Hollandse meesters: woonkamer met comfortabele zitbank en glazen salontafel met een schilderij

We gaan terug naar de kunstgeschiedenis van Nederland met Hollandse meesters. Denk aan Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Johannes Vermeer. Zij waren de beroemdste Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw. In deze periode nam de vraag naar schilderijen enorm toe en het was dan ook een enorme uitdaging voor kunstenaars om zich van elkaar te onderscheiden. In dit artikel laten we je zien hoe je Hollandse meesters in je interieur kunt integreren. Ben je er klaar voor?

Dat schilders zoals Rembrandt van Rijn een grote invloed hebben gehad op onze kunstgeschiedenis is bekend. Maar wist je ook dat ze ieder hun eigen stempel hebben gedrukt op de schilderkunst en architectuur? Niet voor niets wordt er daarom steeds vaker gekozen voor Hollandse meesters in huis. Op die manier beleef je elke dag de rijke kunstgeschiedenis thuis.

Geschiedenis van de Hollandse meesters

Naast de drie grote namen die hierboven zijn vermeld (Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals) zijn ook Jan Steen, Gerrit Dou en Jacob van Ruisdael bekende Hollandse meesters. De drie grote namen worden onze Hollandse meesters genoemd omdat zij zo veel teweeg hebben gebracht tijdens de Gouden Eeuw. V

oor een groot gedeelte viel de Gouden Eeuw samen met de zeventiende eeuw. In deze eeuw werd ook de VOC opgericht. Dit was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld. De Gouden Eeuw staat dan ook vooral bekend vanwege zijn rijkdom en welvaart. Het was een periode van bloei van handel en vrijheid.

Nu vraag je je misschien af hoe het komt dat deze vandaag de dag nog steeds zo populair zijn? De schilderijen die destijds zijn gemaakt zijn nu nog steeds bekend vanwege de bijzondere manier van schilderen. Misschien komt het door het kleurgebruik.

Een groot gedeelte van deze oude meesters schilderijen zijn destijds bewaard gebleven en kunnen nu bekeken worden in het (rijks)museum. Steeds vaker halen we deze beroemde schilderijen in huis en kiezen ervoor om dit op een moderne manier terug te laten komen in ons interieur.

Terug naar vroeger

Hoe komt dit? Waarom halen we de oude meesters in huis? Dit hangt samen met de drang naar vroeger. Steeds vaker willen we weten waar iets vandaan komt. Denk hierbij aan onze manier van leven en het duurzaam wonen. We willen weten hoe iets is gemaakt, waar het wordt gemaakt en hechten steeds meer waarde aan duurzame, biologische en lokale producten.

Dit geldt zowel voor mode, als interieur als het eten, maar dit geldt ook voor de oude meesters schilderijen uit de Gouden Eeuw. We halen graag het verleden in huis. Een trip down memory lane.

Hollandse meesters in huis

Hoe halen we ze dan in huis? Dit kan natuurlijk op verschillende manieren, hieronder vertellen we je er meer over.

  • Schilderijen van Hollandse meesters in de vorm van landschappen, portretten, schutterstukken, stadsgezichten of stillevens. Denk hierbij aan de populaire schilderijen zoals De Nachtwacht, Het meisje met de parel en Het melkmeisje.
  • Aquarellen met hierop Hollandse meesters. Aquarellen zijn schilderijen die gemaakt zijn met waterverf. Bij het maken van dit schilderij kan er ook gebruik zijn gemaakt van de aquareltechniek.
  • Etsen en gravures. Dit zijn afbeeldingen die gemaakt zij middels een speciale diepdruktechniek van een koperen, metalen of zinken plaat. Bij etsen wordt de afbeelding vervolgens met een vloeibaar middel behandeld. Een gravure wordt direct in de plaat gemaakt.
  • Hollandse meesters op canvas, plexiglas of in een aluminium frame
  • Kussens of andere vormen van textiel met hierop Hollandse meesters
  • Hollandse meesters behang
  • Akoestische panelen met afbeeldingen van Hollandse meesters
  • Een IXXI van Hollandse meesters

Hollandse meesters in elke woonstijl

In elke woonstijl kan er gekozen worden voor Hollandse meesters. Het is niet alleen een tijdloos en stijlvolle toevoeging voor je interieur, je kunt er ook veel kanten mee op. Zo kun je kiezen voor een XL-formaat in de woonkamer, stijlvol behang in de keuken of kleine afbeelding in de slaapkamer of werkkamer.

In een retro interieur is het mooi om te kiezen voor een grote afbeelding in de vorm van een stilleven van bloemen. Ga voor een variant waarbij de kleuren van de ruimte terugkomen in het schilderij. Een andere mogelijkheid is een grote afbeelding van een landschap, wat zorgt voor rust en eenvoud in de ruimte. Veel oude meester schilderijen bevatten echte najaarstinten.

Wanneer je het kleurenpallet in neutrale tinten houdt, is dit een hele mooie toevoeging in je woonkamer. Combineer dit met mooie fauteuil en wollen of gebreid kleed om heerlijk in weg te cocoonen. Een andere manier om Hollandse meesters terug te laten komen in je interieur is door een fotowand of fotoplank te maken. Zorg dat het niet te rommelig wordt en beperk je tot een 4 of 5-tal afbeeldingen.

Een afbeelding van Hollandse meesters in huis is een echte eye-catcher. Let erop dat de rest van je interieur hier goed op aansluit zodat de focus naar het juiste item uitgaat.

Klassieke touch

Wanneer je houdt van een klassieke touch is het mooi om te kiezen voor een combinatie met een visgraat vloer of Hongaarse punt. Een bank van fluweel met zijde of satijnen kussens zorgt hier ook voor. Een moderne abeelding van de oude meesters past hier het beste bij. Wil je meer weten over een klassiek modern interieur? Bekijk dan dit artikel.

Hollandse meesters behang

Mag het voor jou wel wat opvallender? Kies dan voor Hollandse meesters behang. Je kunt kiezen voor fotobehang, een gekleurd bloemenpatroon of andere afbeelding. Er is heel veel mogelijk. Dit behang is erg goed te combineren met een modern interieur, maar ook met een landelijk, retro of industrieel interieur. Oude meesters behang kan erg mooi tot z’n recht komen als de rest van de wanden wit of licht van kleur zijn.

De aandacht gaat uit naar het behang dus zorg ervoor dat er niet te veel spullen of andere motieven zichtbaar zijn. Daarnaast is Hollandse meesters behang perfect om te combineren met vintage of antieken items. Voor een moderne twist combineer je retro en design met elkaar.

Wanneer je liever een subtiel element terug wil laten komen kies je voor kussenhoezen van oude meesters. Mooi op de bank en toch anders dan een gewoon kussen.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Kortom voor ieder wat wils! Haal de Nederlandse geschiedenis in huis met Hollandse meesters en laat je verassen door de veelzijdigheid. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om de sfeer van de gouden eeuw binnen in huis te halen.