggen, tot krachttraining of yoga thuis. Tegenwoordig doen we steeds vaker thuis yoga of meditatieoefeningen. Heb jij al een eigen yoga ruimte? Laat je door dit artikel inspireren en richt je eigen yoga kamer in.

Wat is yoga?

Yoga is er in veel soorten en maten. Yoga is niet alleen een sport, het is veel meer. Het woord “yoga” komt uit het Indiase Sanskriet. Het is afgeleid van het woord Yuj wat staat voor ‘verbinding’. Hierbij gaat het om de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga wordt daarnaast ook gezien als een levensstijl waarbij lichaam, geest en ziel met elkaar worden verbonden en in evenwicht wordt gebracht.

Yoga combineert verschillende oefeningen, meditatie en in de breedste zin van het woord ook een bewuste voeding en positieve gedachten. Het kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het vinden van een balans tussen lichaam, geest en ziel. Zo zorgt yoga ervoor dat je leert luisteren naar je eigen lichaam. Hierdoor kun je beter ontspannen en kom je meer tot jezelf.

Veel mensen denken dat je lenig moet zijn om yoga te beoefenen, maar dat hoeft helemaal niet. Door yoga bevorder je vanzelf de soepel- en lenigheid van je lichaam. Des te meer reden om wat vaker yoga thuis te doen.

Er zijn heel veel verschillende vormen van yoga, maar dit zijn de populairste vormen:

 • Hatha yoga
 • Yin yoga
 • Power yoga
 • Ashtanga yoga
 • Bikram & hot yoga
 • Vinyasa yoga

Yoga thuis beoefenen: yoga kamer inrichten

Het voordeel van yoga beoefenen is dat je er alleen een yogamat voor nodig hebt. Je kunt het dan ook overal uitvoeren. Yoga thuis in je woonkamer, in een yogastudio of je volgt een cursus bij een sportcentrum bij jou in de buurt. Toch is niets zo fijn als een eigen yogakamer waar je je hoofd helemaal leeg kunt maken. Als jij de ruimte in huis hebt, is het echt een aanrader. Een minimum van 2,5 bij 3,5 meter is ideaal.

De yoga kamer inrichten doe je dan helemaal zoals jij wilt. Ultiem ontspannen doe je door het creëren van de juiste sfeer. Hoe zorg je voor de perfecte ‘yoga’ ambiance? Lees snel verder.

Yoga kamer inrichten: tips en tricks

Yoga thuis beoefenen is ideaal, dat heb je hierboven al kunnen lezen. Je hoeft je deur niet uit en hebt maar weinig nodig. Waar wacht je nog op? Met onderstaande tips kun jij yoga thuis gaan beoefenen en weet jij hoe je je yoga kamer het beste kunt gaan inrichten.

Tip 1: licht en kleuren

Bij je yoga kamer inrichten is het belangrijk om te letten op het licht en de kleuren. Kies neutrale kleuren op de muren en vloeren. Wat betreft het licht, ga voor een licht dat je kunt dimmen. Voor het beoefenen van yin yoga (een rustige vorm van yoga) is minder fel licht namelijk fijner, terwijl bij een actievere vorm van yoga feller licht wenselijker is. Met dimbaar licht kun je zelf bepalen wat je prettig vindt. Een andere mogelijkheid is om te werken met kaarsen of sfeerlicht.

Tip 2: ga voor een rustige inrichting

Je wilt je tijdens je yoga- of meditatiesessie volledig kunnen ontspannen. Een ruimte die vol staat met allerlei spullen en meubels helpt hier niet bij. Plaats alleen wat je echt nodig hebt in de ruimte. Denk hierbij aan een kleine kast waar je wat spullen in kunt opbergen. Houd het eenvoudig en haal bij je yoga kamer inrichten spullen die geen toevoeging bieden weg.

Tip 3: ventilatie

Let bij de yoga kamer inrichten op de ventilatie van de ruimte. Van bepaalde yoga-oefeningen kun je namelijk veel gaan zweten. Een goede ventilatie is daarom van belang. Zijn er ramen in de ruimte? Dan kun je regelmatig luchten. Beoefen je yoga thuis op je zolder kamer? Schaf dan eventueel een luchtcirculatie apparaat aan. Zorg voor een goed binnenklimaat.

Tip 4: luchtzuiverende planten en etherische oliën

Creëer een ontspannende ruimte met luchtzuiverende planten en etherische oliën. Bepaalde planten zorgen ervoor dat de lucht in de kamer wordt gezuiverd. Ook hebben planten een ontspannende werking. Je yoga kamer inrichten doe je daarom door een aantal grote of juist kleine planten in de ruimte te zetten. Haal op die manier de natuur in huis.

Etherische oliën kunnen een extra dimensie toevoegen aan je yoga ruimte. Zo kunnen ze heel krachtig zijn en een helende werking hebben ten aanzien van ons lichaam en geest.  Integreer etherische oliën wanneer jij je yoga kamer inricht.

Tot slot: vergeet niet bij je yoga kamer inrichten om jezelf te verwennen met een mooie yogamat. Met fijne attributen wordt het doen van yogaoefeningen en dus ook jouw yogakamer nog leuker.

Tip 5: outdoor yoga

Heb je weinig ruimte voor een aparte yoga kamer? Doe dan eens wat vaker yoga buiten. In het zomerseizoen of als het wat warmer is, kun je prima buiten yoga beoefenen. Heb je een terras of balkon tot je beschikking? Richt hier dan een yoga-proof plek in.

Yoga thuis: accessoires die niet mogen ontbreken

Voor de inrichting van je yoga kamer mogen enkele decoratie items niet ontbreken. Deze zorgen voor een fijne sfeer zodat je optimaal kunt ontspannen. Wat mag je absoluut niet vergeten als het gaat om decoratie in de yoga kamer? Dat zijn geurkaarsen en wierookstokjes, maar ook een luidspreker en spiegel zijn onmisbaar.

Daarnaast kun je de yoga ruimte ook versieren met fijne muurschilderingen en Boeddha-figuren. Om de yoga ruimte optioneel ook als meditatieruimte te kunnen gebruiken voeg je een meditatiekussen en eventueel klankschalen toe.

DIY tip: yogamat reiniger maken

Wanneer jij yoga thuis gaat beoefenen is het van belang om regelmatig je yoga spullen goed te reinigen. Maak zelf je eigen yogamat reiniger door middel van onderstaande stappenplan.

Wat heb je nodig?

Voor een doe-het-zelf yogamat reiniger heb je nodig:

 • spuitflesje
 • gedestilleerd water
 • lavendelolie
 • tea tree olie
 • azijn
 1. Spuitflesje vullen met water

  Vul een klein spuitflesje met een 3/4 kopje gedestilleerd water.
 2. Azijn toevoegen

  Dan volgt 1/4 kopje azijn.
 3. Lavendel- en tea tree olie toevoegen

  Voeg als laatste zeven druppels lavendelolie en twee druppels tea tree olie toe aan je doe-het-zelf yogamat reiniger.
 4. Schudden!

  Schud de fles zodat alle ingrediënten goed worden gemengd.
 5. Grondig reinigen en afdrogen

  Dan kun je de reiniger gaan gebruiken. Spuit beide zijden van je yogamat in en droog deze daarna grondig af met een zachte katoenen doek.

Je zelfgemaakte yogamat reiniger is klaar. Hij verwijdert niet alleen bacteriën, maar laat ook een fijne, frisse geur achter op het oppervlak.

Het maakt niet uit hoe groot je yoga ruimte is, met deze tips creëer jij binnen no time een fijne ontspanningsruimte voor lichaam en geest zodat jij thuis aan de slag kan met yoga thuis.

Wil je nog meer yoga decoratie ideeën? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een geslaagde yoga ruimte!