Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
binnenplant naast een beige stoel

Planten in huis halen heeft veel voordelen. Ze geven je interieur een natuurlijke charme, zorgen voor sfeer, leven, energie kleur en voor decoratieve accenten. Daarnaast geven ze de kwaliteit van de lucht in huis een boost. Groene planten zijn goed voor het binnenklimaat, geven zuurstof af en zorgen voor een fijne atmosfeer. Bovendien hebben planten een rustgevende werking. Genoeg redenen om ook te kiezen voor binnenplanten? Lees hier alles over planten in huis, welke binnenplant voor jou geschikt is én welke planten nu echt on trend zijn.

De populairste binnenplanten

Welke planten het populairst zijn? Meestal zijn dat de planten die het minste aandacht nodig hebben. Denk maar eens aan de hippe Vetplant, Pannenkoekplant en Cactus. Daarnaast zijn deze planten zeer eenvoudig te stekken. Tropische planten als de Bananenplant en de Monstera zijn ook favorieten.

Interieurtrends

Toch op zoek naar een andere interieurtrend dan binnenplanten? Misschien kan je je huiskamer een natuurlijke touch geven met pampasgras? Of ben je geïnteresseerd in duurzaam wonen en wil je op de hoogte zijn van de trends om minimalisme in huis te halen.

Een geschikte binnenplant kiezen

Om een plant te kiezen die goed bij jouw ruimte past, kun je rekening houden met een aantal zaken. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan hoeveel daglicht er in de ruimte binnenkomt. Sommige planten hebben meer daglicht nodig dan andere en de ene plant kan goed tegen vocht, terwijl de andere juist niet veel vocht verdraagt. Voor elke plek kun je een geschikte plant vinden. Stel jezelf de volgende vragen als je een geschikte plant zoekt.

 1. Voor welke ruimte in je huis zoek je een plant?
 2. Hoe hoog mag/kan de plant zijn?
 3. Zoek je een groene plant of een bloeier?
 4. Valt er daglicht naar binnen in de ruimte waar jouw plant komt te staan?
 5. Is de ruimte vochtig of juist droog?
 6. Bevindt de plek van de plant zich in de buurt van een verwarming?

Het kan ook juist zijn dat je een bepaalde plant persé wilt hebben. Neem dat dan als uitgangspunt en zoek daarna een geschikte plek voor deze plant. Als je bijvoorbeeld een plant hebt gekozen die niet goed tegen veel zonlicht kan, zoek dan vervolgens een plekje voor de plant waar hij niet in direct zonlicht staat.

Soorten planten

 1. Groene planten

  Veel mensen kiezen voor groene planten. Kies je voor planten met mooie groene bladeren dan zorg je voor een fijne dosis natuurlijke kleur in je interieur. Er bestaan heel veel groene kamerplanten. Van grote hoge exemplaren tot groene planten die juist de breedte in groeien. De Vioolplant, de Drakenbloedboom of de Cissus zijn drie mooie voorbeelden.
 2. Hangplanten

  Ideaal voor mensen die hun plant willen ophangen. Dit ziet er niet alleen heel gezellig uit, de plant neemt op die manier ook minder ruimte in op de vloer of op een tafel of kast. De Scindapsus Pictus en de Rhipsalis Paradoxa zijn mooie voorbeelden van hangplanten.
 3. Grote planten

  Ben je op zoek naar een grote binnenplant? Dan is de hippe Monstera met herkenbare grote bladeren met gaten erin een goede optie. De bananenplant is ook een mooie grote plant net als de Vioolbladplant ofwel Ficus Lyrata.
 4. Bloeiers

  Planten die bloeien zijn ook prachtig. Planten in deze categorie zijn vrolijk en kleurrijk en meestal sierlijker dan de exemplaren zonder bloemen. Hierbij kun je denken aan de lepelplant, orchidee of Flamingoplant.
 5. Planten die weinig verzorging nodig hebben

  Zijn jouw vingers niet zo groen? Niet getreurd. Ook jij kunt planten in huis halen. Planten die heel weinig aandacht nodig hebben zijn cactussen, de Aloë Vera, de Philodendron, de krulvaren en de Calanthea. Ook voor op kantoor zijn planten die weinig verzorging nodig hebben ideaal.

Er zijn heel veel soorten planten. Je kunt een plant uitkiezen op basis van je smaak, de beschikbare ruimte, de hoeveelheid licht op de plek waar de plant moet komen, óf vanwege het feit dat de plant niet te veel verzorging nodig heeft. Ontdek hieronder een lijstje met planten in verschillende categorieën.

Top 5 binnenplanten

Er zijn honderden mooie binnenplanten te vinden. We probeerden toch een lijstje te maken met onze favorieten. Ontdek hieronder de top 5 van binnenplanten passend bij de trends van 2020.

 1. Strelitzia – Deze plant uit Zuid-Afrika heeft bladeren die doen denken aan veren. Ze gedijen goed bij veel licht.
 2. Calathea – Bestaat er in diverse soorten. Wat opvalt zijn de bijzondere, gestreepte bladeren. Deze plant komt uit de tropen en kan dus goed tegen vocht. Hem af en toe besproeien is een goed idee.
 3. Monstera – Met zijn grote bladeren met gaten blijft de Monstera heel populair. De plant is diep groen en eenvoudig te verzorgen. Hij overleeft op een plek met veel licht, maar ook veel schaduw kan hij aan. Directe zon is niet aan te raden.
 4. Kentia Palm – De Kentia Palm is sterk, heeft weinig verzorging nodig en heeft veel luchtzuiverende kwaliteiten. Voor een tropisch sfeertje.
 5. Olijfboom – De olijfboom is een boom met een robuuste look. Meestal vinden we de olijfboom buiten, maar hij kan ook binnen gehouden worden. Wel heeft hij dan voldoende uren zon nodig. Hij mag zelfs in de directe zon staan.

Planten voor extra gezonde lucht

De meeste groene planten zijn goed voor de kwaliteit van de lucht in huis. Een aantal planten is echter een extra goede keuze wanneer het gaat om luchtzuiverende eigenschappen. Ze zetten overdag CO2 om in zuurstof, halen schadelijke stoffen uit de lucht én kunnen waterdamp in de lucht brengen waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Onderstaande lijst bestaat uit luchtzuiverende planten.

 • Lepelplant
 • Krulvaren
 • Vioolplant
 • Graslelie
 • Pannenkoekplant
 • Klimop
 • Calathea

Binnenplanten voor elk seizoen

Tijdens elk seizoen kun je kiezen voor binnenplanten. In de winter is het leuk om voor wat kleur te kiezen met een Orchidee of Anthurium. In de lente laat de natuur zich buiten weer meer zien. Ook binnen halen we de lente in huis met de Yucca Elephantipes of de olijfboom.

In de zomer kies je voor kamerplanten die goed tegen warmte, droogte en zonlicht kunnen. Kies voor groene, duurzame planten als Ficus Benjamina of Philodendron Pertusem. In de herfst kunnen we de warme herfstkleuren laten terugkomen in onze binnenplanten. Kies bijvoorbeeld voor een Dracaena Marginata of de vetplant Peperomia Rosso.

Binnenplanten voor elke ruimte

In elke ruimte kun je binnenplanten plaatsen. Hieronder nog enkele tips voor verschillende ruimtes.

 • In je kantoorruimte – Kies voor luchtzuiverende planten en planten die niet veel verzorging nodig hebben. Bonsai boompjes of palmbomen zijn mooie opties.
 • In de woonkamer heb je meestal meer ruimte en kun je dus voor een of meerdere (hallo urban jungle!) planten kiezen. Combineer bijvoorbeeld een Monstera, pannenkoek en Scindapsus Pictus.
 • In de slaapkamer kun je goed kiezen voor planten met luchtzuiverende kracht. De Lepelplant of Calathea staan hier prachtig.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je binnenplanten een stijlvol podium te geven. Ben je nou echt helemaal gek op planten, lees dan eens onze andere artikels over interieurtrends. Ontdek wat je kunt doen met vetplanten. Decoreer je huis met cactus of laat je verassen door de mogelijkheden van urban gardening.