Ultraviolette klaprozen in Gouden Kubuskom van Lassen op tafel door Lassen op tafel

Elk jaar kiest het kleureninstituut Pantone een trendkleur. Deze wordt niet alleen in interieurland toegepast, maar ook in de wereld van mode en beauty. Wist je dat in 2018 Ultra Violet de Pantone kleur van het jaar was?

Ultra Violet staat voor de oneindige omvang van de nachtelijke hemel en roept verlangen en nieuwsgierigheid op. Volgens het wereldberoemde kleureninstituut moet deze Pantone kleur een inspiratiebron zijn voor experimenten en creativiteit. Tegelijkertijd heeft Ultra Violet een kalmerende werking. Het is dus geen wonder dat de kleur al langer wordt gebruikt in wellness resorts en ontspanningspraktijken.

“De Pantone Colour of the Year gaat veel verder dan alleen maar trends in de designwereld – het weerspiegelt wat er in de wereld van vandaag gebeurt. Wereldwijd groeit de fascinatie voor kleur. Mensen herkennen de mogelijkheid om kleur te gebruiken om diepere boodschappen en betekenissen over te brengen. Tegen deze achtergrond moeten ontwerpers en merken zich aangemoedigd voelen om met kleur te inspireren en invloed uit te oefenen.”

Laurie Pressman, Vicevoorzitter van het Pantone Color Institute.

Hoe pas je Ultra Violet kleuraccenten toe in huis?

Waarom Ultra Violet? Omdat het een echt statement is waarmee je je interieur karakter geeft. Met deze donkerpaarse tint kan je mooie kleuraccenten toevoegen zonder dat het kitscherig wordt. Kies een fauteuil in de krachtige paarse kleur en combineer dit opvallende meubelstuk met andere gestoffeerde meubels. Met zo’n eyecatcher krijgt je interieur direct een spannende uitstraling.

Ook in de slaapkamer kan Ultra Violet als kleuraccent worden toegepast. Bijvoorbeeld door gordijnen te kiezen in deze trendkleur. Wil je het grootser aanpakken? Schilder dan een muur paars.

Tip: het is het beste om slechts één muur te schilderen en er contrasterende meubels voor te plaatsen. Dit zorgt voor een spannend contrast en voorkomt dat de ruimte klein oogt.

Woonaccessoires in Ultra Violet

Ultra Violet is een dominante kleur. Wil je de kleur daarom subtiel toepassen? Experimenteer dan gewoon met woonaccessoires in de Pantone trendkleur van 2018 en laat je verrassen door het effect. Decoratieve kussens, dekens en plaids zijn een geweldige manier om een vleugje kleur toe te voegen aan de bank of het bed. In de eethoek kunnen kussens, placemats of paars servies zorgen voor een persoonlijke touch. Andere woonaccessoires zoals fotolijsten, kaarsen of lampen zijn ook fantastische kleurstatements. In de zomer is het mooi om ultraviolet linnen te gebruiken. Bijvoorbeeld om een tafel mee te dekken. Binnen of in de tuin!

Combineer Ultra Violet

Paars is een trendkleur, maar niet iedereen durft het aan. Het effect van Ultra Violet hangt af van de toepassing. Je kunt de kleur met allerlei andere kleuren en materialen combineren. In combinatie met natuurlijke tinten, wordt het krachtige karakter van Ultra Violet afgezwakt. Wanneer je de kleur combineert met andere zware kleuren, maak je een uniek en persoonlijk statement, maar deze kleurcombinatie kan wel heftig overkomen.

Metallic tinten zorgen ervoor dat de trendkleur er bijzonder luxueus uitziet, zoals de combinatie met goud. Ultra Violet heeft iets mystieks dat versterkt wordt wanneer je het combineert met fluweel of satijn. Paars fluweel zien we vaak terug in de Ultra Violet-trend. Dit heeft iets koninklijks en ademt het ultieme gevoel van luxe en mystiek. Denk aan fluwelen paarse kussens voor op de bank of de beroemde velvet fauteuil in Ultra Violet-tint.

Paars kan ook uitstekend worden gecombineerd met lichte (natuurlijke) tinten. Geelgroen of blauwgroen, maar ook warm beige onderstrepen de natuurlijke elegantie van de trendkleur. Ultraviolet kent vele kleurnuances, zoals lavendel en fuchsia. Voor een ton-sur-ton look combineer je verschillende kleurnuances ultraviolet.

Ultra Violet als Wandfarbe im Wohnraum

Andere Pantone trendkleuren

De Ultra Violet kleur was de winnaar van de Pantone Colours 2018. Elk jaar publiceert het Pantone Color Institute een zogenaamde ‘Color of the Year’, die voor veel ontwerpers als inspiratie dient voor toekomstige collecties. Wij zetten de Pantone trendkleuren van de afgelopen jaren voor je op een rij:

  • Levend koraal: in 2019 is de Pantone kleur levendig koraalrood. We vertellen je meer over de prachtige kleur.
  • Saliegroen: De Pantone kleur 2017 is een frisse, geelgroene tint.
  • Serenity en Rose Quartz: In 2016 waren voor het eerst niet een, maar twee kleuren tot Pantone kleuren van het jaar uitgeroepen.
  • Radiant Orchid: Een felle kleur met nuances van rozenblaadjes werd in 2014 uitgeroepen tot Colour of the Year en vooral in de modewereld kwam deze kleur vaak terug. Maar de intense kleurtint kan ook gebruikt worden om grote accenten te leggen in het interieur.
  • Emerald: In 2013 doet Pantone’s stralende en levendige groentint ons denken aan edelstenen waarvan verondersteld wordt dat ze het welzijn bevorderen en zorgen voor evenwicht en harmonie in een ruimte.