lamp van karton

Het vele thuis zijn heeft ons zeker één ding geleerd: elke ruimte zo fijn en praktisch mogelijk inrichten. Want nu veel woonruimtes meerdere doeleinden hebben gekregen, is het kiezen voor de juiste meubels en materialen essentieel. Als je zoekt naar een veelzijdig materiaal dat perfect is voor het inrichten van multifunctionele ruimtes, tippen wij karton. Dit duurzame materiaal brengt een unieke sfeer in je woning en is bovendien licht, snel te verplaatsen en multi-inzetbaar. Meer weten over dit trendmateriaal? Wij vertellen je hoe je dit materiaal kunt toepassen in jouw interieur! 

Wat is het verschil tussen papier en karton? 

Het verschil tussen papier en karton zit ‘m in de dikte. In de regel ligt de scheidingslijn bij 180 gram per m2, vanaf deze dikte noemen we papier karton. Het productieproces van de meeste kartonsoorten is grotendeels vergelijkbaar met die van papier. Het grote verschil tussen beide is de machine, deze is bij de meeste kartonsoorten namelijk wel 125(!) meter lang. 

Soorten

De kwaliteit en stevigheid van dit materiaal hangen af van het type karton. Zo zijn er grofweg vier soorten die we onderscheiden:  

 1. Golfkarton 

  Bij dit materiaal worden lagen papier op elkaar gelijmd waardoor er een stevig en stijf verpakkingsmateriaal ontstaat.
 2. Massief karton

  Massief karton bestaat uit verschillende lagen grijs karton. Aan de onder- en bovenkant wordt vaak een laag wit of bruin papier bevestigd om zo de stevigheid in vochtige omstandigheden te verzekeren. Om het materiaal compleet waterdicht te maken kan er ook nog een Poluthylene (PE) coating worden aangebracht.  
 3. Vouwkarton

  Vouwkarton bestaat uit drie of meer lagen ‘cellulosevezels’ (vezels afkomstig van oud-papier en hout. Vervolgens worden de lagen in de kartonmachine op elkaar geperst en kan het, afhankelijk van de toepassing, ook nog waterdicht worden gemaakt met een PE-coating. Zo worden de toepassingsmogelijkheden van vouwkarton eindeloos. Dit type karton wordt overigens voornamelijk gebruikt als consumentenverpakking.
 4. Vormkarton

  Het laatste type karton wordt gemaakt van oud-papier. Het papier wordt gereinigd, gevuld en samengeperst. Grote kans trouwens dat je vormkarton in huis hebt liggen, want de welbekende eierendoos wordt van dit type karton gemaakt.

Voordelen van karton  

De voordelige producteigenschappen van karton maken het een geliefd materiaal onder vele interieurdesigners.  

 • Duurzaam – want recyclebaar! 
 • Licht – en dus makkelijk te verplaatsen 
 • Stevig – kan wel tegen een stootje 
 • Multifunctioneel – van opbergen tot zitten en stallen en meer 
 • Op maat gemaakt – kartonnen meubels kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en zijn dus een ideale oplossing voor lastige afmetingen

Karton in huis: hoe pas je het toe? 

Veel plekken in huis hebben – zeker door het afgelopen jaar – meerdere functies te vervullen. Zo is de woonkeuken het ene moment de plek om te koken en samen te eten, maar het andere moment een plek om te werken. En het blijft niet alleen bij de woonkeuken, ook andere ruimtes in huis hebben meerdere doeleinden gekregen. Dit vraagt dus om slimme oplossingen en praktische meubels. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het niet alleen multifunctioneel is, maar het ook nog eens elke ruimte op een duurzame manier opvrolijkt. 
 

Is karton in huis nog steeds een beetje abstract voor je? Laten we dit dan eerst even ophelderen. Bij karton in huis kun je denken aan een kartonnen koffietafel, boekenkast, krukje, bureaumeubilair, lampenkap, hang planken, plantenpotten en nog veel meer. dit materiaal is dus een onverwachte – maar vooral praktische – verassing in je interieur. Iets wat dit originele materiaal volgens ons extra leuk maakt!  

Combineren met andere materialen? 

Karton is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens een waanzinnige eyecatcher in elke ruimte. Het originele materiaal gooit op zichzelf al hoge ogen, maar kan zelfs versterkt worden wanneer je het met andere materialen combineert. Denk bijvoorbeeld aan een leren bureaustoel bij een kartonnen bureautafel, een dressoir van rookglas met een kartonnen lamp, of een pluche bank met denim sierkussens naast een kartonnen bijzettafeltje. Kortom: de opties zijn eindeloos. Karton combineert ontzettend fijn met alle trendmaterialen en is daardoor niet alleen duurzaam op recyclegebied, maar ook door zijn tijdloosheid.   

Gekleurd karton 

Wie zegt dat dit materiaal alleen bruin kan zijn heeft het mis. Het is namelijk – net als papier – in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Dus als bruin karton niet bij jouw woonstijl past, kijk je gewoon verder naar een kleur die wel bij jouw smaak past.  

Welk gekleurd karton bij welke interieurstijl? 

Het klassieke, bruine karton is goed te integreren in elke woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan een Wabi Sabi interieur met natuurlijke materialen, zoals een kartonnen krukje met een linnen kussen. Maar ook gekleurd karton is goed toe te passen in verschillende interieurstijlen. Zo kun je bij een landelijke stijl gaan voor grijs of wit karton. Kies bijvoorbeeld voor een grijze, kartonnen kast om je porseleinen servies in uit te stallen. Voor een kleurrijk Scandinavisch interieur kun je een statement maken door een kartonnen bijzettafel in een pasteltint te kiezen. Decoreer de tafel met koffietafelboeken en coasters van gerecycled plastic.  

Knutselkarton: een DIY! 

Met knutselkarton – of hobby karton – kun je goed losgaan. Op het internet staan namelijk ontelbaar veel DIY’s met dit materiaal, zowel voor ervaren DIY’ers als voor beginners.  

Onze favoriet is een kartonnen vogelhuisje. De beraming van het huisje bestaat uit 6 losse delen karton, verdeeld over 3 categorieën: een voor- en achterkant (2), de zijkanten (2) en een puntdak (2). Per categorie zijn de twee onderdelen identiek. Let hier dus op bij het uitsnijden of -knippen van het karton! Nadat je de onderdelen aan elkaar hebt gelijmd, kun je het huisje eventueel versieren met gekleurd papier of washi tape. Verder zijn er nog twee dingen belangrijk om op te letten: 

 1. Kies voor een kartonsoort die waterbestendig is. Heb je al (niet-waterdicht) karton in huis dat je wil gebruiken voor een upcycle project? Dan kun je er ook voor kiezen het vogelhuisje op een beschutte, waterdichte plek te plaatsen. 
 1. Misschien een inkoppertje, maar toch even voor de zekerheid: vergeet niet een ingang te maken voor de vogels in de voorkant van het vogelhuisje.  

Kun je niet wachten om karton of een van de andere trendmaterialen te integreren in je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met volgens deze trend!