Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Patchwork

Patchwork is razend populair, met name een patchwork vloerkleed. Het geeft de ruimte een kleurrijke twist en zorgt voor meer warmte, knusheid en zachtheid in huis. Helemaal tijdens de koude wintermaanden. Je vindt de patchwork vloerkleden in allerlei kleuren en prints terug. Verder zien we ook veel andere patchwork items, zoals kussens en lappendekens die je over het bed of de bank kunt draperen. Laat je inspireren en ontdek de mogelijkheden met dit trendmateriaal!

Wat is patchwork?

Van oorsprong is patchwork een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende prints, grootte en kleur aan elkaar worden genaaid. Ze bestaan daarom uit heel veel verschillende soorten en varianten. ‘Patch’ is uit het Engels vertaald ‘lapje stof’. Het is ontstaan uit zuinigheid en om gebruikte stoffen nieuw leven in te blazen. Met een patchwork item ben je dus heel milieubewust bezig!

Vroeger stond patchwork bekend om haar lappendekens, tegenwoordig zie je de beroemde print ook terug ook op vloerkleden, kussens en plaids. Deze lijken op traditionele wijze met lapjes stof aan elkaar genaaid, maar als je goed kijkt, zie je dat het gewoon een groot vloerkleed of kussen is met patchwork print.

Pas het helemaal naar jouw smaak aan

Je kunt met patchwork alle kanten op. Je kunt ervoor kiezen om de prints allemaal in dezelfde kleuren te laten terugkomen, bijvoorbeeld wit, lichtgrijs en donkergrijs. Daarnaast kun je spelen met dezelfde prints. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om contrasterende en felle kleuren te gebruiken om het patchwork item opvallender te maken. Bij patchwork is niets te gek, alles kan en mag. En het is dus helemaal niet erg als een item druk is of vloekt. Dat is juist de charme van deze lappenstof.

Patchwork in vloerkleden

Vloerkleden zijn de sfeermakers in huis. Ze maken de ruimte zacht, warm en comfortabel wanneer je erop loopt. Het handige van een vloerkleed is dat ze de ruimte op kunnen delen in verschillende hoekjes, bijvoorbeeld een zithoek en eethoek. Buiten dat kunnen de kleden ook een statement maken in je interieur, helemaal als je een patchwork vloerkleed kiest. Het leuke is dat een patchwork vloerkleed bestaat uit een vrolijke mix van stoffen, op die manier haal je de oosterse, vintage of hippe patronen en stoffen in huis die samen op een makkelijke manier tot één mooi geheel komen.

Het is belangrijk dat je bij een patchwork vloerkleed nadenkt over de vorm, kleur, print en het materiaal. Moet het enerzijds harmonieus in je interieur overlopen of moet het anderzijds een kleurrijke blikvanger zijn? Dat zo’n patchwork vloerkleed helemaal hip is, is geen verassing. Wij snappen wel waarom! De patronen zijn kleurrijk en hebben een authentieke uitstraling. Maar je kunt er je interieur ook een speelse look mee geven, zelfs de meest strakke interieurs krijgen kleur en warmte met een patchwork vloerkleed.

Hoe groot moet een vloerkleed zijn?

Bekijk deze video om te weten hoe groot je vloerkleed moet zijn:

Patchwork in elke kamer

In elke kamer kun je een patchwork vloerkleed neerleggen. Bijvoorbeeld in de kinderkamer kun je voor een vrolijke kleur of print kiezen waardoor het een superleuke blikvanger wordt. In de woonkamer kun je voor iets meer subtiel gaan, een grijze of bruine print of kleur is altijd goed. Ook in de werk- of slaapkamer kan zo’n vloerkleed prachtig zijn. Een kleed naast het bed is fijn zodat je geen koude voeten krijgt als je je bed uitstapt.

Accessoires met patchwork look

Naast vloerkleden bestaan er ook andere accessoires met patchwork patronen. Denk aan dekens, plaids en kussentjes. Kleine patchwork kussens zijn erg mooi op een moderne, strakke bank. Ze fleuren het geheel hierbij op. De grote variant kun je op de vloer leggen. Het staat niet alleen gezellig, het is ook leuk om erop te zitten tijdens een gezellige avond bij de haard.

Dekens en plaids kun je leuk om de bank, het bed of een de fauteuil draperen voor een zacht, knus en warm effect. Patchwork kun je goed combineren met ander textiel, zoals fluweel, corduroy en teddy. Daarnaast brengt de lappenstof gezelligheid aan een industrieel en modern interieur vol beton, net als de moderne woonstijlen met marmer. Kortom, het trendmateriaal kan in elk huis verweven worden.

DIY: lappendeken

Een lappendeken kun je heel gemakkelijk zelf maken met oude restjes kleding, beddengoed, gordijnen of ander textiel. Zie hieronder hoe je een lappendeken, oftewel quilt, maakt:

  1. Verzamel alle resten stof in huis die je hebt. Leg dit bij elkaar en bekijk welke stof je wilt gebruiken voor je lappendeken.
  2. Als je het lappendeken ook echt gaat gebruiken en niet ter decoratie neerlegt, wil je natuurlijk dat de stoffen zo zacht mogelijk zijn. Kies dan geen stoffen uit met ruwe textuur. Dat vind je huid niet fijn.
  3. Combineer effen stoffen en stoffen met print met elkaar. De effen stoffen zorgen ervoor dat het lappendeken rustig blijft qua aanblik.
  4. Meet de afmetingen van het sprei die je al op je bed hebt liggen.
  5. Knip de stukken stof uit. Je kunt spelen met vormen, zoals vierkanten, driehoeken, zeshoeken of rechthoeken.
  6. Leg alle uitgeknipte stukken stof bij elkaar zoals je ze aan elkaar wilt naaien.
  7. Maak er een foto van. Zo weet je precies welke stof naast de andere stof moet.
  8. Naai alle stukken aan elkaar met de naaimachine.
  9. Strijk het lappendeken goed om de naden plat te maken.
  10. Eventueel kun je nog een laken aan de onderkant van het lappendeken vastmaken om eventuele naden te verbergen. Ook voelt hierdoor het lappendeken zachter aan.

Hip en trendy: patchwork tegels

Tegels met een mix van verschillende patronen en kleuren zijn eigenlijk een moderne vorm van patchwork. Zo kun je verschillende tegeltjes aan de achterwand van de keuken of douche plakken voor een Mediterrane, kleurrijke en vrolijke sfeer. Daarnaast kom je de verschillende tegels ook tegen op de grond in de gang of het toilet.

Wil je meer patchwork items in je interieur integreren? Laat je inspireren door dit kleurrijke, opvallende materiaal. Kijk ook eens bij de andere trendmaterialen – denim, acryl, terrazzo, karton en faux fur – om inspiratie op te doen voor je interieur.

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met mooie patchwork meubels en accessoires!