Wit bord met lavendel in linnen servet

Duurzaam wonen is tegenwoordig niet meer weg te denken, juist als het gaat om het interieur. Hoe kun je duurzaam wonen? Milieubewust leven kan een echte uitdaging zijn en het duurt even tot je het principe echt onder de knie zult krijgen. Er zijn een paar dingen die je thuis kunt doen om je levensstijl duurzamer te maken. Onze interieurspecialisten vertellen je er hier alles over. Je vindt nuttige tips en tricks over duurzaam wonen en leven.

Wat betekent duurzaamheid?

Het begrip duurzaamheid komt steeds vaker voor, zowel zakelijk als priv�. Het is dan ook een begrip dat op veel gebieden van het leven kan worden toegepast. Wat verstaan we onder duurzaamheid? Met duurzaamheid in brede zin wordt bedoeld dat de invloed van activiteiten van de mens geen blijvende schade aanricht aan het milieu, zodat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen maken. (Encyclo.nl, z.d.).

Hoe wordt dit vertaald naar duurzaam wonen? Het gaat erom dat je ook bewust ben en nadenkt over de effecten van het kopen of handelen op anderen. Toch valt dit in de praktijk niet altijd mee omdat er zoveel wordt gesproken over duurzaamheid dat het moeilijk is om de waarheid teachterhalen. Denk aan aspecten zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, aandacht voor het milieu en klimaat, grondstoffen etc.

In dit artikel vertellen we je meer over hoe je duurzaamheid kunt toepassen in je interieur.

Duurzaam wonen: wat is het?

Hoewel duurzaamheid een breed begrip is, is het mogelijk om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken. Met name als het gaat om duurzaam wonen: ons interieur en woonstijl.

Een duurzame levensstijl betekent niet alleen dat je bewust eet, schoonmaakt of jezelf verzorgt en kleedt met gezonde en natuurlijke producten. Het gaat ook om duurzame keuzes ten aan zien van meubels, decoratie, styling en hometextiel. Hoe zorg je voor een duurzaam interieur? Welke aspecten zijn belangrijk als het gaat om duurzaam wonen?

Wanneer je het vanuit deze kant bekijkt gaat het om keuzes ten aan zien van duurzame materialen. Kortom ecologische, economische en sociale aspecten die hierbij een rol spelen.

Duurzaam interieur: Minimalisme

Duurzaamheid heeft veel overlap met de minimalistische levensstijl. Mensen die kiezen voor minimalisme als leefstijl zijn vaak ook veel bezig met hun omgeving en persoonlijke consumptie. Denk hierbij aan zero waste, save the planet en het minimaliseren van plastic verbruik. Tevens houdt een minimalistische levensstijl in dat je spullen weg doet die je niet langer plezier geven. In plaats daarvan investeer je in duurzame producten die onze planeet en andere mensen zo min mogelijk belasten.

Duurzaam wonen: het onderhoud van meubels

Onze Westerse maatschappij is gericht op consumeren. De consumptiemaatschappij is ontstaan in de jaren 20 in de Verenigde Staten en is later (in de jaren 60) overgewaaid naar het Westen van Europa. Net zoals verschillende interieurtrends in de jaren 20, neem bijvoorbeeld meubels met franjes, is ook dit een aspect wat door ons is overgenomen.

Verspilling speelt hierin een grote rol. Veel mensen kopen dan ook met regelmaat nieuwe producten in plaats van dat ze deze bewerken of een tweede leven geven. Het zijn juist de vintage en retro items die elk huis een persoonlijke touch geven.

Wil je je verbruik verminderen en werken aan een duurzaam interieur en dus ook duurzaam leven en wonen? Dan is de juiste zorg voor meubilair en decoratie een belangrijk aspect. Reinig en verzorg je meubels goed. Hierdoor gaan ze langer mee, of dit nu voor jezelf is of later voor een ander. Vermijd hierbij de chemische reinigingsmiddelen.

Wil je iets nieuws kopen? Bezoek dan ook kringloopwinkels of antiek- of vintage markten. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Geef producten een tweede leven door ze op te knappen met � duurzame � verf. Wil jij meer lezen over de perfectie van imperfectie? Lees dan ons artikel over Wabi Sabi, dat goed aansluit op duurzaam wonen.

Duurzaam wonen: verf en behang

Wil je gaan verven of behangen? Kies dan voor duurzame verf die vrij is van chemische stoffen en bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Deze is beter voor onze planeet. Wil je liever behangen? Ga dan voor FSC-gecertificeerd behang en vezelvlies. Middels het FSC-systeem worden bosgebieden beschermd door middel van verantwoord bosbeheer.

Duurzaam interieur: materiaalkeuze

Wanneer je kiest voor een duurzame inrichting van je interieur kies je voor duurzame materialen. Denk hierbij aan hardhout met een milieukenmerk, naaldhout, bamboe of rotan. Bamboe en rotan groeien namelijk snel en zijn ook minder belastend voor het milieu.

Is dit te landelijk voor je en houd je van een industrieel interieur? Kies dan voor staal, dit slijt amper en is ook recyclebaar. Vergeet ook niet diverse steensoorten zoals composieten corian. Dit zijn sterke en duurzame materialen. Deze materialen zijn bijvoorbeeld perfect voor het keukenblad of wasbakje in de badkamer of het toilet.

Denk ook aan gerecyclede stoffen en materialen, hier zijn ook veel nieuwe producten van te vinden. Voorbeelden hiervan zijn gerecycled plastic en katoen.

Houd ook rekening met duurzaamheid in je slaapkamer. Kies altijd biologische materialen, zoals biologisch katoen of linnen. Wanneer dit niet het geval is, wordt er bij de bewerking van beide materialen gebruik gemaakt van giftige stoffen en chemicali�n. Hier wil je liever niet onder slapen.

Duurzaam wonen: Vermindering van het gebruik van plastic

Een ander belangrijk aspect van duurzaam wonen is het gebruik van minder plastic. De wegwerpverpakking moet zoveel mogelijk worden beperkt om duurzaam te wonen:

  • Gebruik blikken, dozen, glazen en andere duurzame opbergmogelijkheden om je eten in te bewaren. Dit zorgt niet alleen voor minder verspilling, maar is ook beter voor het milieu.
  • Voor het toilet of in de badkamer kun je kiezen voor een stuk zeep. Zuiniger in gebruik en hierdoor hoef je niet te kiezen voor een plastic fles. Je kunt natuurlijk ook een keramische zeepdispenser kopen en hierin de vloeibare (ecologische) zeep doen.

Duurzaam interieur: schoonmaken met huishoudelijke middelen

Als het gaat om het schoonmaken en reinigen kies je voor producten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Denk hierbij aan groene zeep, schoonmaakazijn en citroenzuur. Daarnaast kun je ook bewust leven door het gebruik van was- en reinigingsmiddelen te verminderen en deze eens van dichtbij te bekijken. Kies voor ecologische varianten waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingredi�nten.

Duurzaam gebruik van energie

Energie mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje als we het hebben over duurzaam wonen. Idealiter koop je een duurzaam huis als het gaat om energie. Waar kun je rekening mee houden?

  • Kies voor het opwekken van eigen energie middels zonnepanelen.
  • Zorg voor een goede isolatie in huis zodat je in de winter minder hoeft te stoken.
  • Heb je een plat dak op je garage? Kies dan voor een groen dak. Zowel positief voor mens en milieu. Insecten kunnen hier hun gang gaan en een groen dak heeft een positief effect op de isolatie van de ruimte waarop het dak zit. Genoeg voordelen dus. Voeg ook bloemen en planten toe aan je interieur.
  • Wil je kleine aanpassingen treffen? Dat kan ook. Met een paar kleine aanpassingen kun je namelijk al veel bereiken. Kies voor ledlampen, een slimme thermostaat en denk aan dubbelglas, tochtstrips en passende gordijnen.
  • Schakel over op groene stroom.
  • De verwarming hoeft niet altijd aan te staan, maar draait idealiter constant op een gematigde temperatuur. Een normale kamertemperatuur van 19 tot 20 graden Celsius is ook in de winter voldoende.
  • Is het tijd voor een nieuwe keuken? Koop een duurzame variant. Let op de materiaalkeuze, de schadelijke stoffen die erin zitten en of het hout gecertificeerd is.
  • Ga je verbouwen? Houd dan rekening met de warmte van de zon. Deel je ruimtes logisch in. Plaats bijvoorbeeld kamers zoals de slaapkamer en keuken op het noorden en de woonkamer op het zuiden. �

Leestip: energie kan ook worden bespaard met een kleinere leefruimte. Heb je ooit gehoord van een Tiny House? Heel leuk en bovendien perfect passend bij de trend van duurzaam wonen!

Probeer het stapje voor stapje te integreren in jouw leven. Het heeft tijd nodig, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. Een duurzaam huis en duurzaam interieur waarin je heerlijk kunt cocoonen en jezelf kunt zijn. Vergeet vooral niet te genieten van je huis en de mensen om je heen.

Registreer je op Westwing en haal een duurzame woonstijl in huis!

Outdoor Tisch mit Tablett und Sonnenglas
Fensterbank im Bad mit Beautyprodukten von organic Brands und Blumenvase
Putzmittel zum Nachf�llen in Metallkorb neben einer B�rste und einem Trockentuch