Kunstof stoel met zwarte en witte accessoires

Probeer je jouw gedrag te verduurzamen? Bijvoorbeeld door grote – of kleine – aanpassingen in je dagelijks gedrag? Sla dan je interieur niet over! Want ook in je eigen woonruimte kun je groenere keuzes maken. Ga bijvoorbeeld voor gerecycled plastic. Steeds meer interieurmerken stappen over op dit milieu bewuste trendmateriaal. Zo zien we gerecycled plastic anno 2022 steeds vaker oppoppen in onder andere meubels en textiel.

Hoe wordt plastic gerecycled?

In theorie zijn (bijna) alle plastic soorten geschikt voor recycling. Hoe dit gebeurt, verschilt per soort. Voordat je plastic kunt recyclen moet je eerst het gebruikte plastic verzamelen. Iets wat begint bij jou en mij.

Helaas recyclen we veel type plastic nog niet. Bijvoorbeeld omdat er geen technologische middelen zijn of omdat het simpelweg economisch niet haalbaar is. Gelukkig maken we wereldwijd een technologische inhaalslag. Het is dus een kwestie van tijd voordat er meer interieur items van gerecycled plastic worden aangeboden – en die achteraf ook weer gerecycled kunnen worden.

Recyclebaar plastic versus gerecycled plastic

Als je kijkt naar alle plastic items waar ‘recyclebaar’ op staat, zoals shampoo- en petflessen, zou je denken dat het meeste van onze plastic consumptie uit gerecycled plastic bestaat. Helaas is niks minder waar. In Europa wordt momenteel slechts zo’n 30% van het gebruikte plastic ingezameld voor recycling. Niet alle plastic soorten recyclen we op dit moment. Bijvoorbeeld omdat er geen technologische middelen zijn of omdat het simpelweg niet (economisch) rendabel is. Gelukkig maken we wereldwijd een technologische inhaalslag. Het is dus een kwestie van tijd voordat er meer interieur items van gerecycled plastic worden aangeboden.

 Het recyclingproces in 5 stappen uitgelegd

 1. Inzamelen

  We noemden het net al even, maar het recyclen start bij de consument. Scheidt dus thuis je afval en lever het plastic in op de daarvoor bestemde plek. Vanaf hier wordt het plastic naar de verwerkingslocatie gebracht.
 2. Sorteren

  Op de verwerkingslocatie wordt het plastic gesorteerd op type. Zo ontstaan er verschillende groepen, zoals plastic voor cosmetica-
  of voedselverpakkingen.
 3. Persen

  Om ruimte te besparen, wordt het plastic nu per groep in balen geperst. Vanaf hier nemen recyclebedrijven de plastic balen over voor verdere verwerking.
 4. Verwerken

  Bij het recyclebedrijf wordt het plastic eerst tot snippers – ook wel maalgoed – vermalen. Nadat dit maalgoed is gewassen en gedroogd, wordt het samengesmolten tot nieuwe grondstof, hiervan worden korrels gemaakt, genaamd: ‘granulaat’.
 5. Creëren

  Nu de grondstof binnen is, kunnen er nieuwe producten van gerecycled plastic worden gemaakt.

Voordelen van gerecycled plastic

Het grootste voordeel van dit materiaal is uiteraard duurzaamheid. Want zolang plastic wordt gerecycled, weet je zeker dat het niet in de ‘plasticsoep’ belandt of ergens rond blijft zwerven.

De voordelen van gerecycled plastic op een rijtje:

 • Milieubewust
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gaat lang mee
 • Geen onderhoud
 • UV-besteding (en dus kleurvast)
 • Licht
 • Sterk

En de nadelen dan?

Het grootste nadeel van plastic producten is dat het nooit vergaat. Plastic breekt namelijk nooit volledig af. Ook is recycling niet per se milieuvriendelijk, want ook voor dit proces stoot de nodige CO2 uit. Wel is gerecycled plastic milieubewust en natuurlijk gunstiger dan nieuw plastic produceren. Met een product van gerecycled plastic ben je dus al beter bezig, maar wanneer je het écht goed wil doen ga je voor een product of merk dat dit materiaal circulair inzet. Zo kan jouw product ook weer opnieuw gerecycled worden en kan het voort vloeien in een nieuw product.

Meubels van gerecycled plastic

We zien tegenwoordig steeds meer kleding – en interieur items van gerecyclede materialen. Bij plastic gaat het vaak om het type (polyethyleent ereftalaat). Deze plasticsoort wordt verwerkt in tal van producten, voor binnen én buitenshuis.

In de tuin

De voordelige producteigenschappen maken het een perfect materiaal voor een buitenruimte. Je hebt er weinig omkijken naar en bovendien is het UV-bestendig en dus kleurvast. Denk bijvoorbeeld aan tuinmeubilair van dit materiaal, zoals tuinstoelen, -tafels, -kussens en/of potten. En omdat gerecycled plastic super licht is, kun je het op zonnige dagen de hele tuin door tillen om op zoek te gaan naar het beste, zonnigste plekje. Maar ook op grijzere dagen komt dit materiaal goed van pas. Want doordat het in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar is, kun je toch nog een kleurrijke setting neerzetten met potten in allerlei kleuren.

In huis

Ook binnenshuis zijn er genoeg opties. Heb je kleine kinderen? Ga dan voor een laag tafeltje met kinderstoelen van gerecycled plastic. Zo kunnen de kleintjes ook zelf gemakkelijk hun stoel optillen of verschuiven. Maar ook voor jou zijn er genoeg items van gerecycled plastic. Kies bijvoorbeeld voor een duurzame zithoek met een koffietafel, lamp, stoel en vloerkleed van gerecycled plastic.

Combineren met andere materialen

Nu je weet in welke vormen en maten je het trendmateriaal in huis kunt verwerken, is het tijd voor de styling. Wanneer je gerecycled plastic met deze materialen combineert ben je zeker van een warme en huiselijke uitstraling.

Hout: De combi tussen licht hout en plastic geeft een moderne en frisse look. En door het karakteristieke hout, creëer je toch een authentieke en warme uitstraling.

Aaibare stoffen: Plastic kan een harde uitstraling hebben. Om dit te doorbreken kun je kiezen voor aaibare stoffen zoals faux fur en pluche.

Karton: We zien steeds vaker karton in ons interieur. Dit materiaal is modulair in te zetten en tenslotte net als gerecycled plastic milieubewust. De twee samen zijn dan ook een power combinatie voor een milieubewuster interieur.

Natuurlijke materialen: Ga voor een eclectische stijl en combineer plastic met natuurlijke materialen zoals hout, linnen en travertin.

Wil je na het lezen van dit artikel meer inspiratie opdoen over dit trendmateriaal in je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huiste decoreren volgens deze laatste trend!