Topmerken tot -70%! Registreer nu!

Woonkamer met sisal vloerbedekking

Natuurlijke producten en natuurlijke stoffen zijn populair bij veel interieurstylisten. Natuurlijke vezels kunnen verwerkt worden tot prachtige meubels of mooie decoratieve items waarmee je Moeder Natuur in huis haalt. Naast hout en rotan is sisal ook een natuurlijk en onbehandeld materiaal, dat zeer populair is in het hedendaagse interieur.

Sisal wordt verwerkt in poefs, fauteuils, manden en bankjes, maar ook in vloerkleden. Door agave aan je interieur toe te voegen creëer je rust en harmonie in de ruimte. Maar wat is sisal precies? En hoe integreer je het in een ruimte? Onze interieurspecialisten geven je tips!

Wat is sisal precies?

 • Feit 1: De sisalvezel is terug te vinden in de Agave, vooral in de Agave sisalana. De agave is een plant met smalle, langwerpige bladeren die je voornamelijk in Mexico tegenkomt.
 • Feit 2: De vezels die zich in deze plant bevinden, worden sisalvezels genoemd en zijn zeer belangrijk bij de productie van verschillende dingen zoals touwen of tapijten.
 • Feit 3: Vanwege zijn robuustheid wordt sisal vaak gebruikt voor de productie van trapmatten. Door zijn vlakke structuur is het natuurproduct hiervoor perfect geschikt.

Hoe integreer je de agave vezels in je interieur?

De natuurlijke vezels van de Agave worden vaak gebruikt in vloerkleden. Door sisal te weven krijg je een stevig, vlak vloerkleed met een mooi motief. Een tapijt is echter niet het enige woonaccessoire waarvoor je het materiaal gebruikt wordt. Ook in andere populaire interieuraccessoires vinden we sisal terug:

 1. Poef

  Een sisal poef is niet alleen heel stijlvol, het is ook erg praktisch. Je gebruikt de poef bijvoorbeeld als voetenbank of als extra bijzettafel door er een dienblad op te zetten. Een sisal poef is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

 2. Opbergmand

  Verkrijgbaar in verschillende maten. De natuurlijke opbergmand van sisal biedt ruimte voor allerlei kleine dingen en zorgt voor orde in de ruimte. In de woonkamer gebruik je een sisal opbergmand bijvoorbeeld voor tijdschriften en plaids, in de badkamer voor handdoeken, vuile was en make-up. Zo’n set sisal opbergmanden geeft een ruimte een gezellige en natuurlijke charme.

 3. Tas

  Sisal wordt ook vaak verwerkt in strandtassen. De natuurlijke componenten onderstrepen het casual vakantiegevoel. Sisal strandtassen zijn vaak lekker ruim zodat het voldoende plek biedt voor grote strandlakens en alle andere spullen die je meeneemt naar het strand.

Hoe maak je een sisal vloerkleed schoon?

 1. Gebruik regelmatig een stofzuiger om grove vuildeeltjes van een sisal vloerkleed te verwijderen.
 2. Gebruik liever geen harde stofzuigerborstels omdat deze de vezels kunnen beschadigen.
 3. Als er hardnekkige vlekken op je sisal vloerkleed zit, zoals moddervlekken, laat deze dan eerst opdrogen en haal deze daarna voorzichtig weg met een stomp voorwerp. Vervolgens grondig stofzuigen!
 4. Je kunt ook vuil verwijderen met een vochtige doek. Dit is wel afhankelijk van het soort vlek. Olie- of andere vetvlekken worden alleen maar groter wanneer je deze weg probeert te wrijven met een vochtige doek. Dep deze vlekken met groene zeep of laat soda een nachtje intrekken.
 5. Wanneer je vloeistof morst, haal dit dan zo snel mogelijk weg met absorberend papier. Je kunt het resterende vocht uit het agave tapijt verwijderen met een haarföhn.

In welke ruimtes kan je sisal toepassen?

Een agave vloerkleed geeft een ruimte een warme, gezellige uitstraling. Het is misschien niet zo zacht als een standaard vloerkleed, maar ook een agave ondergrond voelt prettig aan je voeten.

Ook heel leuk: het vloerkleed kan je in elke ruimte toepassen. In de slaapkamer versterkt het de natuurlijke look. En zeker wanneer je kiest voor een rond vloerkleed krijgt de ruimte een zachte, warme uitstraling. Sisal werkt daarbij isolerend waardoor je voeten een warme landing krijgen wanneer je ’s ochtends uit bed stapt.

In de welkomsthal is een tapijt een absolute must. In tegenstelling tot een standaard vloerkleed, heeft agave namelijk vuilafstotende eigenschappen waardoor het minder vuil absorbeert.

Pas het vloerkleed toe in de woonkamer of in de zithoek, het kan allebei. Leg bijvoorbeeld een groot rond vloerkleed onder de ronde eettafel. Of kies voor een klein rond vloerkleed voor onder een bijzettafel. Een rechthoekig vloerkleed staat mooi als verlengstuk van een bank in natuurlijke tint. Het maakt niet uit of jouw interieur landelijk, industrieel of Scandi is. Het materiaal is stoer, stevig en natuurlijk waardoor het in elke interieurstijl kan worden toegepast.

Tip: leg geen agave vloerkleed onder je bureaustoel. Het heen en weer rollen van de stoel tast de natuurlijke vezels aan. Combineer sisal woonaccessoires met andere natuurlijke producten en creëer een gezellige en aangename sfeer! Kijk voor inspiratie op WestwingNow!