Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Lichte pampas graspampa's plumeau in zwarte vaas op zwart dressoir met decoboekjes en ronde wandspiegels

Cactussen, vetplanten en monstera? Pampasgras, ook wel geschreven als pampagras, is de nieuwste trend. Het siergras uit Zuid-Amerika overtuigt met zachte contouren, delicate pastelkleuren en is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. Zelfs interieurfans die niet gezegend zijn met groene vingers, kunnen deze plantensoort gerust in huis halen. Gedroogde pampagrasplanten zien er prachtig uit in een hoge vaas die op de grond of op tafel kan worden geplaatst. Gedroogd pampagras heeft geen water nodig en deze pluimen gaan jarenlang mee. Ideaal!

Wat is pampasgras?

Pampagras is de absolute interieurtrend van 2019 en ook in 2020 gaan we deze gedroogde decoratie nog veel zien. De decoratieplant is een echte allrounder, vooral binnenshuis. Plaats gedroogde pluimen in een vaas zonder water en klaar! Het siergras straalt warmte uit en zorgt voor een gezellige sfeer. Pampagras is verkrijgbaar in crème, pastelroze, bruine en paarse tinten. Aangezien pampagras een natuurproduct is, varieert het uiterlijk in lengte, dichtheid en kleur. Pampagras, of met een duur woord: Cortaderia Selloana, kan je ook in je eigen tuin kweken en eventueel daarna laten drogen.  

Pampasgras in einer Vase auf dem Couchtisch, in der Sofaecke

Pampasgrasdecoratie in de prachtigste kleuren

Pampagras in het wit

Wist je dat pampasgras in het wit een van de meest populaire grassen in de tuin is? Maar ook binnenshuis maakt witte pampagras, eventueel gedroogd, indruk als natuurlijk accent.

Pampasgras in roze

Een echte blikvanger op je balkon is het elegante roze pampagras. Het indrukwekkende siergras kan ook in de herfst uitstekend worden geplant. In deze periode is hij extra roze! Zorg ervoor dat je de planten voldoende bescherming biedt tegen winterse omstandigheden.

Pampasgras in paars

Pampasgras in paars heeft ook een decoratieve uitstraling. Hij kan tot 250 centimeter hoog worden en neemt daarom veel ruimte in beslag. Vooral de vrouwelijke pampagrasplanten worden in onze tuinen gebruikt, omdat de bladeren er vaak voller en minder pluizig uitzien. Vooral in de winter zorgt het pampagras in paars voor een prachtig plaatje.

Pampasgras in de tuin

De ‘Cortaderia Selloana’, zoals de plant in de plantkunde wordt genoemd, is ook het ideale siergras voor de tuin. De groenblijvende grassen kunnen zeer hoog worden en in de herfst indruk maken met prachtige bloemen. Pampagras kan tegen droogte en is winterhard, mits je de planten goed beschermt tegen vocht.

De juiste pampasgras verzorging

Het planten van pampasgras

Pampagras kopen doe je bij een tuincentrum of online. Met een hoogte tot 250 cm is het planten van de pluimen een goede manier om een afscheiding te creëren tussen je tuin of balkon en de overburen. Zorg er bij het planten voor dat je een zonnige tot half schaduwrijke locatie kiest. De grond mag niet te vochtig zijn. Als dit het geval is, meng het dan met zand of cactusgrond. Bovendien moet de plek waar je pampagras laat groeien zo beschut mogelijk zijn, zodat ze niet door de wind kunnen knakken. Zorg tijdens de groeifase voor voldoende bewatering. Maar voorkom dat de grond te nat wordt! Bemest de grond rondom de pluimen om de twee tot drie weken.

Het snoeien van pampasgras

In de regel worden siergrassen aan het begin van de lente gesnoeid. Maar wanneer het gras aan het einde van de herfst is uitgebloeid, kan je het afknippen en ondersteboven laten drogen.

Gebruik het volgende stappenplan voor het snoeien van pampagras aan het begin van de lente (maart):

  1. Stap

    Trek handschoenen aan! De bladeren van pampasgras zijn scherp.

  2. Stap

    Gebruik een heggenschaar om de stelen zo’n 15 cm boven de grond af te knippen.

  3. Stap

    De bladeren kan je met de hand verwijderen. Zorg wel dat je handschoenen aan hebt!

Overwinteren

Pampasgras behoort tot de siergrassen die winterhard zijn. Dankzij de Amerikaanse oorsprong heeft de plant zich aangepast aan de koude winters. Het is dus niet de kou of de vorst die de pluimen beschadigt, maar de vochtigheid. Om je pampasgras te beschermen tegen nattigheid, kan je de pluimen losjes aan elkaar binden. Dit beschermt de onderkant een beetje tegen vocht. Je kunt de pluimen ook in overpotten in een emmer en deze emmer op een vorstvrije, koele plaats zetten.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw interieur met pampagras compleet te maken. !