Rode kus stoel en kruk loop van acryl en letterlamp

Je kent de acryltrend vast al uit de mode, bijvoorbeeld als zachte stof verwerkt in tricot of juist verhard (acrylaat) als tas of sieraad. Maar wist je dat dit veelzijdige materiaal ook geliefd is in de interieurwereld? Decoreren met acryl is namelijk makkelijker dan je denkt. Het is eenvoudig te combineren met andere materialen, en past daardoor in vrijwel elk huis. Het mixen van acryl items met andere stijlen, maakt een interieur zelfs interessanter en tijdlozer. Nieuwsgierig naar dit trendmateriaal en hoe je het in je eigen huis kunt verwerken? Wij vertellen je hoe!

Wat is acryl?

Acryl -ofwel polyacryl of zelfs polyacrylonitril- is een synthetische wol vervanger. Het is een sterke, zachte vezel dat wordt verkregen uit de polymerisatie van acrylonitril. Dit proces treedt op doordat twee of meer moleculen zich binden tot een herhalende, moleculaire keten. Zo vormt dit materiaal uiteindelijk lange, lineaire moleculen, waardoor het een geschikte vezel is voor de productie van textiel. Acrylaat is verhard en ontstaat door kunststofpolycarbonaat –een soort polyester– onder warmte vloeibaar te verwerken en in een speciale mal te gieten. Acrylaat wordt ook wel acrylglas of plexiglas genoemd. Overigens is dit materiaal dus van kunststof en niet van glas.

Acryl komt in alle kleuren van de regenboog en is – afhankelijk van de toepassing – lichtdoorlatend. Dit werkt bijvoorbeeld goed in kleinere kamers om een ruimtelijk gevoel te creëren.

Voordelen van acryl

Acryl is super populair en wij begrijpen wel waarom. We hebben alle voordelen voor je op een rijtje gezet!

 • Acryl isoleert warmte – en doet dit zelfs beter dan wol;
 • Acryl is lichtbestendig en dus kleurvast. Dit houdt in dat kleuren niet snel zullen vervagen of verweren;
 • Doordat acryl een synthetische vezel is, hebben bacteriën en schimmels geen invloed op het materiaal;
 • Makkelijk te verzorgen en krimpt niet in de was;
 • Productie is relatief goedkoop.

Nadelen van acryl

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Natuurlijke materialen krijgen nog vaak de voorkeur en acryl is immers een synthetische vezel. Andere nadelen van dit materiaal zijn:

 • Acryl kan nauwelijks vocht opnemen. Hierdoor ervaar je snel een broeierig gevoel en kan het zijn dat je (zweet)luchtjes sneller ruikt.
 • Acryl is minder slijtvast dan andere synthetische materialen. Wel is het slijtvaster dan wol. Je kunt het ongeveer vergelijken met katoen.
 • Productie (van synthetische stoffen) is niet duurzaam
 • Brandgevoelig: acryl smelt als het vlam vat en is daardoor niet brandveilig.
 • Het kan gaan pillen

Acryl in huis

Er zijn veel mogelijkheden om acryl toe te passen in je interieur. Acryl beperkt zich namelijk niet alleen tot textiel of verhard als acrylaat, maar bestaat ook als acrylverf.

Verf

Acrylverf (of polymeerverf) is een waterdunne, synthetische verf. Het wordt gemaakt door verschillende pigmenten te mengen met acryl als bindmiddel. Het grote voordeel van dit type verf is dat het veel sneller droogt dan de meeste andere verf typen. Dit betekent dat wanneer je met acrylverf schildert, je het oppervlak sneller kan overschilderen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld olieverf, dat wel dagen tot weken de tijd nodig heeft voordat het overschilderbaar is. Acrylverf kan zo ongeveer op elke ondergrond gebruikt worden en leent zich daardoor ook goed voor DIY-projecten, zoals acryl gieten – hierover later meer!

Textiel

Bij textiel van acryl kun je bijvoorbeeld denken aan vloerkleden, sierkussens en plaids. Vooral plaids van acryl zijn erg fijn, omdat ze lekker licht zijn maar toch veel warmte afgeven. Textielproducten van acryl komen vaak in een katoen -of wol- blend. Dit betekent dat de synthetische vezel gemixt is met andere (natuurlijke) materialen om de productiekosten te drukken.

Meubels

Meubels van acrylaat of acrylglas zijn van een hard, licht en vaak transparant materiaal. Denk bijvoorbeeld aan tafels, stoelen, krukken, lampen en meer. Acrylaat meubels brengen licht- en luchtigheid aan een ruimte dankzij hun transparante uiterlijk. Hierdoor kan het materiaal in veel soorten stijlen en woonruimtes gebruikt worden. Veel designers zijn dan ook gek op acrylaat en verwerken dit materiaal al langer in hun werk. Denk bijvoorbeeld aan Kartell en hun iconische Ghost stoel of Bourgie tafellamp.

Acryl in combinatie met andere materialen

We benoemden het al eerder, maar decoreren met acryl en/of acrylaat is makkelijker dan je denkt. Laat je dus ook niet tegenhouden als je denkt dat dit materiaal alleen is weggelegd voor hypermoderne ruimtes. Want juist door te mixen en matchen met diverse materialen en stijlen, maar je van een huis een thuis. Denk bijvoorbeeld aan een moderne, strakke acrylglas koffietafel bij een zachte, organisch gevormde bank met linnen kussens. Of acrylaat barkrukken bij een terrazzo keukeneiland, een sidetable van acryl met een leren dienblad of vaas van porselein.

Acryl gieten: een DIY

Ben je graag creatief bezig? Dan is acryl gieten misschien wel iets voor jou. Met deze techniek creëer je zo je eigen abstracte kunstwerk. Dit kunstwerk hoeft overigens niet perse op een canvasdoek te zijn, want acryl gieten kan op (bijna) elk voorwerp. En het fijne is: het is totaal niet moeilijk, wij lopen je door alle stappen heen! Dit heb je nodig:

 • Een ondergrond naar keuze: bijvoorbeeld een canvasdoek, een stenen mok of een glazen vaas;
 • 5 kleuren acrylverf die passen in jouw interieur (waarvan twee lichte en twee donkere kleuren en één accentkleur);
 • Acrylic pouring medium;
 • Siliconenspray;
 • Plastic bekertjes (of glazen potten als je dat fijner vindt);
 • Roerspatels;
 • Een föhn;
 • Plastic of latex handschoenen;
 • Water;
 • Een opvangbak;
 • Bescherming voor de tafel (kleed of oude kranten)

In 3 stappen je eigen abstracte kunstwerk met acryl gieten

 1. Stap 1

  Dek de tafel af, trek je handschoenen aan en giet van elke kleur een laagje verf in een plastic beker. Begin met de lichtste kleur en giet daar de andere kleuren bovenop. De accentkleur
  giet je als laatste in de beker. Wanneer je dit hebt gedaan spray je de siliconenspray in het bekertje. Let op: doe dit zeker op zo’n 10cm afstand. Voeg nu aan elk bekertje het ‘acrylic pouring medium’ toe en roer door totdat het mengsel een drinkyoghurt substantie heeft.
 2. Stap 2

  Plaats de opvangbak onder het te verven item en giet de bekertjes ondersteboven op het oppervlak. Schud het item een beetje heen en weer tot dat het hele oppervlak bedekt is met verf. De bubbeltjes in het werk ontstaan door de reactie van de verf en de siliconenspray. Geen zorgen, die werken we er later uit!
 3. Stap 3

  Nu alle verf op de ondergrond zit, is het tijd om te föhnen! Door de verf te verhitten met de föhn, barsten de bubbeltjes. Ook kun je door de hittegolven de verfkleuren nog wat verspreiden of bijsturen over de ondergrond.

Et voilá! Even verder laten drogen en je hebt je eigen abstracte kunst gemaakt.

Wil je ook met acryl aan de slag? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren volgens deze laatste trend!