Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Minimalistische glazen banktafel met Cubus kandelaar van Lassen en kaars voor de grijze bank.

Het minimalisme is zowel tijdloos als modern. Het is een bewuste manier van leven, een levensstijl. Neutrale en rustige kleuren, grafische vormen en Scandinavische elementen zorgen voor een rustige, tijdloze sfeer. Deze stijl en combinatie is erg populair is bij veel interieurliefhebbers. Wil je ook een minimalistisch leven leiden? Onze interieurspecialisten geven je nuttige tips en een concreet stappenplan. Waar wacht je nog op? Ga aan de slag en vind meer rust in je leven door een minimalistisch interieur.

Minimalisme: wat betekent het?

Het woord minimalisme zegt het eigenlijk al, alles is minimaal. Zo ook de meubels en decoratie in huis. Te veel decoratie zorgt voor onrust en dit past niet bij het minimalisme.

Minimalisme is een bewuste levensstijl, steeds meer mensen realiseren zich dat het niet draait om het hebben of telkens (opnieuw) kopen van spullen. Het gaat om het diepere geluk, dankbaarheid, voldoening en de vrijheid van en in het dagelijks leven.

Hoe kun je minimalisme doorvoeren in je huis en hierdoor een minimalistisch interieur creëren? Minimalistisch wonen ligt in het verlengde van het minimalisme: deze levensstijl toepassen in je woning. Je (t)huis is ten slotte de plek waar je tot rust kunt komen, maar ook de plek waar je tijd doorbrengt met vrienden en familie.

Naar minimalisme in 5 stappen

Met deze stappen creëer jij binnen no time een minimalistisch interieur:

1. Minimalistisch wonen: ontspullen

Less is more, zoals je weet. Ga alle kamers van je huis langs en bekijk wat noodzakelijk is en welke spullen weg kunnen. Bij minimalisme draait het om minder spullen hebben. Hoe meer je bezit, hoe rommeliger je hoofd en huis kunnen zijn. Focus je op spullen die je echt gebruikt en die belangrijk zijn. Ontspullen is dus de eerste stap.

Let hierbij op het volgende: Verplaats je spullen niet stiekem. Veel mensen bewaren bepaalde spullen op een andere plek, maar hierdoor ruim je het nog niet op. Eigenlijk zijn er maar twee mogelijkheden: let het op de plek waar het hoort of gooi het weg. Oftewel minder is meer.

2. Minimalistisch wonen: natuurlijke kleuren en materialen

Zoals je in het artikel over het minimalistisch interieur hebt gelezen bestaat een minimalistisch interieur uit vooral wit, grijs, beige en zwart. Er is dus geen ruimte voor drukke prints en felle kleurenpatronen. Blijf bij eenvoudige elementen, maar wees niet bang om verschillende vormen te combineren.

Als het gaat om patronen en decoratie, is het beter om vast te houden aan de eerdergenoemde (lichte) en neutrale kleuren. Werk liever met stoffen in verschillende texturen in plaats van met veel verschillende kleuren.

3. Minimalistisch interieur: planten & decoratie

Planten zijn welkom in een minimalistische interieurstijl. Kies grote planten, dit zijn mooie eye-catchers. Ga voor eenvoudige groene planten zoals pampasgras, cactussen of vetplanten. Bloemen en planten zorgen voor gezelligheid, warmte, sfeer en zorgen er daarnaast ook voor dat we ons gelukkiger voelen.

4. Minimalistisch wonen doorvoeren in je dagelijkse gewoonten

Probeer ook je dagelijks leven te ‘minimaliseren’. Pas je dagelijkse gewoontes aan zodat je ook hierin rust en ruimte ervaart. Neem bijvoorbeeld je telefoon, zonder je ervan bewust te zijn spendeer je zo een aantal uur nutteloos met je telefoon. Wellicht zou het beter zijn om je telefoon helemaal weg te leggen, maar dat is misschien een grote stap.

Wat kun je wel doen? Ga eens door je telefoon en verwijder de apps die je nooit gebruikt of die geen toegevoegde waarde bieden aan je leven. Ook hiervoor geldt: hoe opgeruimder je telefoon hoe overzichtelijker. Pak ook een regelmatig het bureaublad van je computer aan. Je zult verbaasd zijn over wat dit met je doet.

Wat betreft je telefoon: kies ervoor om deze ’s avonds vanaf een bepaalde tijd op vliegtuigmodus te zetten. Op die manier word je niet getriggerd om op je telefoon te kijken wanneer er iets binnenkomt.

5. Persoonlijk minimalisme

Het minimalisme gaat veel verder dan alleen het interieur. Om het minimalisme in je leven toe te passen en deze levensstijl te blijven behouden is het belangrijk om te kijken naar alle spullen die je hebt verzameld. Welke abonnementen heb je? Is die auto echt nodig? Vind je je baan nog wel leuk? En wie zijn je echte vrienden?

Neem afscheid van alles waar je niet gelukkig van wordt of wat niet direct iets toevoegt aan je geluk. Op die manier creëer je niet alleen harmonie en rust in je leven, je behoudt het ook.

Minimalisme – twee voorbeelden van een minimalistische ruimte

Minimalisme is een manier van leven die begint met de inrichting van je huis. Een minimalistisch interieur creëren is makkelijker dan je denkt. Of je nu je huidige meubilair en woonstijl wil aanpassen of je gaat verhuizen en het helemaal opnieuw inrichten, dat maakt niet uit. Drie belangrijke aspecten die bij een minimalistisch interieur centraal staan zijn: strak, schoon en basic.

Minimalistisch wonen: de woonkamer

Kies strakke, rechte vormen als het gaat om het meubilair. Daarnaast hoeft een minimalische woonkamer helemaal niet koud of saai te zijn. Gezelligheid en warmte voeg je toe door te kiezen voor decoratieve kussens, plaids en zachte stoffen. Perfect om heerlijk te cocoonen in huis.

Koop vooral niet te veel en houd je aan de basiskleuren. Kies maximaal drie kleuren waar je je aanhoudt. Varieer met deze verschillende kleuren zodat het een geheel blijft. Zorg daarnaast voor opbergboxen- of dozen zodat je spullen makkelijk kunt opbergen.

Minimalisme in het huidige leven

Hoewel er tegenwoordig vaak gekozen wordt voor verschillende stijlen door elkaar (ook wel een eclectisch interieur genoemd) is het af te raden dit in een minimalistisch interieur toe te passen. Houd het bij één stijl als het gaat om minimalisme in huis. Het is hierdoor ook eenvoudiger om rust en harmonie in huis te behouden. Bovendien sluit minimalistisch wonen ook aan bij duurzaam wonen.

Probeer altijd de balans te zoeken als het gaat om de verschillende vormen van meubilair in huis. Bekijk ook ons artikel over Wabi Sabi: de perfectie van imperfectie of laat je inspireren door het Japans design. Het gaat erom dat je je eigen stijl en interieur nabootst, minimalisme is een fijne levensstijl die het leven makkelijker maakt.

Kortom, minimalisme betekent niet zo min mogelijk bezitten, maar alleen het nodige. Zoals Antoine de Saint-Exupery zei:

Perfectie is bereikt, niet wanneer er niets meer aan toe te voegen valt, maar wanneer er niets meer is om weg te laten.

Helemaal in de ban van minimalisme? Registreer je snel op Westwing en mis geen enkele deal! Veel shopplezier!