Woontrends 2020: beige stoel met zwarte poten met gele kussens

Elk jaar staan trendwatchers te trappelen om dé nieuwe trends voor het jaar te spotten. Ze struinen beurzen af, kijken om zich heen en verzamelen de mooiste woon inspiratie om interieurs mee om te toveren tot de meest trendy plekjes. In dit artikel ontdek je de woontrends 2020. Lees verder en ontdek wat je moet doen om jouw huis helemaal in te richten volgens de laatste trends. Kernwoorden? Duurzaamheid, romantiek en kleur!

Welke woontrends 2020?

In 2020 zien we verschillende trends. Sommige van deze trends zagen we in 2019 al en vervolgen hun populariteit in 2020. Ontdek hieronder heel veel interieur inspiratie en de woontrends van 2020.

 1. Duurzaamheid

  In het interieur dat draait om duurzaamheid gaan we écht aan de slag met het veranderen van gewoonten; we gaan bewust wonen. We kiezen voor back to basic, geven weg wat we niet nodig hebben en gaan meer minimalistisch leven. Daarnaast kiezen we veel voor handgemaakt en tweedehands én we gaan zelf meer hergebruiken. Ook dingen zelf maken is on trend!

  We maken duurzame keuzes als het aankomt op energiegebruik (bijvoorbeeld LED-lampen) én materialen (groene materialen, gerecyclede materialen). Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee!

 2. Groen in huis

  De Urban Jungle zet zich voort! Ga dus met een gerust hart verder met het verzamelen van je favoriete plantjes. Verspreid ze door je huis heen en laat ze echt een rol spelen binnen je interieur. Wist je dat planten in huis halen ook een boost geeft aan de gezonde lucht in je interieur? Het zorgt bovendien voor een flinks dosis zuurstof.

 3. Touch of luxury

  Een interieur vol warmte, rijke kleuren en comfortabele materialen? Ook dat is een trend anno 2020. Hierbij komen ook de ronde en organische vormen die we veel zien binnen diverse trends terug. Ook zien we veel gedurfde kleuren paletten en diepe, rijke tinten. Denk hierbij aan aubergine, bordeaux, donkerblauw en donkergroen mét een vleugje goud. En dat in materialen als fluweel, wol en linnen. Ook opvallende structuren en oppervlakken bij elkaar zorgen voor een elegante woontrend die ook doet denken aan ‘het nieuwe klassiek’.  A touch of luxury!

Natuurlijk en Japans

 • Natural living

De trend van ‘natural living’ is ook al een tijdje aan een opmars bezig. Toch gaat deze trend nu een nog grotere rol spelen in onze interieurs. Natuurlijke kleuren en aardetinten, maar ook natuurlijke materialen als marmer, linnen, hout, bamboe, rotan, jute en keramiek staan centraal. Woon je in de stad? Bekijk eens ons artikel over urban gardening.

Harde elementen en zachte, warme details worden gecombineerd en vormen samen een unieke stijl. Deze trend speelt onder een hoedje met de eerste trend uit dit lijstje; duurzaamheid. Duurzaamheid speelt binnen deze trend ook een grote en belangrijke rol. Lees het artikel over het planten van vetplanten als decoratie voor meer inspiratie!

 • Wabi sabi

Deze trend zien we al langer, maar het imperfecte gaat in 2020 echt een grote rol spelen. We gaan de schoonheid zien van het imperfecte, zoals centraal staat in de Japanse levenskunst Wabi Sabi. Deze trend draait om asymmetrie, geometrische vormen, grillige details en ook strakke meubels; een bijzondere combinatie. Daarnaast zien we hier veel rustige, aardetinten en natuurlijke kleuren, maar ook lichte pastellen en plantengroen. Wat ook belangrijk is binnen deze trend, is de spullen die ons interieur karakter of ‘een verhaal’ geven.

Slim en functioneel

 • Woon slim

Dit is echt de toekomt op het gebied van woningen. Slim wonen is de trend. Hierbij moet je denken aan stofzuiger robots, deurbellen met een camera, de slimme thermostaat of de slimme lamp die vaak met je mobiele telefoon te bedienen is. Deze ‘gadgets’ en technologische snufjes zorgen voor gebruiksgemak, maar dragen daarnaast ook bij aan het bewust leven en het besparen op energie.

 • Multifunctionele inrichting

Deze trend is vooral ideaal voor mensen die klein wonen. Het feit dat heel veel mensen, zeker in de stad, klein behuisd zijn maakt dat deze trend aan populariteit wint. Deze trend biedt interieur inspiratie, tips en ideeën voor het multifunctioneel inrichten van je woning. Iets dat we al een tijdje zien is de fiets aan de muur. Dit is natuurlijk een praktische oplossing, maar ziet er ook heel hip en cool uit.

Zo zijn er nog veel meer praktische oplossingen te bedenken. Kies bijvoorbeeld voor functionele kwaliteit die ook mooi is en ga niet voor te veel sieraccessoires. Ga voor een mooie bank waarop je ook kunt slapen, kies voor een design kraan, waardoor je geen decoratieve items meer nodig hebt of plaats in de badkamer een design radiator; praktisch en prachtig!

Details anno 2020

Als we gedetailleerd gaan kijken naar de woontrends van 2020 zien we een aantal dingen terug; zachtheid, warmte, ronde vormen, aardse en diepe, rijke kleuren. Hierbij kun je denken aan combinaties van structuren en prints, maar ook het toevoegen van zachte ronde vormen die voor warmte en speelsheid kunnen zorgen. Ronde poefs, een rond vloerkleed, een ronde spiegel, een ronde salontafel, ronde kussentjes, maar ook banken met afgeronde hoeken bijvoorbeeld zien we veel!

Uitgelicht: de nieuwe romantiek

Iets dat we veel zien in 2020 is de nieuwe romantiek! Deze trend sluit naadloos aan bij de trend ‘touch of luxury’. Ontdek hier heel veel woon inspiratie voor een huis vol nieuwe romantiek.

 • Materialen zijn luxe en vol. Denk maar eens aan een bank van velvet en een vloerkleed van dikke wol.
 • Stoffen zijn ultiem zacht. Fluweel wil je voelen en een wollen plaid wil je om je heen slaan.
 • Vormen zijn rond en vrouwelijk. Denk aan de ronde hoeken van een bank of fauteuil en de ronde of ovale vorm van een salon- of eettafel en de poef.
 • Kleuren zijn rijk en intens. Diep donkerblauw, donkergroen, aardse kleuren, donker oudroze of beige.
 • Het nieuwe romantisch is ongetwijfeld geïnspireerd door de klassieke stijl. We zien linnen tafelkleden en bijvoorbeeld chesterfield banken en fauteuils.

Deze materialen en kleuren kunnen in 2020 niet missen in jouw huis

Wil je niet persé de woontrends volledig volgen? Dan kun je je ook gewoon laten inspireren door de materialen en kleuren die hip & happening zijn op het moment. Welke materialen en kleuren echt niet mogen ontbreken in een huis anno 2020? Vind jouw interieur inspiratie hieronder.

Inspiratie: materialen & kleuren anno 2020 woontrends

Materialen:

 • Fluweel
 • Wol
 • Linnen
 • Marmer
 • Hout
 • Keramiek
 • Rotan
 • Natuurlijke materialen

Kleuren

 • Diep en donker: blauw, groen
 • Natuurlijk en licht: beige, lichtbruin, gebroken wit, lichtgrijs
 • Aardetinten: donkeroranje, bruin, grijs, bordeaux
 • Pastel: mintgroen, lichtroze, babyblauw

Onze 4 belangrijkste woontrends van 2020

Er zijn heel veel woontrends die op dit moment de spijker op zijn kop slaan. Wij willen hier vier overkoepelende trends benoemen, die onze harten sneller doen kloppen en verschillende van de bovengenoemde trends samenvoegen. Ontdek deze woontrends hier en krijg heel veel woon inspiratie die je kunt toepassen in je eigen huis.

 1. Duurzaamheid en bewust leven.
 2. Natuurlijk wonen met aardse kleuren, natuurlijke materialen, wabi sabi en veel groen.
 3. Luxe romantiek vol rijke kleuren, warme en zachte materialen.
 4. Slim & multifunctioneel wonen!

Uitgelicht: Duurzaamheid

Een van de belangrijkste trends in 2020 is; duurzaamheid. En terecht! Als iedereen een beetje bewuster, groener en dus duurzamer zou leven en wonen, zouden we met z’n allen een behoorlijke steen kunnen bijdragen aan een betere wereld. We moeten zuiniger omgaan met onze natuur. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis te verduurzamen. Dat begint natuurlijk met het kiezen voor duurzame materialen, tweedehands meubels en minimalistisch te leven. Daarnaast kun je in je dagelijkse gewoonten enkele simpele keuzes veranderen, waardoor je groener leeft.

 • Zet de verwarming wat lager
 • Douche iets korter
 • Kies voor LED-lampen
 • Scheid je afval en verminder je afval
 • Isoleer je woning
 • Kies voor zonnepanelen
 • Installeer een slimme thermostaat
 • Haal stekkers uit het stopcontact wanneer je de apparaten niet gebruikt
 • Groen in huis verbetert het binnenklimaat
 • Kies voor duurzame materialen
 • Kies voor eerlijk geproduceerde producten
 • Koop vintage en tweedehands
 • Kies voor verantwoorde verf

Bij Westwing kun je terecht veel een enorme dosis aan interieur inspiratie. Hier namen we de woontrends van 2020 onder de loep en laten we je hopelijk achter met woon inspiratie voor jouw eigen stulpje. Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis van de nieuwste woontrends 2020 te voorzien.