Denim: het trendmateriaal van 2022
Nederlanders zijn gek op denim. Het is stoer, stevig en gaat nooit uit de mode. Verwerkt in kleding gaat de spijkerstof al eeuwenlang(!) mee, maar in 2022 zien we deze stof ook terug in ons interieur. Het veelzijdige materiaal leent zich voor allerlei woonstijlen en is goed te combineren met de andere trendmaterialen. We zien dit stijlvolle materiaal terug als kussens, vloerkleden, kunst en zelfs als wandbekleding. Ook leuk: spijkerstof leent zich goed voor DIY’s. Wij praten je bij over dit materiaal in je interieur en laten je zien hoe je zelf aan de slag kunt met dit trendmateriaal!

Nederlanders zijn gek op denim. Het is stoer, stevig en gaat nooit uit de mode. Verwerkt in kleding gaat de spijkerstof al eeuwenlang(!) mee, maar in 2022 zien we deze stof ook terug in ons interieur. Het veelzijdige materiaal leent zich voor allerlei woonstijlen en is goed te combineren met de andere trendmaterialen. We zien dit stijlvolle materiaal terug als kussens, vloerkleden, kunst en zelfs als wandbekleding. Ook leuk: spijkerstof leent zich goed voor DIY’s. Wij praten je bij over dit materiaal in je interieur en laten je zien hoe je zelf aan de slag kunt met dit trendmateriaal!
Wat is denim?
Denim -ook wel spijkerstof genoemd- is een katoenen twill stof, geweven in een keperbinding. De keperbinding is een techniek waarbij je één gekleurde en één wit garen gebruikt om de kenmerkende, diepte uitstraling te creëren. De diagonale lijn in de spijkerstof ontstaat doordat de twee horizontale garens steeds onder en over het verticale garen worden geweven. De keperbinding techniek wordt trouwens ook wel de twillweving genoemd.
Geschiedenis van denim
De term ‘denim’ is afkomstig van de oorspronkelijke Franse benaming ‘Serge de Nîmes’. Toch zijn historici er nog steeds niet over uit of het materiaal ook daadwerkelijk is uitgevonden in Frankrijk. Vroeger was het namelijk gebruikelijk dat weefsels soms werden vernoemd naar de locatie van oorsprong. Tegelijkertijd werd er ook vaak voor gekozen om de naam te verwijzen naar de fabriekslocatie. En juist hier ontstaat de twijfel. Voor het einde van de 17e eeuw werd Serge de Nîmes namelijk ook bekend in Groot-Brittannië. Nu rijst dus de vraag: werd het materiaal geïmporteerd uit het Franse Nîmes, of was het toch een Engels weefsel met een Franse naam?! Hoe dan ook, uiteindelijk was het een Amerikaan die denim wereldwijd op de kaart zette.



De denim jeans
We kunnen het natuurlijk niet over dit materiaal hebben zonder de spijkerbroek te benoemen. Deze werd ontwikkeld in 1873 door Jacob Davis en Levi Strauss. Eerder maakten de twee al stevige broeken voor goudzoekers, gemaakt van zeildoek. Maar toen Strauss door zijn stof voorraad heen was, stapte hij over op Serge de Nîmes. Deze naam verbasterde al snel naar…je raadt het al: denim.
In de eerste decennia van de 20e eeuw was dit materiaal de meest geliefde stof voor werkkleding onder Amerikaanse mijnwerkers, boeren en cowboys. In de jaren ‘40 namen de Amerikaanse militairen denim mee naar overzees gebied. Toen gebeurden er twee dingen. Ten eerste werden denim broeken juist meer als vrijetijds – en minder als werkkleding gezien. Ten tweede maakten andere continenten kennis met de denim broek. Ook zij omarmden de spijkerstoffen broeken die we vandaag vooral kennen als ‘jeans’.
Een denim interieur
Het populaire materiaal heeft een nonchalante uitstraling zonder slordig over te komen. Het voegt de nodige ‘stoerheid’ toe, maar brengt door zijn aaibare karakter toch warmte in je interieur.
Woonkamer
Van denim gordijnen tot behang: je kunt alle kanten op met dit trendmateriaal. Ga je voor stoer? Mix dan een leren, cognac kleurige bank met kussens en plaids van dit materiaal. Maar ook in minder stoere interieurstijlen is er plek voor denim. Mix de spijkeraccessoires dan met andere trendmaterialen, bijvoorbeeld pluche.
Slaapkamer
De ene denim kleur is de andere niet. Wil je een frisse en luchtige sfeer in de slaapkamer brengen? Ga dan voor bleke en lichte denim kleuren. Voor een Scandinavische stijl kies je voor denim in combinatie met wit en lichtgrijs. Ga bijvoorbeeld voor een denim sprei op linnen beddengoed.
Hal
De hal is het visitekaartje van je huis en daarom bij uitstek dé plek voor een statement. Ga bijvoorbeeld voor denimbehang. Liever klein beginnen?Niemand heeft gezegd dat een statement groot hoeft te zijn. Ga simpelweg voor een kleiner formaat denim behang en lijst dit in. Zo is je zelfgemaakte denim art meteen een originele en persoonlijke toevoeging aan je entree.



Hoe combineer je spijkerstof?
Net zoals dat voor je outfit geldt, is dit materiaal ook in je interieur een fijne basis om mee te werken. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. Ga bijvoorbeeld voor stoer, en mix het materiaal met donkere- of lichte houten items. Of ga voor een monochrome, ton-sur-ton look met donkerblauwe accenten in je interieur. Denk aan donkerblauwe muren, meubels en textiel. Belangrijk hierbij is om met verschillende materialen te werken. Zo voorkom je een overkill. Maar ook contrasterende kleuren werken goed met denim. Kies dan voor een glamourous look, zoals een velvet, roze bank met denim kussens en een faux fur kleedje. Maar ook als normaal al gek genoeg is, kun je met dit materiaal aan de slag. Ga dan voor een rustige stijl door denim te combineren met natuurlijke materialen zoals linnen of travertin natuursteen.
DIY: kussenhoes van denim
Met dit 3-stappenplan tover je zo een kussenhoes van spijkerstof in elkaar! Het enige wat je nodig hebt is een denim, garen en een beetje creativiteit. De stofkun je op de markt kopen of – super duurzaam – hergebruiken vanuit je eigen denim collectie.
-
Stap 1
Knip de maat van het binnen kussen uit op de jeansstof en voeg rondom 5cm extra toe. Dit wordt de voorkant van de kussenhoes -
Stap 2
Voor de achterzijde knip je een lap die 10 cm langer is dan de voorkant. Knip deze lap doormidden en leg de delen zo op elkaar dat de lap even groot is als de voorkant. Dit wordt straks de opening van de hoes. -
Stap 3
Leg nu de voor- en achterkant met de verkeerde kant (!) op
elkaar en stik de buitennaden vast. Zo blijft de onafgewerkte rand zichtbaar, en krijgt de hoes de kenmerkende denim rafelrandjes.



P.S. Wil je de spijkerstof lichter maken? Gebruik dan een bleekmiddel. Vermijd bleekwater of chloor, aangezien deze vloeistoffen de vezels aantasten.
Ook dit materiaal in je interieur integreren? Laat je inspireren over dit – en vele andere materialen – door je te registreren op Westwing. Zo mis je geen enkele exclusieve deal om je huis te stylen volgens deze laatste trend!