Topmerken tot -70%! Registreer nu!

close-up vetplanten in kist

Natuurlijke decoratie met weinig onderhoud? Dat moeten vetplanten zijn. Deze woestijnplanten, ook wel succulenten genoemd met hun dikke, saprijke bladeren zijn zogenaamde dikbladige planten en komen voor in de droogste gebieden op aarde. Ze zijn ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben, omdat ze slechts eens in de twee weken water nodig hebben. De hype van deze planten is in de VS overgewaaid. Nu worden vetplanten ook bij ons als hip beschouwd! Vetplanten vormen geen eigen plantenfamilie, maar horen strikt genomen tot de cactussen. Welke vetplanten worden de nieuwe decoratie voor jouw huis?

Vetplanten decoratie sluit perfect aan bij deze woontrends

Vetplanten zijn decoratieve plantjes die door hun gekartelde of zacht vloeiende vormen kleine kunstwerken op zich lijken. Als je ze in groepen rangschikt, zijn ze bijzonder indrukwekkend. Voor jouw persoonlijke Urban Jungle kun je ze op dressoirs, boekenkasten, wandplanken of vensterbanken plaatsen. Hangende vetplanten geven je Scandinavisch interieur een natuurlijke flair. In minipotjes of in stijlvolle glazen zijn de succulenten een uitstekend kleuraccent binnen de industriële stijl. Een vetplant op jouw solide eettafel in betonlook vormt het hoogtepunt van eetruimte. Maar ook binnen de romantisch landelijke stijl in combinatie met rustiek houten meubelen, zien vetplanten er decoratie heel mooi uit.

Styling tips voor vetplanten

Wij hebben je overtuigd van deze mooie trendplanten, maar je weet niet waar ze het beste plaatsen? Wij vertellen je hoe veelzijdig vetplanten kunnen zijn als decoratie. Inclusief interieurtips voor experts!

Styling tip nr. 1: Rustiek

Ben je op zoek naar een alternatief voor de klassieke tafeldecoratie? Een rustiek arrangement van vetplanten is snel gemaakt, gaat lang mee en verspreidt een exotisch vakantiegevoel. Neem een klein houten kistje en controleer hoeveel planten er in passen. Koop een selectie van verschillende soorten, wikkel de potten in pakpapier en plaats ze in het kistje – klaar!

Styling tip nr. 2: Boho

Cadeau voor je gasten, plaatskaartje en tafeldecoratie tegelijk: kleine vetplanten fungeren als echte allrounders in de boho stijl! Neem een bijzonder klein exemplaar, wikkel het in inpakpapier en bevestig het met dunne verpakkingstape. Plaats de vetplant decoratie op tafel en voeg het naamkaartje toe. Klaar is kees! Je gasten zullen uitkijken naar hun persoonlijk cadeau.

Styling tip nr. 3: Mediterraan

Italië en Mexico ontmoeten elkaar bij deze tafeldecoratie: een klassieke tafeldecoratie met mediterrane details krijgt een exotisch tintje dankzij vetplanten. Stijl kleine exemplaren in retro blikken enerzijds en terracotta potjes anderzijds. Een prachtige vetplanten decoratie die je gast daarna mee kan nemen. La Dolce Vita en etno-gevoel op één tafel!

Styling tip nr. 4: Puristisch

Ja, vetplanten kunnen ook modern zijn! Wie van purisme houdt, zal dol zijn op deze variant. Vul de bodem van drie glazen vazen van verschillende afmetingen met natuurlijk gekleurde kiezelstenen. Kies drie verschillende planten en haal ze uit de kunststoffen houders. Plaats de vetplanten voorzichtig in het midden. Vul de vazen nu met stenen zodat er geen aarde meer zichtbaar is. Een ongecompliceerde update voor het terras of balkon en de perfecte decoratie voor een zomerse zonsondergang met vrienden!

Vetplanten decoratie: ook geschikt voor gebruik buitenshuis

Het feit dat vetplanten geschikt zijn voor binnen en buiten maakt ze absolute allrounders. In de tuin zien ze er bijzonder mooi uit in kommen en potten van klei, terracotta of zink. Maar ook in rotstuinen vinden de kleine decoratieve planten een mooie plek. Daarbij kunnen ze ook in de winter buiten blijven. Maar je moet dan wel een zonnige plek kiezen bij het planten. Bovendien moet de grond goed luchtdoorlatend zijn tot een diepte van ongeveer 30 cm, zodat overtollig water kan weglopen. De juiste planttijd is afhankelijk van de grondvorst. Is de grondvorst weg dan kunnen er vanaf begin/half mei zonder problemen vetplanten in de tuin worden geplant.

Hoe zorg je goed voor je vetplanten?

Zoals altijd geldt hier hetzelfde: de planten gaan lang mee – een van de grootste voordelen ten opzichte van snijbloemen. Ze zijn ook zeer gemakkelijk te onderhouden en kunnen twee weken met rust gelaten worden. Ze zijn ideaal voor zowel buiten als binnen en kunnen worden gebruikt om ladekasten, dressoirs, sidetables of boekenkasten in een mum van tijd te upgraden!

Voor de optimale verzorging van je vetplanten heb je alleen een plekje bij het raam en een speciale meststof nodig, die je bij elke bouwmarkt of tuincentrum kunt krijgen. Snelgroeiende vetplanten moeten één keer per maand bemest worden. Houd de plant drie dagen lang gelijkmatig vochtig, zodat de voedingsstoffen van de meststof bij de wortels van de vetplanten terechtkomen. Vooral in de zomer: regelmatig water, maar weinig! Te veel water kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten. Vetplanten zijn winterhard, wat betekent dat je ze in de winter nauwelijks water moet geven. Een slokje water om de vier weken is genoeg.