Slaapkamer in beige met lambrisering

Lambrisering ouderwets, saai of eentonig? Helemaal niet! Het is helemaal terug van weggeweest, of misschien is het niet eens weggeweest voor je. Onder lambrisering verstaan we een wandbetimmering tegen het onderste gedeelte van een binnenmuur of wand. In dit artikel vertellen we je hoe je deze interieurtrend in huis kunt toepassen, wat voor soorten er zijn en hoe je het zelf kunt maken. Kun je niet wachten? Lees dan snel verder.

Hoewel je vroeger vooral lambrisering tegen kwam in oude huizen, mag het tegenwoordig in elk type huis worden toegepast. Vroeger werd het vooral gebruikt om de wanden te beschermen. Er werd destijds vooral gebruik gemaakt van hout. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, nu wordt het vooral gebruikt omdat het mooi is. Het past daarom tegenwoordig in elk huis en elke woonstijl.

Bovendien is er veel mogelijk. Zo kun je een lambrisering zelf maken van hout of MDF of je verft het in een andere kleur. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een functionele variant. We vertellen je er alles over.

Houten lambrisering

Een houten lambrisering zorgt voor sfeer, warme en gezelligheid in de ruimte. Het is een perfecte manier om diepte te creëren en de ruimte te laten spreken. Het is daarom erg geschikt om toe te passen in grotere ruimtes, maar in een kamer met een lange wand die verder erg strak oogt is het ook geschikt. Bovendien kun je het gebruiken om er iets op te zetten.

Afhankelijk van je interieurstijl of de functie van de ruimte kun je het type lambrisering kiezen. Wanneer je een natuurlijke, neutrale look wilt creëren, kun je het beste kiezen voor blanke, houten planken. Wil je een minimalistische, Scandinavische uitstraling nabootsen met hout? Kies dan voor houten latjes.

Voor een stoerder effect kies je juist voor brede planken. Perfect voor een landelijk of vintage interieur. Om deze lzelf te maken kun je je het beste laten adviseren in een bouwmarkt of doe het zelf zaak. Afhankelijk van het type hout en de grootte van de planken kunnen zij het beste een advies op maat geven van de betreffende benodigdheden. Een goede verstekzaag mag in elk geval niet ontbreken om mooie hoeken te zagen voor de randen. 

Ook zijn er tegenwoordig diverse kant en klaar pakketten te bestellen. Deze wordt dan in pakketvorm bezorgd zodat je het zelf makkelijk in elkaar kunt zetten.

Tip: Is je kamer niet zo hoog? Denk dan ook eens aan een hoge lambrisering, hierdoor lijkt het namelijk alsof het platfond een stuk hoger zit. Decoreer dit met mooie (vet)planten die je aan het plafond hangt.

Geschilderde lambrisering

Een geschilderde lambrisering is geschikt wanneer je het wat veel vindt om de muur in één kleur te verven. Door het toevoegen van een lambrisering heb je een mooie onderbreking van de muur en kun je toch dat beetje kleur toevoegen. Bovendien is deze makkelijk zelf te maken en kun je het snel weer overschilderen wanneer je er genoeg van hebt.

Kies voor een gewaagde kleur om accenten in de ruimte te creëren of ga voor een zachte tint om een subtiele overgang te maken. Dit type kan eigenlijk in elke kamer worden toegepast, maar is extra leuk in de slaapkamer. Maak bijvoorbeeld zelf een hoofdbord en verf deze in dezelfde kleur als de lambrisering. Door dit hoofdbord creëer je namelijk diepte in de ruimte en door de kleur zorgt het voor een rustig en mooi geheel.

Andere varianten:

 • Trek de lijn door in de gehele ruimte. Kom je bijvoorbeeld een raam, deur of radiator tegen, dan schilder je deze mee. Hetzelfde geldt voor het bovenste gedeelte van de muur. Let wel op: kies voor de muur een andere verf dan voor de deur.
 • Kies voor twee accentkleuren. Vaak is de bovenkant wit, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere accentkleur. Experimenteer dus met verschillende kleuraccenten.

Een speelse lijn

Wil je de rand van de lambrisering niet in een rechte lijn hebben, ga dan voor een nonchalant effect. Hoe doe je dit? Teken wel een lijn zodat je weet waar de grens van de lambrisering komt, maar ga daar met je verfroller grof overheen. Maak bewegingen net over de streep van links naar recht. Hierdoor zal de scheiding niet helemaal recht zijn wat zorgt voor een speels en nonchalant effect.

Tip: wil je wat extra’s toevoegen om de lambrisering een unieke twist te geven? Plaats dan een houten latje of gekleurde lijn op de bovengrens.

Klassieke lambrisering

Wanneer je zelf een klassieke lambrisering wilt maken, kun je het beste op de afwerking letten. Voor een chic effect zorg je dat de kleur hetzelfde is als de kleur op de muur. Let hierbij goed op de ruimte. Wanneer er ramen zijn, is het mooi om de kozijnen ook in dezelfde kleur mee te verven. Op die manier loopt het in elkaar over en dit zorgt voor een luxe en chique uitstraling.

Een andere manier om een klassieke lambrisering te creëren is door te werken met lijsten en architraven. Vooral in een oud pand met hoge platfonds zorgt dit voor een chic geheel.

Wanneer je een geschilderde lambrisering een klassieke twist wilt geven let je op de lakafwerking. Zo heeft een matte muurverf een klassiek effect, maar kun je ook kiezen voor een lak met hoogglans of zijdeglans. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Functionele lambrisering

Tot slot de functionele lambrisering. Meestal is een geschilderde of houten lambrisering 1 a 1,5 meter hoog en bevat deze een dunne of zelfs geen afwerkingsrand. Wanneer je hiervoor kiest, maak je de lambrisering 10 centimeter diep. Extra handig en leuk! Zo kun je er bijvoorbeeld een kapstok maken, of wat dacht je van een decoratieve wandrand? Zet hier schilderijen, fotolijsten, potjes of andere accessoires op.

Lambrisering met een bijzonder twist

Dan zijn er nog een aantal mogelijkheden om een lambrisering te maken die net even wat anders is dan anders. Wij delen onze favorieten:

 1. Behang

  Maak een lambrisering van behang op de muur. Je koopt lambriseringslijsten en plaatst deze op de gehele wand in de vorm van een fotolijst. Hierin plak je je favoriete behang. Dit kan zo groot worden gemaakt als je zelf wil. Het is geen officiële lambrisering omdat het niet aan de onderkant gevestigd is, maar het kan zeker als muurdecoratie worden gebruikt.

 2. Lambriseringprint

  Ben je niet zo’n fan van schilderen? Koop dan behang met een lambriseringprint erop. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor behang waarop een houten lambrisering is afgebeeld.

 3. Fotolijsten

  Ben je een echte doe-het-zelver? Maak dan je eigen lambriseringswand met fotolijsten. Ga kringloopwinkels af om fotolijsten te verzamelen en schilder deze in dezelfde kleur als de lambrisering en bevestig deze tegen de muur. Om het af te maken plaats je een horizontaal houten latje aan de bovenkant en voilà!

 4. Paneeldeuren

  Creëer een lambrisering door het gebruik van paneeldeuren, dit zorgt voor een robuuste en stoere uitstraling.

 5. Kastruimte

  Kies voor een functionele lambrisering met kastruimte. Dit is een diepe lambrisering met deurtjes die zorgen voor extra kastruimte. Dit is hetzelfde als een radiatorkast, maar dan heb je in plaats van de radiator extra opbergruimte. Ideaal!

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Vaak wordt een lambrisering ook van alabaster gemaakt. Dit trendmateriaal kun je op verscheidene manieren stylen. Ben je benieuwd naar andere vormen van wanddecoratie? Lees dan ook het artikel over Hollandse meesters en Wall art.

Combineer de lambrisering met dierenprint accessoires voor een jungle look in huis. Andere leuke accessoires zijn Batik stof varianten. Deze zorgen voor een vakantiegevoel in huis. Kortom lambrisering hoeft helemaal niet saai te zijn, integendeel. Kies je eigen favoriete variant voor een persoonlijke touch in huis.

Registreer je op Westwing en mis geen enkele interieurtrend!