Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Wit bord met lavendel in linnen servet

Duurzaamheid is niet in de mode nog weg te denken. Ook in het interieur zijn steeds meer duurzame eigenschappen te zien. Terwijl duurzaamheid een paar jaar geleden werd toegejuicht, is duurzaam wonen inmiddels ook in trek. Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk? Milieubewust leven kan een echte uitdaging zijn, en het duurt even tot je het principe echt onder de knie zult krijgen. Er zijn een paar dingen die je thuis kunt doen om je levensstijl duurzamer te maken. Onze interieurspecialisten staan klaar om je nuttige tips en tricks te geven over duurzaam wonen en leven!

Wat betekent duurzaamheid?

Duurzaamheid is een begrip dat op veel gebieden van het leven kan worden toegepast. De definitie van de Verenigde Naties uit 1987 luidt als volgt:

De mensheid heeft het vermogen om duurzaam te groeien [en zo] ervoor te zorgen dat aan de behoeften van het heden wordt voldaan zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien, in gevaar te brengen.

UN, 1987

In principe moet men niet alleen aan zichzelf denken in het eigen handelen, maar ook aan de effecten van het eigen handelen op anderen. Bovendien moet je altijd zowel de toekomst als het heden in het achterhoofd houden.

Duurzaam wonen: Leven met een zuiver geweten

Een duurzame levensstijl betekent niet alleen dat je bewust eet, schoonmaakt of jezelf verzorgt en kleedt met gezonde en natuurlijke producten. Het betekent ook dat je jezelf voorziet van duurzame meubels & deco, we hebben het dan over duurzaam wonen. In die zin betekent duurzaamheid de vervulling van verschillende ecologische, economische en sociale aspecten die je toepast in je privéleven. Laat je inspireren door onze tips om met een zuiver geweten te leven en integreer ze in je dagelijks leven! Duurzaam wonen is niet zo moeilijk als het lijkt!

Outdoor Tisch mit Tablett und Sonnenglas

Minimalisme – de duurzame leefstijl

Duurzaamheid is een soort levensstijl, net als de minimalistische leefstijl. Mensen die kiezen voor minimalisme als leefstijl zijn vaak meer bezig met hun omgeving en persoonlijke consumptie. Zero waste is ook een minimalistische levensstijl. Minimalisme als duurzame leefstijl voelt ongelooflijk bevrijdend en tegelijkertijd verrijkend. Het gaat erom dat je de zaken weg doet die je niet langer plezier geven. In plaats daarvan investeer je in duurzame producten die onze planeet en andere mensen zo min mogelijk belasten en exploiteren.

Duurzame consumptie: het onderhoud van de meubels

Tegenwoordig leven we in een wegwerpmaatschappij. Veel mensen geven er de voorkeur aan om hun meubels op stortplaatsen te deponeren in plaats van ze op de juiste manier te verwerken. Maar het zijn de vintage interieurstukken die elk huis een eigen persoonlijke charme geven. Wil je je verbruik verminderen en op een duurzame manier omgaan met je interieur? Wil je duurzaam wonen?

Dan is de juiste zorg voor meubilair en decoratie de juiste instelling. Reinig je meubels regelmatig, maar vermijd chemische reinigingsmiddelen! Leren oppervlakken kunnen zacht worden gehouden met de juiste lederverzorging. Metalen oppervlakken en hout moeten ook altijd goed worden gereinigd. Als je deze kleine tips ter harte neemt, dan zal je een leven lang kunnen genieten van hoogwaardige meubels. Dit is duurzaam wonen.

Duurzaam verbruik: Vermindering van het gebruik van plastic

Een andere maatregel voor meer duurzaamheid in huis is het gebruik van minder plastic! De wegwerpverpakking moet zoveel mogelijk worden beperkt om duurzaam te wonen:

  • Het is beter om stijlvolle blikken, dozen, glazen en andere opbergmogelijkheden te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor minder verspilling, het is ook beter voor het milieu én het ziet er veel stijlvoller uit.
  • In de badkamer ziet een stuk zeep op een mooie keramieken schaal er veel mooier uit dan in de conventionele plastic fles in de douche.
  • Om te voorkomen dat thuis plastic zich ophoopt, kun je de buitenverpakking uit de supermarkt weggooien. Er zijn zelfs winkels die je de goederen volledig uitgepakt aanbieden. Je kunt dergelijke winkels nu in alle grote steden vinden. Daarnaast bieden steeds meer winkelketens duurzame producten aan.
Fensterbank im Bad mit Beautyprodukten von organic Brands und Blumenvase

Duurzaam schoonmaken met huishoudelijke middelen

Om duurzaam te wonen en duurzamer in huis te kunnen leven, moet je het gebruik van harde wasmiddelen met te veel chemie vermijden. Dit heeft niet alleen een positief effect op het milieu, maar speelt ook een belangrijke rol voor de gezondheid. Als je 100 procent duurzaam wilt reinigen, kun je zelfs je eigen wasmiddelen maken. In biologische winkels of natuurvoedingswinkels vind je veel ingrediënten voor doe-het-zelf schoonmaakmiddelen zonder plastic.

Vaak heb je een aantal huishoudelijke middelen wel op voorraad die gebruikt kunnen worden voor het schoonmaken, zoals azijn of citroenzuur. Daarnaast kun je ook bewust leven door het gebruik van was- en reinigingsmiddelen te verminderen en deze eens van dichtbij te bekijken. Wat zit er eigenlijk in? Je kunt ook eenvoudigweg oude verpakkingen bijvullen met (eventueel zelfgemaakte) huishoudelijke wasmiddelen.

Putzmittel zum Nachfüllen in Metallkorb neben einer Bürste und einem Trockentuch

Duurzaam gebruik van energie

Milieubewust leven en duurzaam wonen betekent niet noodzakelijkerwijs dat je het zonder van alles moet doen. Voor meer duurzaamheid in huis, is het weliswaar eenvoudig om het energieverbruik te verminderen! Dit kan een mooie eerste stap zijn. Het besparen van elektriciteit is hier zeker aan de orde van de dag. Dus wil je duurzaam wonen?

  • Herken stroomverslinders en ontkoppel ze vaker, schakel over op groene stroom en gebruik de Smart Home functie!
  • De verwarming hoeft niet altijd volledig ingeschakeld te zijn, maar moet constant op een gematigde temperatuur draaien. Een normale kamertemperatuur van 19 tot 20 graden Celsius is ook in de winter voldoende.
  • Als je het huis wilt lichten, schakel dan de verwarming uit. Let op: om te voorkomen dat je huis volledig afkoelt, moet je slechts eenmaal per uur ventileren!

Leestip: energie kan ook worden bespaard met een kleinere leefruimte. Heb je ooit gehoord van een Tiny House? Heel leuk en bovendien perfect passend bij de trend van duurzaam wonen!

Duurzame producten kopen

Natuurlijk kunt je ook duurzaam wonen door gebruik te maken van ecologisch waardevolle producten. Er zijn inmiddels veel labels die veel belang hechten aan een duurzaam productieproces, eerlijke werkomstandigheden en veganistische materialen, ook in de interieursector. Bij WestwingNow vind je ook veel merken die zich inzetten voor duurzaamheid en duurzaam wonen. Blader eens rustig door onze exclusieve selectie en investeer in je nieuwe favoriete items in een klassiek ontwerp dat lang meegaat. Dit geeft jou niet alleen in een goed humeur, maar geeft jouw huis ook een nieuwe glans – en dat voor een lange tijd!