Teddy stoel in woonkamer met nude en beige tinten

Waar eerst zijde, kasjmier en mohair als de meest luxuezue stoffen ter wereld werden gezien, wint alpaca wol steeds meer terrein als superzachte, op-en-top luxe stof. Alpaca wol wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van wol afkomstig van alpaca’s. De wol wordt voornamelijk gebruik voor dekens, plaids, sjaals en kussenhoezen. Het zachte materiaal houdt je heerlijk warm, is ademend en voelt comfortabel aan. Concluderend, laat je inspireren, en integreer deze waardevolle wolsoort in je interieur!

Wat is alpaca wol?

Alpaca wol is samen met kasjmier en mohair een van de fijnste natuurlijke vezels die er bestaan. Het wordt gemaakt van de vacht van alpaca’s uit de Andes. Geen wonder dat de wol van alpaca zo populair is. De fijne vacht van de dieren uit Zuid-Amerika is lekker harig, warm en zacht. De dieren worden één keer per jaar geschoren. Van de vacht worden garen en draden gesponnen waarna er zacht woontextiel, zoals plaids en kussens, maar ook kleding, zoals sjaals en sokken, van worden gemaakt.

De voordelen van alpaca wol

Het fijne aan dit materiaal is dat het een superzachte wolsoort is. Het is namelijk zo zacht dat je het direct op je huid kan dragen zonder dat het kriebelt.

1. Het is heel sterk

Dit is misschien wel het sterkste wol ter wereld. De treksterkte (dit is het punt wanneer de vezel breekt en uit elkaar wordt getrokken) is 50 n/ktex (de eenheid die wordt gebruikt voor vezels, draden en garen). Om het materiaal goed machinaal te kunnen verwerken, moet het minimaal 30 n/ktex sterk zijn. Daarnaast is de wolsoort tot drie keer toe sterker dan schapenwol.

2. Alpaca wol zorgt voor warmte en koelte

Dit heeft alles te maken met de structuur van de wol. Alpaca wol heeft superkleine holle ruimtes binnenin de vezels. Hierdoor isoleert het goed. Kortom, zo houdt de wol je in de winter lekker warm, en is het in de zomer juist verkoelend. Nog een voordeel van die holle vezels: de wolsoort is lekker licht.

3. Het is waterafstotend

De vezels raken bijna niet verzadigd door water. Hierdoor is het materiaal waterafstotend. Je kunt dus met een gerust hart een plaid of kussen van de wolsoort op de bank leggen. Zo is het namelijk bestand tegen knoeien.

4. Alpaca wol is hypoallergeen

Dit houdt in dat je er bijna geen allergische reacties van kunt krijgen. Alpaca wol bevat, in tegenstelling tot schapenwol, geen lanoline. Hier kan je een jeukende, rode huid van krijgen als je er gevoelig voor bent. Je kunt het materiaal goed direct op de huid dragen zonder dat je jeuk krijgt.

Waarom dit zo is, is nog niet bekend. Sommige experts denken dat dit komt door de structuur van de wol. Deze zou minder schilferig zijn dan andere wolsoorten waardoor je er minder jeuk van krijgt. De egale structuur is meteen ook de reden waarom deze wolsoort niet pluist.

5. Het is kreukbestendig

Door de fijne, volle structuur is alpaca wol niet gevoelig voor kreukels. Hierdoor behoudt een plaid of kussen zijn vorm, ook al lig en zit je er veel tegen.

6. Alpaca wol is brandbestendig

Synthetische vezels zijn heel erg gevoelig voor hitte, en dus brand. Echter, vezels van alpaca wol niet. Daarnaast smelt het niet aan je huid vast als het uiteindelijk toch vlam zou vatten. We hopen dat dit nooit gebeurt, maar het is toch handig om te weten.

7. Het geeft je interieur een fijne upgrade

Door je meubels te decoreren met alpaca wol maak je je interieur meteen gezellig, warm en behaaglijk. Accessoires en meubels van alpacawol zijn verkrijgbaar in vele kleuren en vormen waardoor het in elke interieurstijl past. Maar we waarschuwen je vast: de kussens en plaids van alpaca zijn zo heerlijk zacht en comfortabel dat je niet meer van de bank wilt komen!

Baby alpaca wol versus alpaca wol: wat is het verschil?

Men maakt onderscheid in alpaca wol van volwassen dieren en jonkies.

Baby alpaca wol

De wol van babyalpaca’s is superzacht: het heeft een vezeldikte van maximaal 23 micron. Hiermee duid men aan hoe zacht de wolsoort is. Hoe lager dit getal, hoe zachter de wol en hoe hoger de kwaliteit en hoe duurder de prijs is.

Alpaca wol

De klassieke alpaca wol heeft een vezeldikte van ongeveer 30 micron. In de wol zit een prachtige glans waardoor het een veelgebruikt materiaal is voor heerlijke plaids en kussens.

Combineer de zachte wolsoort met elk ander materiaal

Combineren is het sleutelwoord. Zoek het contrast op, hierdoor blijft je interieur mooi in evenwicht.

  1. Zachte stoffen

    Alpaca wol wordt nog behaaglijker als je bij een alpaca plaid of kussen andere zachte stoffen of wolsoorten legt, zoals een teddy of velvet kussen, schapenvachtje, chunky knit of patchwork kleed. De verschillende texturen maken je interieur speels en interessant. Je bewaart de balans door de materialen wel in dezelfde kleurtonen te houden.

  2. Koele materialen

    Alpaca wol heeft het vermogen om de ruimte letterlijk meer aan te kleden en gezellig te maken. Zo oogt een betonlook vloer een stuk minder kil als je er een alpaca kleed op legt.

  3. Natuurlijke materialen

    De zachte wolsoort is ook een goede match met natuurlijke, warme materialen, zoals hout, bamboe, rotan en sisal. Samen maken ze van je interieur een fijne, geborgen thuishaven die helemaal in balans is.

De fijnste wolsoorten ter wereld

Niet alleen alpaca is een fijn en zacht materiaal in je interieur, we lichten twee populaire wolsoorten toe:

Mohair

Mohair is afkomstig van de angorageit, niet te verwarren met angora wol dat komt van het angorakonijn. Vooral de jonge geitjes hebben lang en glanzend haar dat wordt gebruikt om de meest luxueuze weefsels van te maken. De geiten worden twee keer per jaar geschoren.

De beste kwaliteit mohair komt uit Texas, Turkije en Zuid-Afrika. Mohair neemt verf goed op. Waardoor gekleurd mohair jarenlang mooi blijft. De luxe stof isoleert goed en de vezels pillen niet.

Kasjmier

Kasjmier werd jarenlang gezien als de meest exclusieve en zachte wolsoort ter wereld. Dit materiaal komt van de Kasjmirgeiten. Vernoemd naar het gebied waar ze vandaan komen: Kasjmir in India, Pakistan en China.

Door zijn populariteit wordt kasjmier op steeds grotere schaal geproduceerd, waardoor de kwaliteit helaas achteruit is gegaan. Fokkers kruisen namelijk de dieren om genoeg wol te kunnen produceren. Het gevolg is dat de vezellengte nu een stuk korter is. Hierdoor is alpaca wol kreukbestendiger dan kasjmier.

Alpaca wol schoon houden

Items gemaakt van de luxe wolsoort kunnen gemakkelijk worden gereinigd in lauw water met een milde shampoo. Is het item niet vuil? Hang of leg het item dan eens buiten om goed te ventileren.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met mooie items gemaakt van deze wolsoort. Ze maken namelijk elke ruimte behaaglijk, knus en gezellig!