Duurzaam wonen in een lichte woonkamer

Duurzaam wonen is tegenwoordig niet meer weg te denken, vooral als het gaat om het interieur. De vraag wordt dan al snel: hoe kun je duurzaam wonen? Milieubewust leven kan een echte uitdaging zijn en het duurt vaak even tot je het principe echt onder de knie zult krijgen. Er zijn in ieder geval wel een paar dingen die je thuis kunt aanpassen om je levensstijl duurzamer te maken. Onze interieurspecialisten vertellen je er hier alles over: nuttige tips en tricks voor duurzaam wonen en leven.

Wat betekent duurzaamheid?

Het begrip duurzaamheid komt steeds vaker voor, zowel zakelijk als privé en kan dan ook op veel gebieden van het leven worden toegepast. Wat verstaan we precies onder duurzaamheid? Met duurzaamheid in brede zin wordt bedoeld dat de invloed van onze huidige activiteiten geen blijvende schade aanricht aan het milieu, zodat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen maken. (Encyclo.nl, z.d.).

Hoewel duurzaamheid een breed begrip is, is het mogelijk om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken. Met name als het gaat om duurzaam wonen: ons interieur en woonstijl. In dit artikel zullen we ons daarom ook eerst richten op hoe je duurzamer kunt wonen en dan op specifieke tips die je kunt gebruiken in jouw interieur.

Duurzaam wonen: wat is het en hoe doen we het?

Nu we weten wat duurzaamheid is, kunnen we ons verder verdiepen in duurzaam wonen. Wat houdt duurzaam wonen precies in? Het gaat erom dat je bewust bent en nadenkt over de effecten van het kopen of handelen op anderen. Denk aan aspecten zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, aandacht voor het milieu en klimaat, grondstoffen etc. Om het nog concreter te maken, volgen een aantal tips waarmee je je huis en interieur nog duurzamer kunt maken.

Duurzaam gebruik van energie  

Duurzaam wonen begint vaak met duurzame energie. Door een aantal (simpele) aanpassingen aan je huis, kun je niet alleen energie besparen maar ook verduurzamen.

 1. Isoleer je woning goed

  Door de isolering zal je huis veel langer warm blijven en zal je in de winter minder hoeven te stoken. Zo bespaar je niet alleen flink wat energie maar ook geld, een win-win dus.
 2. Een constante kamertempratuur

  De verwarming hoeft niet altijd aan te staan, maar draait idealiter constant op een gematigde tempratuur. Zo is een normale kamertempratuur van 19 tot 20 graden Celsius ook in de winter voldoende.
 3. Kies voor zonne-energie

  Zo kan je bijvoorbeeld met zonnepanelen je eigen duurzame energie opwekken. Een alternatieve en goedkopere optie, voor wanneer je de zonnepanelen nog even wil laten wachten, is om over te stappen op groene stroom.
 4. Heeft jouw garage een plat dak?

  Top, kies in dit geval voor een groen dak. Zowel positief voor mens en milieu. Het is namelijk niet alleen een mooie verschijning maar zorgt ook nog eens voor isolatie en laat insecten hun gang gaan.
 5. Tips voor binnenshuis

  Je kan met kleine aanpassingen in jouw huis al een grote stap in de richting van duurzamer wonen zetten. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen, een slimme thermostaat, dubbelglas, tochtstrippen en passende gordijnen.

Nog een leestip over dit onderwerp: energie kan ook worden bespaard met een kleinere leefruimte. Heb je ooit gehoord van een Tiny House? Heel leuk en bovendien perfect passend bij de trend van duurzaam wonen!

Schoonmaken met huishoudelijke middelen

Wil je je verbruik verminderen en werken aan een duurzaam interieur en dus ook duurzaam leven en wonen? Dan is de juiste zorg voor meubilair en decoratie een belangrijk aspect. Reinig en verzorg je meubels goed. Hierdoor gaan ze langer mee, of dit nu voor jezelf is of later voor een ander.

Als het gaat om het schoonmaken en reinigen van jouw huis en meubels, kies je voor producten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Denk hierbij aan groene zeep, schoonmaakazijn en citroenzuur, in andere woorden de ecologische varianten waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Daarnaast kun je ook bewust leven door het gebruik van was- en reinigingsmiddelen te verminderen.

Vermindering van het gebruik van plastic

Een ander belangrijk aspect van duurzaam wonen is het gebruik van minder plastic. De wegwerpverpakking moet zoveel mogelijk worden beperkt om duurzaam te wonen. Twee manieren om plastic gebruik te verminderen:

 • Gebruik blikken, dozen, glazen en andere duurzame opbergmogelijkheden om je eten in te bewaren. Dit zorgt niet alleen voor minder verspilling, maar is ook beter voor het milieu.
 • Kies voor een stuk zeep voor het toilet of in de badkamer. Zuiniger in gebruik en hierdoor hoef je niet te kiezen voor een plastic fles. Je kunt natuurlijk ook een keramische zeepdispenser kopen en hierin de vloeibare (ecologische) zeep doen.

Duurzaam interieur: leef in een duurzame ruimte

Een duurzame levensstijl betekent niet alleen dat je bewust eet, schoonmaakt of jezelf verzorgt en kleedt met gezonde en natuurlijke producten. Het gaat ook om duurzame keuzes ten aan zien van meubels, decoratie, styling en hometextiel. Hoe zorg je voor een duurzaam interieur? Welke aspecten zijn belangrijk als het gaat om duurzaam wonen? In kort is het belangrijk om duurzame materialen uit te kiezen. Zo zullen ecologische, economische en sociale aspecten een rol spelen in jouw interieur. Hieronder gaan we meer in detail over hoe dit te doen.

Verf en behang

Wil je gaan verven of behangen? Kies dan voor duurzame verf die vrij is van chemische stoffen en bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Dit is beter voor onze planeet. Wil je liever behangen? Ga dan voor FSC-gecertificeerd behang en vezelvlies. Via het FSC-systeem worden bosgebieden namelijk beschermd door middel van verantwoord bosbeheer.

Materiaalkeuzen

Wanneer je kiest voor een duurzame inrichting van je interieur kies je voor duurzame materialen. Denk hierbij aan hardhout met een milieukenmerk, naaldhout, bamboe of rotan. Bamboe en rotan groeien namelijk snel en zijn ook minder belastend voor het milieu.

Is dit te landelijk voor je en houd je van een industrieel interieur? Kies dan voor staal, dit slijt amper en is ook recyclebaar. Vergeet ook niet diverse steensoorten zoals composiet en corian. Dit zijn sterke en duurzame materialen en zijn bijvoorbeeld perfect voor het keukenblad of wasbakje in de badkamer.

Andere alternatieven zijn gerecyclede stoffen en materialen, hier zijn ook veel nieuwe producten van te vinden. Voorbeelden hiervan zijn gerecycled plastic en katoen.

Is het tijd voor een nieuwe keuken? Koop dan een duurzame variant, waarbij het belangrijk is te letten op de materiaalkeuze, op de schadelijke stoffen die erin zitten en of het hout gecertificeerd is.

Duurzaam wonen: Minimalisme

Een woonstijl die perfect aansluit met duurzaam wonen en waarin je je de zojuist benoemde duurzame producten kan verwerken is de minimalistische levensstijl. Mensen die kiezen voor minimalisme als leefstijl zijn vaak ook veel bezig met hun omgeving en persoonlijke consumptie. Denk hierbij aan zero waste, save the planet en het minimaliseren van plastic verbruik. Tevens houdt een minimalistische levensstijl in dat je spullen wegdoet die je niet langer plezier geven. In plaats daarvan investeer je in duurzame producten die onze planeet en andere mensen zo min mogelijk belasten.

Probeer duurzaamheid stapje voor stapje in jouw leven te integreren. Het heeft tijd nodig, maar het gaat je zeker lukken. Een duurzaam huis en duurzaam interieur waarin je heerlijk kunt cocoonen en jezelf kunt zijn. Vergeet vooral niet te genieten van je huis en de mensen om je heen.

Een duurzaam product

Wanneer je een nieuw meubel of decoratie voor je duurzame interieur wil scoren, is het een goed idee om rekening met de bovengenoemden materialen te houden. Om het nog concreter te maken en om zeker te weten dat je een duurzaam product koopt, hou dan ook rekening met de volgende drie eisen voor een duurzaam product:

 • Het product heeft een lange levensduur en zal daardoor niet snel vervangen hoeven te worden. Zo kan je lang genieten van je aanwinst en bespaar je ook nog eens geld! 
 • Het product bevat geen gif of andere gevaarlijke stoffen en is daardoor niet schadelijk voor mensen, dieren of planten.
 • Het product is op een mensvriendelijke manier gemaakt. In anderen woorden, dat mensen onder goede omstandigheden werken en passend gecompenseerd worden.

Ben je op zoek naar duurzaamheid in jouw slaapkamer? Kies in dit geval voor biologische materialen, zoals biologisch katoen of linnen. Wanneer dit niet het geval is, wordt er bij de bewerking van beide materialen gebruik gemaakt van giftige stoffen en chemicaliën. Hier wil je liever niet onder slapen.

Tweedehands, Tweede kans

Er is nog een ander alternatief, voor wanneer je geen nieuwe duurzame producten wil kopen: tweedehands meubels en decoratie. Verspilling speelt namelijk een grote rol in de huidige consumptiemaatschappij. Veel mensen kopen dan ook met regelmaat nieuwe producten in plaats duurzame producten die lang meegaan of producten die ze een tweede leven kunnen geven. Het zijn juist de vintage en retro items die elk huis een persoonlijke touch geven.

Bezoek bijvoorbeeld ook kringloopwinkels of antiek- of vintage markten. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Geef producten een tweede leven door ze op te knappen met duurzame verf of laat ze in hun verweerde staat om een leuk en verrassend contrast te creëren met de rest van je interieur. Wil jij meer lezen over de perfectie van imperfectie? Lees dan ons artikel over Wabi Sabi, dat goed aansluit op duurzaam wonen.

WE CARE by Westwing Collection

Mocht je inspiratie zoeken voor een duurzamer product voor jouw huis, dan hoef je zeker niet ver te zoeken. Westwing’s nieuwe collectie legt de focus hierop, met de passende naam: WE CARE by Westwing Collection. Voor het geval dat de foto’s nog niet genoeg zeggen, zullen we iets meer over deze collectie delen.

De nieuwe WE CARE by Westwing Collection is er om lang mee te gaan. We hebben een collectie gecreëerd die niet alleen mooi maar ook duurzamer is. Met zijn tijdloze ontwerpen, neutrale kleuren en elegante vormen, past onze collectie perfect in elk interieur. Van grote meubels zoals sofa’s en dressoirs tot kleinere stukken zoals lampen en textiel, we hebben een grote keuze aan producten van hoge kwaliteit voor uw huis ontworpen.

Wij willen je inspireren om een huis te creëren waarin duurzaamheid een belangrijke plaats inneemt.

Alexandra Tobler, Creative Director Westwing Collection

Wij vinden het belangrijk om duurzaamheid een plek te geven in je huis en daarom willen wij je helpen door de mooiste en eerlijkste producten te creëren die lang mee zullen gaan. Ons hout is bijvoorbeeld afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, ons textiel is gemaakt van biologisch katoen en onze vloerkleden zijn gemaakt van minimaal 50% gerecycled materiaal. Elke stap naar een duurzamere levensstijl is een belangrijke stap en dit is nog maar het begin van onze WE CARE by Westwing Collectie!

Net zo geïnspireerd geraakt als ons en op zoek naar duurzamere producten? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale!