Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Woonkamer in Wabi Sabi stijl

Het concentreren op authenticiteit is een deugd in Japan. Deze stijl zien we met de Wabi Sabi trend ook steeds vaker in onze interieurs. Want met natuurlijke materialen die bewust verouderd zijn, brengen we nu hulde aan de schoonheid van de dingen – naar Japans voorbeeld. En met eenvoudige houten tafels, servies van keramiek, accessoires van natuursteen en meer kun je de Wabi Sabi-look in huis halen!

De Wabi Sabi-filosofie

Wabi Sabi is veel meer dan alleen een esthetisch concept voor een stijlvol Japans interieur. In plaats daarvan kan deze Aziatische leer gezien worden als de filosofie van het Boeddhisme. Het is een missie geworden om schoonheid te zien, zelfs in het onvolmaakte, bescheidenheid en de imperfectie te waarderen. Dit kan je ook trug zien in de boeddhistische decoratie met boeddhabeelden.

Als je kijkt naar de filosofische oorsprong van deze stijl dan klinkt het in eerste instantie minder positief. Het woord “Wabi” wordt in het Japans gebruikt als je je eenzaam en ellendig voelt. “Sabi’ staat voor volwassenheid, patina of oud zijn. Samen vormen de twee woorden een concept dat schoonheid kan herkennen op veel gebieden die op het eerste gezicht niet voor de hand liggend lijken. The Wabi Sabi interieur staat voor The Art of Imperfection en dit kan worden geïmplementeerd in vele andere gebieden van je leven en dat mag. In de westerse wereld is iedereen op zoek naar perfectie: het perfecte leven met een perfecte partner in een perfect huis en een perfecte baan en ook naturlijk een perfect lichaam maar niet alles hoeft perfect te zijn.

Een oude ladekast met patina, een doffe spiegel of handgemaakt porselein dat asymmetrisch is en dus niet perfect. Dingen die je misschien weg zou willen doen, krijgen juist een speciaal plekje in de Wabi Sabi-stijl.

Niet de voor de hand liggende schoonheid is het mooiste, maar juist de gesluierde, niet directe gloed van de zon, of de gebroken maan


Wilhelm Gundert

In de loop van de tijd heeft het concept van Wabi Sabi een poëtische betekenis gekregen en is het uitgegroeid tot een Japanse filosofie die veel verder reikt dan het instituut. Deze vorm van kunst betekent niet alleen stijlvolle decoratie, maar er bestaat ook fotografie, afbeeldingen, architectuur en nog veel meer. De schoonheid van de stijl kan worden gevonden in elk kleine of onverwachte hoekje van het leven. Maar natuurlijk alleen als je bereid bent om juist de onvolmaakte dingen met een waarderend oog te bekijken.

Hoe kan ik mijn appartement inrichten in Wabi Sabi Sabi stijl?

De Wabi Sabi-trend in de interieurwereld gaat hand in hand met andere populaire woonstijlen zoals Slow Living, Hygge of Loam. Het gaat er hierbij om terug te keren naar de essentie. Het motto is “klasse in plaats van massa”, waarbij het verlangen naar perfectie niet wordt nagestreefd. Integendeel! In plaats va volledige symmetrie en perfectie geven asymmetrie en natuurlijkheid meer karakter en authenticiteit aan je huis.

Wabi Sabi herkent schoonheid in eenvoud, imperfectie en oudheid. Vintage vondsten van de rommelmarkt, die een liefdevol thuis vinden in je interieur of geef die geërfde kast van je grootmoeder een ereplek. Alle meubels en decoratieve objecten met een ziel zijn welkom ook bijvoorbeeld tweedehandse materialen of objecten. Bevrijd jezelf van oude ballast die geen glimlach op je gezicht tovert en volg de beproefde Marie Kondo-methode. Verminder de hoeveelheid meubels en geniet van de lichtheid die dat oplevert.

4 Principes van het Wabi Sabi-instituut:

Als basis voor de wabi sabi-filosofie zijn er de volgende richtlijnen om je te oriënteren:

 1. Principe 1

  Reflecteer op de essentie en focus op het effect van optische leegte. Wabi Sabi is gericht tegen de consumptiemaatschappij en geeft de voorkeur aan eenvoudig ingerichte kamers die niet te druk lijken.

 2. Principe 2

  Niet zielloos consumeren, maar vertrouwen op lokale en eenvoudige producten met de beste kwaliteit en duurzaamheid.

 3. Principe 3

  Natuurlijke materialen en organische vormen onderstrepen de Wabi Sabi stijl en passen ook perfect in de buitenruimte voor een Wabi Sabi-tuinlook.

 4. Principe 4

  Je eigendom waarderen en onderhouden en het op een waardige manier aan de volgende generatie doorgeven hoort ook bij de Wabi Sabi stijl.

Typische Wabi Sabi kleuren en materialen

Minimalistisch en toch gezellig – dankzij de warme tinten van natuurlijke materialen in het Wabi Sabi interieur. De keuze van de kleuren is volledig in lijn met de filosofie en concentreert zich op het wezenlijke. Schreeuwende kleuren en overvolle patronen zijn niet op hun plaats in deze interieurstijl.

In plaats daarvan staan nuances als warm beige, delicaat grijs, licht natuurlijk wit en zachte crèmekleuren op de voorgrond. De kleuren integreren zich harmonieus in de inrichting. De nadruk ligt hier op ruwe linnen stoffen, gelooid leer, gebruikt aardewerk en de structuren van natuurlijk hout. De materialen mogen er robuust, geroest, verkleurd en gebruikt uit zien. Deze elementen maken je interieur uniek en geven een persoonlijk tintje. De mooiste materialen van de natuur hebben van zichzelf al kleuren die passen bij Wabi Sabi en passen ook perfect bij de Japanse levenskunst. Hiervoor kun je in de natuur gaan en materialen verzamelen waaruit je prachtige dingen kunt knutselen. Kijk ook graag naar onze DIYs om je te laten inspireren. Om de stijl te compleet te maken voeg groene planten toe. Alles mag van vetplanten tot reusachtige cactussen.

Als je de inrichting met een paar gekleurde accenten een vrolijke twist wilt geven, kun je delicate accenten leggen met pasteltinten zoals roze, limoengroen of mat grijsblauw. Kies bijvoorbeeld voor een muur in een van deze tinten of kies voor woontextiel zoals kussens en plaids met natuurlijke stoffen net als wol, linnen of leer. Daarnaast kun je ook gewoon je onbewerkte muur, afgebladderde betonmuur en ook bakstenen laten staan als je dat leuker vind – het past zeker bij de look en creërt authentieke sfeer.

Het gebruik van ingetogen aardetinten voegt een vleugje kleur toe aan het interieur en zorgt zo voor meer diepte.

Interieur highlights – Wabi Sabi keramiek

Voor een authentieke Wabi Sabi-look in het interieur kun je vertrouwen op elke vorm die er op het eerste gezicht niet perfect uitziet. Tekenen van slijtage en kleine onvolkomenheden – dat zijn precies de dingen die deze Aziatische stijl zo mooi maken. De liefde voor imperfectie komt vooral tot uiting in keramiek, aardewerk en glas. Asymmetrische vormen van handgemaakte borden, mondgeblazen glazen met bubbels of een bekerset bestaande uit afzonderlijke stukken die niet op elkaar lijken. Alles wat in het westerse design vol perfectie als een mislukking wordt beschouwd, of als tweede keuze kan worden verkocht, is juist precies goed voor de Wabi Sabi stijl in het interieur.

Het mooie en bijzondere aan Wabi Sabi keramiek is dat elk stuk echt uniek is en met liefde en met de hand gemaakt is. Natuurlijke materialen zoals linnen servetten, handgeblazen vazen met verse weidebloemen of handgemaakte kaarsen completeren de tafeldecoratie en creëren een harmonieuze en authentieke sfeer die uitnodigt om te ontspannen.

Hebben wij je kunnen inspireren voor deze stijl? Ben je gemotiveerd om de schoonheid te herkennen, zelfs in het onvolmaakte? In ons exclusieve aanbod op WestwingNow vind je de mooiste meubels en woonaccessoires voor de Japanse woonstijl. Laat je inspireren door Wabi Sabi en verrijk je huis met liefdevolle items.