Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Groenen linnen kussens en lakens

Grote kans dat je linnen al in je kledingkast hebt hangen, maar wist je ook dat dit natuurlijke materiaal een tijdloze toevoeging is aan je interieur? En dan niet alleen verwerkt als textielproduct, maar ook op de muur? Linnen behang is namelijk ‘hot’, en wij snappen wel waarom. Met dit duurzame materiaal zet je een rustige en warme basis neer voor de rest van je woning. Daarbij mag dit materiaal dan wel tijdloos zijn, maar eigentijds is het ook. Want met zijn organische structuur en uitstraling sluit dit materiaal perfect aan op de natuurlijke materialen trend van 2022.

Wat is linnen en waar komt het vandaan?

Linnen is afkomstig van de vlasplant en is als (enige) plantaardige textielvezel ontstaan in Europa. Ook nu komt nog steeds meer dan 80% van het totale geteelde linnen uit Europa. Dit heeft onder andere te maken met het vochtige, West-Europese zeeklimaat waarin de vlasplant goed gedijt.

Een zero-waste product

De vlasplant dient naast het produceren van linnen ook andere doelen. Zo zijn alle delen van de plant bruikbaar: het vlas voor het garen, en de zaden -die je waarschijnlijk kent als het superfood ‘lijnzaad’- voor voeding. Uit het lijnzaad wordt vervolgens weer olie geperst voor producten als zeep, cosmetica en verf. Een multifunctioneel, ‘zero-waste’ product dus.

Duurzaam linnen

Doordat dit product grotendeels afkomstig is uit Europa, is het niet alleen kwalitatief hoog, maar ook duurzaam. Dit heeft onder andere te maken met de strenge milieuwetten en sociale- en veiligheidsregels die in Europa gelden. Maar dit is niet de enige reden waarom dit product een groene optie is.

Een milieuvriendelijk productieproces: Voor de productie van dit product wordt zo’n vijf tot twintig keer minder water en energie gebruikt dan bij de productie van andere stoffen. Ook wordt de vlasplant nog veelal met de hand geplukt en zijn er weinig chemicaliën nodig om van het vlas garen te maken.

Jarenlang gebruiksplezier: Duurzaamheid gaat niet alleen over het productieproces, maar ook over de gebruiksduur. Met dit product zit dat meer dan goed, want dit materiaal is een sterke natuurvezel en daardoor slijt- en scheurvast. Sterker nog, hoe vaker je linnen gebruikt, hoe zachter én sterker het wordt. En omdat dit product een tijdloos product is, gaat het alle trends voorbij en raakt het nooit uit de mode.

Kleine ecologische voetafdruk: Ook de sterkte producten kunnen soms ‘op’ zijn. Gelukkig is dit product goed te recyclen en zelfs biologisch afbreekbaar. Zo is dus niet alleen het productie – maar ook het afbraakproces van dit product duurzaam. Neem je graag duurzaamheid mee in je keuzes en twijfel je nog tussen katoen en linnen? Ga dan altijd voor linnen.

Linnen behang

Of je linnen behang nu als basis of als accent gebruikt, met beide ben je verzekerd van een luxe, tijdloze sfeer. Met dit behang creëer je een subtiel structuur effect op je wand wat speelsheid en diepte in je interieur brengt. En omdat het vliesbehang is, heb je geen behangtafel nodig waardoor het zo op de muur zit. Lijm simpelweg het wandoppervlak en plak het linnen behang er droog op. Nog een voordeel van vliesbehang: je kunt het – ook jaren later – makkelijk verwijderen zonder speciale benodigdheden.

 1. Linnen behang in de slaapkamer

  Luxe en aaibare materialen zoals leer, faux fur en linnen zijn het geheim voor een hotel chic look in je eigen slaapkamer. Voor deze boutique stijl werkt linnen niet alleen goed op bed, maar ook op de wanden. Dit komt onder andere door de warme en serene uitstraling van wandtextiel.
 2. Linnen behang in de woonkamer

  Het fijne aan linnen behang is dat het makkelijk te combineren is met veel verschillende interieurstijlen en – materialen. Zo past de organische structuur van linnen goed bij lichte houtsoorten, maar ook bij marmer en terrazzo. Het geeft een natuurlijke, maar ook chique uitstraling waarmee je een statement in je interieur
  kunt maken.
 3. Linnen behang in de werkkamer

  Voor een productieve werkdag kun je het beste werken in een rustig ogende ruimte, iets wat je goed kunt realiseren met linnen behang. Ook handig: wandtextiel zoals linnen heeft een akoestische werking op de ruimte. Zo hoeft de rest van het huis niet mee te genieten met al jouw werkbelletjes.

Waar wordt linnen nog meer voor gebruikt?

Het veelzijdige materiaal wordt voor veel verschillende producten en interieurstijlen gebruikt.

Woonaccessoires: Van tafelkleed tot lampenkap en kussenhoes tot servet: het materiaal kan echt overal in terugkomen. Logisch ook, want de producten maken elke ruimte gezelliger door hun zachte look én feel.

Beddengoed: Het fijne aan bedlinnen is dat het zich aanpast aan de temperatuur. Zo is je linnen beddengoed in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel. Ook is het materiaal in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat elke slaper zich er in kan vinden: van spierwit tot diep terracotta (en zo’n beetje alles daar tussenin).

Gordijnen: Met linnen gordijnen voorkom je inkijk zonder al te veel licht te verliezen. Voor een luchtige sfeer kies je voor een lichte linnen tint. Meer een maximalist dan een minimalist wanneer het op interieur aankomt? Kies dan voor een donkere tint om een extra luxe gevoel te creëren. Oh, en ook niet verkeerd: net als bij bed linnen zorgen gordijnen van dit materiaal ook voor warmte in de winter en koelte in de zomer.

De voordelen van linnen

De voordelen van dit product zijn eindeloos. Zo is het bijvoorbeeld hypoallergeen en antibacterieel. Dit product absorbeert namelijk vocht waardoor het sneller droogt en als gevolg geen bacteriën vasthoudt. Het is duurzaam, antistatisch en pluisvrij. Daarbij heeft het een unieke structuur en is het sterker dan katoen. Ook is dit materiaal ademend, wat betekent dat het warm is in de winter en koel in de zomer. Kortom: de voordelige eigenschappen zijn dus écht oneindig.

En de nadelen dan?

De prijzen van linnen liggen vaak hoger dan katoenproducten. Dit komt doordat produceren in Europa duurder kan zijn en daarnaast het spinnen van de garens zeer arbeidsintensief is. Dit leidt vanzelfsprekend tot een hogere prijs. Daartegenover staat dan wel weer een kwalitatief hoog product met een lange gebruiksduur.

Een ander punt is dat dit product snel kreukt. Op zich geen probleem, het is juist de charme van de stof! Daarnaast ogen de kreukels door de unieke structuur verre van rommelig. Toch liever kreukvrij? Strijk het item dan wanneer het nog licht vochtig is voor het beste resultaat.

Ook rust en luxe in je interieur brengen met linnen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren volgens deze laatste trend!