Kleine witte houten huisjes met fiets voor de deur

Tiny houses zijn populair. Deze innovatieve kleine huizen zijn namelijk zeer milieuvriendelijk (co2 neutraal en klimaatneutraal) doordat ze veelal zelfvoorzienend zijn. Ze worden meestal geplaatst op de mooiste plekken te midden van de natuur. Het kleine oppervlak vraagt om creativiteit en slim omgaan met de ruimte. Een minimalistische levensstijl is hier dus gewenst. Daarnaast zijn de huisjes vaak architectonisch gezien heel bijzonder. Laat je inspireren door het leven in een tiny house!

Wat is een tiny house?

Tiny houses zijn kleine, compacte huizen. Deze huizen vragen om een milieuvriendelijke, duurzame en minimalistische levensstijl gezien hun formaat. Het concept is bedacht in Amerika, het land dat juist draait om kapitalisme en consumeren. De definitie van tiny house is simpel, het is een klein huis. Zo’n huisje heeft meestal een oppervlakte van zo’n 50 vierkante meter. Tiny houses zijn vaak innovatief, zelfvoorzienend, co2 neutraal en klimaatneutraal.

Materiaalgebruik & architectuur voor tiny houses

Voor het bouwen van een tiny house worden meestal natuurlijke materialen gebruikt. Hierbij kun je denken aan riet, kurk, hout; allemaal in het beste geval op een ecologisch verantwoorde manier verkregen. Gek op hout? Check hoe jij houtsoorten kan combineren in huis. Een bijzondere architectuur, vormgeving en interieur zijn ook kenmerkend voor tiny houses. Door het formaat worden de huisjes zeer praktisch ingedeeld.

Tiny houses zijn bedoeld om in te leven, niet alleen om in te slapen!

Milieubelasting

Een belangrijk uitgangspunt voor tiny houses is dat ze zo gemaakt en gebruikt worden dat er weinig belasting is voor de omgeving en de natuur, terwijl ze wel vaak in de natuur te vinden zijn. De huisjes zijn meestal van lichtere materialen gemaakt en hebben dus geen fundering nodig. Het staat vaak op palen of wielen zodat ze indien nodig eenvoudig verplaatst kunnen worden. Voor meer informatie om miluebewust wonen check ons artikel over duurzaam wonen en leven.

Tiny houses zijn vaak niet aangesloten op een waterleiding, elektriciteitsnet en aardgasnet, hierdoor worden dit soort woningen gedwongen om zelfvoorzienend te zijn. Hierdoor wordt er als bewoner wel wat van je gevraagd. Namelijk een flinke dosis technisch inzicht en creativiteit.

Om deze huisjes te voorzien van warmte en energie wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en zonnekegels, warmtepompen, pelletkachels en pelletketels.

Zelf een tiny house bouwen

In Nederland zijn nog niet veel tiny houses te vinden. Vaak worden de huisjes als recreatiewoningen gezien waardoor ze niet het hele jaar door bewoond mogen worden. Tiny houses worden vaak door de bewoners zelf gebouwd. Wil je niet zelf jouw tiny house bouwen?

Je kunt een tiny house ook laten bouwen door meestal kleine bedrijfjes, volledig naar jouw wensen. Ze worden gebouwd met veel oog voor details en kwaliteit. De kleine huisjes worden steeds populairder. Om permanent in te wonen, maar ook als vakantiehuisje.

Rechterhanden

Ga als je handig bent – je bent misschien architect, bouwkundige of meubelmaker – zeker zelf aan de slag om een tiny house te bouwen. De Tiny House Academy is een instantie die met cursussen en workshops mensen helpt bij de bouwbegeleiding van hun tiny house. Bedenk als je aan de slag gaat heel goed aan welke zaken in huis je het meeste aandacht wilt besteden. Ben je bijvoorbeeld gek op koken?

Dan offer je waarschijnlijk behoorlijk wat ruimte op voor je keuken. Vind je de keuken minder belangrijk? Dan geef je het slaapgedeelte of de werkplek wellicht meer aandacht en vierkante meters. In elk geval is het bouwen van een tiny house (en ook het wonen erin) een kwestie van keuzes maken! Door de beperkte oppervlakte moet je kiezen welke dingen je het belangrijkst vindt en welke minder.

Voordelen en nadelen van tiny houses

Er zijn veel voor- en nadelen te noemen van tiny houses. Ontdek onze lijstjes hieronder!

Voordelen

Een tiny house is klein, waardoor het minder kost dan een groot huis. Bovendien is een tiny house zelfvoorzienend en dus goedkoper in verbruikskosten. Het tiny house voldoet daarnaast aan je wensen om iets goeds te doen voor de natuur en het milieu omdat ze klimaatneutraal en zelfvoorzienend zijn. Doordat de woningen meestal op wielen of trailers staan, kun je ze meenemen wanneer je verhuist. Tiny houses vormen een mooi antwoord op de wens van veel mensen om bewuster te leven en eenvoudiger, met alleen dat wat écht belangrijk is. Tot slot geeft een tiny house een gevoel van vrijheid in allerlei opzichten.

Nadelen

Het bovengenoemde voordeel, is ook meteen een nadeel. Het feit dat tiny houses klein zijn, zorgt ervoor dat je weinig ruimte hebt. Weinig ruimte om te leven en weinig ruimte om spullen op te slaan.

Gek op interieurtrends maar zoek je toch iets anders? Wellicht is Cocoonen iets voor je? Lees onze tips daarover in ons artikel! Of lees meer over hoe je Agaat en Teddy vacht kunt combineren in jouw eigen huis!

Tiny houses in binnen en buitenland

Vooral in Amerika vind je veel tiny houses. Tiny houses in Nederland zien we nog niet veel, maar er is wel steeds meer vraag naar! Sinds 2015 is de Tiny House Movement ook in Nederland opgericht. Lees daar hieronder meer over!

Tiny house movement

In Amerika is de Tiny House Movement ontstaan. Aanleiding hiervoor waren een aantal gebeurtenissen die de huizenmarkt deden wankelen. De economie stortte in na natuurrampen (orkaan Katrina bijvoorbeeld) en vervolgens konden getroffenen niet meer zomaar aan een nieuwe woning komen.

Om dat op te lossen en door de behoefte aan flexibele en betaalbare woonvormen, gingen o.a. Dee Williams en Jay Shafer hun eigen huisjes bouwen. Door de huisjes op trailers en wielen te bouwen, ontliepen ze beperkende wetgeving die eisen stelt aan de minimale afmetingen van huizen. In 2015 is deze beweging ook in Nederland opgeric

Genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om dat wat écht belangrijk is. Hoeveel ruimte heb je nodig om prettig te kunnen leven zonder overtollige ballast?

Uiteraard is het antwoord op die vraag voor iedereen anders. In de afgelopen jaren zijn onze woningen groter geworden. Dure gadgets, inloopkasten, luxe kleding, technische snufjes; niks is meer te gek. Steeds vaker worden mensen zich ervan bewust dat al die spullen en luxe niet persé nodig zijn én niet gelukkig maken. Tiny House Movement draagt bij aan de wens om eenvoudiger en meer samen met de natuur te leven.

Tips voor het wonen in een tiny house

Als je in een tiny house woont, of in een kleine woning, dan is het verstandig om slim om te gaan met de beschikbare ruimte.

  • Zorg voor veel bergruimte, zodat je het huis opgeruimd kan houden én houdt de ruimte schoon.
  • Werk de hoogte in! Bijvoorbeeld de ruimte boven de voordeur kan prima gebruikt worden om spullen op te bergen die je niet vaak nodig hebt. Een hele hoge kast, die van de vloer tot het plafond doorloopt is ideaal. Plaats bovenin de spullen die je het minst vaak nodig hebt.
  • Benut ook de ruimte dichtbij de grond. Plaats grote bakken onder het bed en onder de bank waar je spullen in kwijt kunt.
  • Kies voor wit, of lichte kleuren, om de ruimtes groter te laten lijken.
  • Als je geen ruimte hebt voor een kast, kun je er ook voor kiezen om een grote stapel te maken van verschillende opbergdozen.
  • Kies voor multifunctionele meubels! Bijvoorbeeld een bank die ook een bed is, een salontafel waar je ook spullen in kunt opbergen. Gebruik je eettafel als bureau etc.
  • Gebruik ook de wanden als opslagruimte. Hang hier kleine wandkastjes aan of planken waar je spullen in en op kwijt kunt.
  • Kies voor slanke meubels, deze zorgen voor een luchtige look
  • Je hoeft niet te kiezen voor alleen maar hele kleine meubels. Dit zorgt voor een ‘poppenhuiseffect’. Een grote tafel kan bijvoorbeeld best en draagt er juist eerder aan bij dat de ruimte groter aanvoelt.

Bij Westwing vind je alles voor een stijlvol interieur. Of je nu in een ruim appartement of in een tiny house woont. Elke ruimte kan sfeervol en stijlvol worden. Registreer op je Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je eigen tiny house compleet te maken.