Kobaltblauwe voetmat met tekst

Hoewel ‘Dazzling Blue’ al in 2014 de Pantone-kleur van het jaar was, is de kobaltblauwe kleur nog steeds on trend. Uitgesproken, excentriek, maar toch harmonieus en rustgevend – kobaltblauw heeft vele facetten die op veel verschillende manieren gecombineerd kunnen worden! Maar hoe pas je kobaltblauw toe in je interieur? Wij geven je stylingtips!

Kobaltblauw als rustfactor voor elke ruimte

Blauwe tinten hebben een kalmerend en balancerend effect. Geen wonder dus dat de kobaltblauwe kleur perfect is voor slaapkamers, kinderkamers en rustruimtes. Blauw staat bekend als de kleur van de lucht en zee en is daardoor het symbool voor rust, ontspanning, balans en harmonie. In kleine ruimtes zorgt blauw voor een optische vergroting van de ruimte – vooral bij lichtere nuances. Als de toon te donker is, ontstaat al snel een gevoel van spanning.

Zeker in een kinderkamer is kobaltblauw een goed idee. Schilder niet alle muren blauw, maar ga voor een kobaltblauwe accentmuur en laat de kleur terugkomen in accessoires en het beddengoed. De kleur zorgt voor rust en harmonie in de ruimte, precies dat wat een kind nodig heeft om rustig te kunnen spelen en om zich geborgen te voelen.

Raum mit kobaltblauer Wand, rosa Sofa und Kissen in Blau- und Violetttönen

Meubels en woonaccessoires in kobaltblauw

Of het nu gaat om kobaltblauw porselein of een vaas in kobaltblauw – de koele blauwe tint doet het altijd goed. Ook op een feestelijke tafel is kobaltblauw servies met een gouden rand zeer elegant. Als er een beetje rood aan wordt toegevoegd, zal de blauwe kleur er warmer uitzien. Eén ding is zeker: meubels en woonaccessoires zoals kobaltblauw servies maken de ruimte interessant en geven diepte.

Je kunt kobaltblauw groots of juist heel subtiel toepassen, dat is helemaal aan jou. Een kobaltblauw servies achter de glazen ramen van een buffetkast is een mooi begin. Bevalt de kobaltblauwe kleur je? Pak dan uit met kobaltblauwe meubels. Of leg een paar kobaltblauwe kussens op de bank om te zien hoeveel rust dit uitstraalt in de zithoek.

Esstischausschnitt mit Teller in Kobaltblau und einer Serviette in Blau

Stylingtips voor kobaltblauwe meubels en accessoires

Kobaltblauw kan op veel verschillende manieren gebruikt worden in het interieur. In een mix van donker hout en zilver kan de blauwe tint de kamer zeer glamoureus doen lijken. Kobaltblauw zien we in het hedendaagse interieur niet alleen terug in woonaccessoires en meubels, maar ook op de vloer, de muren en zelfs het plafond.

Kobaltblauw geschilderde muren hebben een kalmerende werking en geven de ruimte een positieve uitstraling. De blauwe kleur kan je doorvoeren in de meubels door bijvoorbeeld te kiezen voor een kobaltblauwe bank. Deze zorgt er ook nog eens voor dat een ruimte groter lijkt. Een kobaltblauwe bank is de blikvanger van je zithoek. Kleed de rest van de ruimte aan met lichtere blauwtinten om ervoor te zorgen dat de bank de blikvanger blijft. Om de ruimte meer warmte te geven kan je goudkleurige tinten en donker houten elementen toepassen. Dit styletrio is prachtig op elkaar afgestemd!