Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Bont gedekte tafel met porseleinen servies

Een mooi servies is onmisbaar als je van lekker eten en drinken houdt. Want met knappe borden en kopjes, smaakt alles nét even wat lekkerder. Onmisbaar dus om je gasten mee te imponeren of, ook niet onbelangrijk, gewoon jezelf. En als het om serviesgoed gaat is porselein hét trendmateriaal voor 2022. Deze specifieke vorm van keramiek is al eeuwenoud, maar daarom niet minder van nu. Met porselein zet je een authentieke sfeer neer die bijdraagt aan de totale beleving van al het lekkers dat je gaat serveren. Hoe je porselein in jouw interieur integreert, vertellen we je in dit artikel. 

Porselein servies 

Grote kans dat je al vaker een porselein servies in je handen hebt gehad. Bijvoorbeeld een porseleinen bord, kom, beker of schaal. Maar weet je ook wat dit trendmateriaal precies is?  

Porselein is een specifieke vorm van keramiek. Het wordt gebakken op een hoge temperatuur waardoor het porselein hard, niet-poreus, kleurvast en doorschijnend wordt. Bovendien is het reuk- en smaakloos en daardoor perfect voor het serveren van eten en drinken. Ovenvast porselein kan zelfs temperaturen van 250 tot 300 graden Celsius verdragen, waardoor het materiaal ook nog eens geschikt is voor het bereiden van voedsel. 

Hoe wordt porselein gemaakt? 

Het productieproces van porselein komt redelijk overeen met andere keramische producten, zoals (geglazuurd) aardewerk. Het grote verschil zit ‘m in de verhouding van de ingrediënten en de baktemperaturen.  

Porselein bestaat uit drie basis ingrediënten: kaolien, kwarts en veldspaat. Kaolien (of porseleinaarde) is een vette, helderwitte kleisoort dat hoge temperaturen kan verdragen. Het tweede ingrediënt, kwarts of silicium, is gezuiverd zand. Met dit ingrediënt wordt kaolien verglaasd, verhard en beschermd tegen krimpen tijdens het bakken. Het derde ingrediënt is veldspaat. Dit bestanddeel is een hard gesteente en kan het best beschreven worden als de lijm of het cement dat kaolien en kwarts samenhoudt.   

Aangezien kaolien een goedkopere grondstof is, is de prijs afhankelijk van de samenstelling van de ingrediënten. Hoe meer kwarts en veldspaat er wordt gebruikt, hoe duurder én kwalitatiever het product.  

Chinees porselein 

Oorspronkelijk komt porselein uit China, waar de basisgrondstof kaolien in overvloed aanwezig is. De Chinezen wisten dit essentiële ingrediënt eeuwenlang geheim te houden voor de rest van de wereld. Hier kwam een einde aan toen ontdekkingsreiziger Marco Polo de kleisoort in de 13e eeuw naar Europa bracht. Toch lukte het Europa pas eeuwen later om zelf van kaolien porselein te maken en een succesvolle porseleinfabriek te starten.   

Van Hollandse bodem: de Porceleyne Fles 

De bekendste Nederlandse porseleinfabriek is De Koninklijke Porceleyne fles. Opgericht in 1653, en internationaal bekend als Royal Delft, maakt en verkoopt De Porceleyne Fles Delfts Blauw aardewerk over de hele wereld. In de fabriek worden de klassieke stukken gebakken, geglazuurd en beschilderd. Het schilderproces wordt uitgevoerd door vaklieden die de afbeeldingen met penselen van marter- en eekhoornhaar op het porselein aanbrengen. De verschillende kleuren blauw worden gemaakt door het meer of minder toevoegen van water.  

Waar er op de veel producten van het eeuwenoude Delfts Blauw vooral molens, bloemen en schepen staan afgebeeld, zien we tegenwoordig ook veel klassiekers in een modern jasje. Zo is het Nederlandse merk al vele samenwerkingen aangegaan met hedendaagse ontwerpers die de designs nieuw leven hebben ingeblazen. Je kunt dus ook voor eigentijdse afbeeldingen op serviezen, vazen, potten en tegels terecht bij De Porceleyne Fles. 

Porseleinen borden 

Porseleinen borden zijn wereldwijd geliefd door hun stevigheid, stralend witte kleur en vleugje doorschijnendheid. Witte porseleinen borden zijn bovendien tijdloos en een goede basis voor het serveren van diverse maaltijden. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker porseleinen borden in een kleur en/of met een print. Denk aan strepen, botanische afbeeldingen of teksten.  

Maar porseleinen borden zijn er echt niet alleen om van te eten. Servies mag gezien worden! En dan hebben we het natuurlijk niet per se over de helderwitte variant, maar juist over Delfts Blauw of borden met een andere print. 

Zo style je porseleinen borden aan de muur 

Maak je muur bijzonder door het te decoreren met porseleinen borden in allerlei vormen en maten. De eerste stap is om de ondergrond te kiezen. Zo kun je gaan voor een muurverf die de borden complementeren, of voor een wandbekleding die de borden van de muur ‘laat spatten’. Kies in dit geval voor een wandbekleding van textiel (linnen), natuursteen (travertin) of andere natuurlijke materialen zoals leer of licht hout. Nu je een goede basis hebt neergezet kun je de uitgekozen borden ophangen, dit is de tweede stap. Je kunt de borden stuk voor stuk ophangen of wandplanken aan de muur bevestigen die je met de borden decoreert. 

Servies porselein stylen: zo creëer je een ‘vintage’ look

Zelf met porselein servies een ‘vintage’ look creëren? Een look waarin nostalgie én een trendy interieur elkaar ontmoeten? Wij vertellen je hoe! Oh en vergeet niet: het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Sterker nog, in 2022 is het idee van imperfecte perfectie juist groter dan ooit.  

 1. Styletip 1 

  Het geheim achter een zorgvuldig gedecoreerde tafel is een goede basis. Denk aan een tafelkleed, placemats en servetten. Met (porseleinen) servetringen en zilverbestek kun je het vintage gevoel ook goed versterken.  
 2. Styletip 2 

  De samenstelling van het porseleinen servies is bepalend voor de sfeer die je wil neerzetten. Voor een rustige basis kies je dezelfde borden en glazen en verwerk je één à twee eyecatchers op tafel, in het servies of in de accessoires. Voor een bonte, eclectische look mix je verschillende porseleinen serviezen. Bijvoorbeeld een sierlijk, romantisch servies, een minimalistisch wit servies of een Scandinavisch, pastelkleurig servies
 3. Styletip 3 

  De details op tafel maken de vintage look pas echt compleet. Denk aan porseleinen kandelaars met hoge dinerkaarsen voor een extra nostalgisch gevoel. Vergeet ook niet wat extra kleur toe te voegen met bloemen! In een porseleinen vaas, of om te mixen met texturen, in een vaas van een ander materiaal, bijvoorbeeld rookglas
 4. Styletip 4 

  Je kunt vintage ook heel goed mixen met nieuw servies en andere accessoires. De klassieke en moderne stijl versterken elkaar en geven het geheel daarnaast een persoonlijk tintje. Ga bijvoorbeeld voor een klassiek Delfts Blauw servies met denim placemats en servetringen van terrazzo of gerecycled plastic.

Meer inspiratie opdoen? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren met elegant porselein!