Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Woonkamer met sisal vloerbedekking

Sisal is in opkomst en dat is niet voor niets. Het is oersterk, slijtvast en enorm stijlvol. De natuurlijke vezels worden verwerkt tot mooie vloerkleden, maar ook tot manden, poefen en zelfs trapbekleding. Sisal geeft je interieur meer rust, warmte en harmonie. Dankzij de natuurlijke uitstraling van het materiaal past het bij elke interieurstijl: van Scandinavisch en landelijk tot industrieel. Ook gaat het materiaal goed samen met andere natuurlijke materialen, zoals bamboe, linnen en webbing. Voor welk sisal item ga jij?

Waar komt sisal vandaan?

Dit is een natuurlijk product. Het is een tropische vezel die afkomstig is uit bladeren van de agaveplant. Zodra de bladeren van de plant lang genoeg zijn, zo’n 110 à 150 centimeter lang, worden ze afgesneden. Het sap wordt eruit geperst en de vezels worden te drogen gelegd. Daarna worden de vezels gesponnen tot weefgaren en verwerkt tot een vloerkleed, mand of poef.

Vroeger werd sisal voornamelijk gemaakt op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Het havenplaatsje van het schiereiland heet Sisal, dan weet je ook meteen waar de naam vandaan komt.

De voordelen van sisal

De afkomst van een product wordt steeds belangrijker. Een sisal item kun je met een gerust hart integreren in je interieur. Het is namelijk slijtvast, duurzaam én biologisch afbreekbaar. Nog zo’n fijn weetje: de sisalvezels worden niet behandeld met chemicaliën. Met sisal in je huis ben je dus milieubewust bezig.

Populair: sisal vloerkleed

Het meest voorkomende en meteen ook populairste product van sisal is het vloerkleed. Door sisalvezels te weven, krijg je een strak en stevig vloerkleed met een mooi en natuurlijk motief. Het kleed heeft een hoge slijtvastheid en past dus heel goed op plekken die veel belopen worden. Het geeft je interieur een natuurlijke, fijne uitstraling.

Omdat het een natuurproduct is, is de structuur ruiger. En deze structuur is meteen ook het enige nadeel van een sisal vloerkleed: het voelt heel stevig aan onder je voeten. En dat vinden sommige mensen die graag op blote voeten lopen binnen niet heel fijn. De oplossing? Leg een ander zacht kleed deels over je sisal vloerkleed. Dan is je huis meteen helemaal on trend!

Combineer het kleed bijvoorbeeld met een berber vloerkleed. Dit staat speels, maar ook natuurlijk omdat de kleuren rustig zijn. Je kunt het ook wat gedurfder aanpakken door sisal met een vloerkleed met print, zoals een Perzisch motief, te combineren, of ga voor een gekleurd vloerkleed. Kies een kleur die terugkomt in de rest van je interieur om het één geheel te houden.

Een sisal vloerkleed in elke ruimte

Een vloerkleed gemaakt van sisal geeft elke ruimte in huis een warme, gezellige uitstraling. Je kunt het daarom ook in elke ruimte neerleggen:

Slaapkamer

In de slaapkamer versterkt sisal een natuurlijke look. Wanneer je kiest voor een rond vloerkleed, krijgt je slaapkamer een zachte, rustgevende sfeer. Bovendien werkt het materiaal isolerend. Leg het kleed dus vooral naast je bed. Dan belanden je voeten niet meteen op de koude vloer als je het bed uitstapt.

Gang

In tegenstelling tot een standaard vloerkleed heeft sisal vuilafstotende eigenschappen waardoor het minder vuil absorbeert. Leg hem dus vooral in de hal neer om de smalle ruimte meer warmte te geven.

Woonkamer en keuken

Leg het vloerkleed onder de eettafel of kies een klein, rond vloerkleed onder de bijzettafel. Een rechthoekig vloerkleed staat mooi als verlengstuk van de bank.

Tip: Een sisal vloerkleed kun je beter niet onder je bureau en bureaustoel neerleggen. Door het rollen van de bureaustoel tast je de vezels aan en daar wordt het kleed niet mooier op.

Zo maak je het vloerkleed schoon

Als je een mooi sisal vloerkleed hebt, wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk mooi blijft. Vanzelfsprekend stofzuig je het vloerkleed regelmatig om te voorkomen dat vuil in het kleed trekt. Gebruik liever geen harde stofzuigerborstel, dit kan de sisalvezels beschadigen. Zitten er hardnekkige vlekken, zoals modder, op je kleed? Laat dit dan goed opdrogen voordat je het met je hand wegveegt. Hierna kan je het kleed stofzuigen.

Je kunt vuil ook verwijderen met een vochtige doek, dit is wel afhankelijk van het soort vlek. Zo worden olievlekken alleen maar erger als je deze probeert weg te poetsen met een licht vochtig doekje. Dep op de vlekken wat groene zeep of laat een handje soda een nachtje inwerken. Mors je drinken? Haal dit dan zo snel mogelijk weg met absorberend keukenpapier. Maak de rest droog met een föhn. Natuurlijk kun je ook gewoon een gemêleerd sisal vloerkleed kiezen, hierdoor zie je kleine kleurverschillen en vlekjes niet.

Nog meer leuke items van sisal

Een vloerkleed is echt niet de enige woonaccessoire waarvoor sisal wordt gebruikt. Ook in andere populaire interieuritems vind je dit natuurlijke materiaal terug:

  1. Poef

    Een poef fleurt elk saai hoekje op. Hij is niet alleen heel stijlvol, maar ook functioneel. Gebruik ‘m bijvoorbeeld als voetenbankje of als extra bijzettafeltje door er een dienblad op te zetten. Een sisal poef is verkrijgbaar in verschillende mooie tinten.
  2. Opbergmand

    Een sisal opbergmand is verkrijgbaar in verschillende maten. De mand gemaakt van het natuurlijke materiaal biedt ruimte voor allerlei kleine dingen en prullaria, en zorgt dus voor orde in je interieur. Gebruik in de woonkamer de mand om tijdschriften en plaids in op te bergen.
    In de badkamer kun je er opgerolde handdoeken, vuile was, make-up of verzorgingsproducten in kwijt. Een set van drie opbergmanden geeft je interieur een gezellige, warme en natuurlijke touch.
  3. Tas

    Van sisal worden vaak ook strandtassen gemaakt. De natuurlijke vezels versterken dat beachy, boho gevoel. Daarbij komt dat de strandtassen vaak lekker groot zijn zodat je er al je strandspullen in kwijt kunt.
  4. Lamp

    Sisalvezels vind je meestal terug in de lampenkap. Het geeft een mooie organische en natuurlijke vorm aan de lamp. De lampvoet wordt meestal gemaakt van bamboe om het duurzame karakter te versterken.

DIY sisal lampenkap

Wil je een saaie lampenkap een leuke upgrade geven? Dan is touw van sisal je beste vriend. Plak het begin van het touw vast aan de binnenkant van de lampenkap met secondelijm. Wikkel dan het touw strak om de lampenkap heen zodat je niets meer van de kap zit. Plak daarna ook het uiteinde van het touw vast aan de binnenkant van de kap met lijm. Zo’n natuurlijke lampenkap geeft je interieur een bohemian vibe.

Sisal in combinatie met verschillende interieurstijlen

Sisal past bij allerlei interieurstijlen. In een landelijk interieur past het natuurlijke materiaal dankzij de houten meubels en warme, natuurlijke tinten ontzettend goed. Ook bij een botanische woonstijl komen de agavevezels goed tot hun recht: zo zijn sisal en tropische planten als een strelitzia, palm of cactus een fijne match.

Wil je meer sisal items in je interieur integreren? Laat je inspireren door deze warme, natuurlijke vezels en andere natuurlijke trendmaterialen zoals licht hout, travertin en leer.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met mooie meubels en accessoires!