Een collage van elementen van Bauhaus

Bauhaus bestaat 100 jaar! De ideeënschool van Walter Gropius legde de basis voor moderne kunst, design en, tot op zekere hoogte, hedendaagse esthetiek. Heldere vormen en functionaliteit – dat is waar Bauhaus bekend om staat. Samen met jou blikken we terug op 100 jaar Bauhaus!

Wat maakt de Bauhaus-stijl zo bijzonder?

Het Bauhaus, dat in 1919 in het Duitse Weimar werd opgericht, was de meest invloedrijke kunstschool van Duitsland tot het in 1933 door de nazi’s werd verboden. De oprichter van het Bauhaus, Walter Gropius, beschreef zijn aanpak:

Alleen de perfecte harmonie tussen technische functionaliteit en de juiste verhoudingen zorgt voor schoonheid.” Walter Gropius, oprichter van het Bauhaus


Walter Gropius, oprichter van het Bauhaus

Walter Gropius eiste geen nieuwe stijl of zelfs geen nieuw soort kunst. Integendeel, hij kwam op voor een hervorming van het bestaande artistieke werk. De industriële revolutie in de 19e eeuw maakte het mogelijk om meubels en accessoires in massa te produceren. Voor het eerst werden er industrieel geproduceerde meubels gemaakt. De kwaliteit liet alleen te wensen over – in feite waren het goedkope replica’s.

De klassieke Bauhaus-stijl meubels scoorden (en scoren) met een praktische combinatie van kunst en massaproductie. De Bauhaus-producten overtuigen nog steeds door het artistieke ontwerp in combinatie met een industriële uitvoering. Zo werd hoogwaardig design toegankelijk gemaakt voor alle sociale klassen. Bauhaus is daarmee een belangrijke pionier van de moderne esthetiek!

De hoogtepunten uit 100 jaar Bauhaus-geschiedenis

In 2019 wordt het 100-jarig bestaan van het Bauhaus groots gevierd. In de campagne ‘Rethinking the world’ staan de hoogtepunten van 100 jaar Bauhaus-geschiedenis centraal. De voortdurende populariteit van het Bauhaus-design ligt vooral in zijn rechtlijnige en eenvoudige vormgeving.

Hoewel Bauhaus bekend is geworden om zijn strak vormgegeven meubels, richtte de school zich ook op andere ambachten zoals aardewerk en weven. Daarom behoren ook kleurrijke tapijten, keramiek, kleurrijke schilderijen en houten sculpturen tot de Bauhaus-traditie.

Best of 100 jaar Bauhaus meubels – de klassiekers

Bauhaus is bekend geworden door bepaalde meubelklassiekers, zoals de
Ridge Rib! Maar ook andere ontwerpen dragen het Bauhaus-keurmerk. Wij zetten de bekendste voor je op een rijtje:

  1. Ridge Rib

    De eerste vrij draaiende fauteuil is ontworpen door de Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam, die niet tot de Bauhaus-familie behoorde. Pas toen Marcel Breuer, lid van de Bauhausschool, dit idee oppakte en verder ontwikkelde, werd de Ridge Rib een bestseller en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

  2. WG 24 Lamp

    Ook de WG 24-lamp van Wilhelm Wagenfeld en Marianne Brandts’ theeservies zijn beroemde Bauhaus-klassiekers die elke interieurliefhebber in huis zou moeten hebben.

  3. Barcelona Chair

    Het ontwerp van de Duits-Amerikaanse architect is al lang niet meer alleen populair bij designkenners. Er zijn vele replica’s op de markt die vaak iets betaalbaarder zijn. De stoel wordt gekenmerkt door de leren zitting en het glanzende metalen onderstel.

Bauhaus 2019 – het tijdloze toen is weer helemaal van nu

In de Bauhaus-stijl gaat het om de details. Alles is tot in de puntjes uitgedacht en afgewerkt. Bauhaus staat voor design zonder poespas: functioneel en stijlvol. Wanneer je gek bent op de moderne stijl, kan een Bauhaus-klassieker zeker niet ontbreken in je interieur.

Opvallend is dat het hedendaagse interieur teruggrijpt naar de Bauhaus-periode waarin minimalisme en strak design bepalend waren voor de ontwerpen. Het hedendaagse interieur wordt gekenmerkt door strakke lijnen, eenvoudige vormen, ingetogen kleuren en kwaliteit. Bauhaus voelt zich helemaal thuis in deze tijd!

Wil je voorkomen dat het te strak wordt? Combineer een Bauhaus-klassieker dan met een stijlvol oosters vloerkleed of een schapenvacht. Zo geef je je eigen twist aan de Duitse Bauhaus-stijl.

Niet elke Bauhaus-klassieker is betaalbaar, maar gelukkig worden er steeds meer look-a-likes gemaakt die net zo stijlvol zijn, alleen een stuk betaalbaarder. Bij Westwing ga je zeker jouw Bauhaus look-a-like vinden!