Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Deken met een batik patroon in wit blauw, met daarop een dienblad

Breng kleur, een goed humeur en een frisse zomerse bries je huis in met batik! Mix and match is binnen de batik trend natuurlijk toegestaan en wordt in dit geval juist zeer gewaardeerd. Zorg ervoor dat je in dezelfde kleurenfamilie blijft. Goed idee: voeg een paar eenvoudige tinten en wit toe. Zo blijft het resultaat in balans en ziet het er niet al te onrustig uit. Bovendien krijgt de look een elegant tintje. Gebruik verschillende maten kussenshoezen – ook als je voor kussens met dezelfde print kiest. Dit zal het totaalbeeld wat losser maken. Ook voor dekens, plaids en kussens kun je voor variaties gaan met patronen uit dezelfde kleurfamilie. Ga ook voor batik in je interieur!

Wat is batik?

Het oude sultanaat “Yogyakarta” op het eiland Java wordt beschouwd als het centrum van de batikproductie. Java met de hoofdstad Jakarta ligt in de Indische Oceaan. De gewaxte stoffen waren voorbehouden aan speciale etnische groepen, zoals de Javaanse hogere klasse of de adel. Pas in 1940 zorgde de sultan van Yogyakarta ervoor dat batik vrij toegankelijk werd voor alle sociale klassen.

Maar al in het oude Egypte in de 4e eeuw voor Christus werd een soortgelijke batiktechniek met was gebruikt. Wist je dat deze materialen zelfs gebruikt werden voor mummificatie? Ook in India en China worden al jaren technieken voor de batik-look gebruikt. In Indonesië worden pasgeborenen ingepakt in gebatikte doeken met patronen die geluk zouden moeten brengen.

De beste batik stijl tips

Wil je zelf de batik stijl uitproberen en oude of nieuwe kussenhoezen, t-shirts, bedlinnen etc. een cool batikpatroon geven? Natuurlijk kun je in onze online winkel WestwingNow stijlvol batik woontextiel in handen krijgen. Voor creatieve mensen, is er nog een optie: probeer het eens zelf! Batikken is niet moeilijk. Batik patronen worden met de hand met vloeibare was op de stof aangebracht. Wanneer de stof geverfd is, worden de te batikken oppervlakken bedekt en niet tegelijkertijd geverfd. Hierdoor ontstaan de typische batikpatronen en kleurrijke decoraties in de stof. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van binding met koorden, rubber of draad. Deze techniek is eenvoudig toe te passen en levert prachtige resultaten op die onmiddellijk een goed humeur verspreiden.

Extra tip: wil je het batik patroon een glamoureuze touch geven? Batik is eenvoudig te combineren met glanzende accessoires in goud en zilver.

Kleur bekennen: zelf batikken

Kun je niet genoeg krijgen van textiel met het batikpatroon en wil je een blijvend statement maken op je muur? Ga ervoor en beken kleur door je muren (of maar één muur) te verven in de trendy batik patronen! We gaan aan de slag.

3 stappen naar een muur in batik-look:

  1. Stap

    Breng ene grondlaag op je muur in de kleur van jouw keuze aan. Heel belangrijk: de verf moet zeer waterig zijn! Roer voor het schilderen veel water door de verf.

  2. Stap

    Als de verf licht is opgedroogd, wordt een spons goed bevochtigd en licht uitgewrongen.

  3. Stap

    Veeg nu cirkels in de muurverf met de spons. De witte achtergrond van de muur zal tevoorschijn komen en je krijgt een soort batik-look.

Puur zomergevoel: woontextiel in batik

Van het Indonesische eiland Java de wereld in: batikstoffen doen vaak denken aan hippies en de wilde jaren zeventig. De kleurrijke batikstijlen kunnen ook zeer elegant zijn. Ook in de mode is batik altijd een trend geweest en deze trend wordt vaak volledig geherinterpreteerd. Onze favoriete look: batik bedlinnen in zeeblauw en een briljant wit! Verfrissend, zomers en onmiskenbaar elegant. De onverslaanbare kleurencombinatie voor de noodzakelijke portie zomerse frisheid in een chic interieur! De gehele look krijgt extra elegantie wanneer je wit met verschillende tinten blauw mengt. Ook een klassieke batik doek voor op het strand of verschillende decoratieve kussens met het hippe batik patroon geven je witte zitbank een stijlvolle Ibiza look. Combineer deze stijl met meubels van rotan en hout die met hun natuurlijke materiaal een aangename rust en gezelligheid uitstralen.

Strandlakens in batik stijl, opgehangen aan het strand

Of het nu casual en elegant is of zomers en fris: de batik look biedt voor iedereen een passend detail.