Ontdek onze interieur sale -70%!

Close up van Rotan poef

Rotan is een natuurlijke grondstof waarvan meubels en decoratieve elementen worden geproduceerd. Dit natuurproduct heeft zijn oorsprong in Oost-Azië. De lianen van de Oost-Aziatische rotanpalm kunnen tot 200 meter lang worden en worden gebruikt om manden en meubels te weven.

Je hebt veel verschillende rotansoorten. Elke soort heeft een andere dikte waardoor rotan voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden, zoals fauteuils, stoelen of krukken, maar ook manden en tassen.

Westwing Interieur-Expert

Riet zien we overal terug in het hedendaagse interieur. Niet alleen binnen, ook buiten. Deze rieten tuinmeubels zijn helemaal on trend. Vaak zijn deze tuinmeubels gemaakt van kunststof om beter bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Maar ook binnen zien we veel van dit trendmateriaal terug in de vorm van opbergmanden, lampenkappen, rotan bankjes, poefs en meer. Haal de natuur in je huis!

Rieten – materiaalsoorten

  1. Rotan

    Rotan is een natuurproduct dat afkomstig is van de rotanpalm. Rotan wordt vaak verwerkt tot meubels zoals stoelen, salontafels, loungemeubels voor de tuin, bijzettafels, tuinstoelen en daybeds. De kleuren variëren van licht natuurlijke kleuren tot donkerbruin.

  2. Polyrotan

    Polyrotan is een kunstmatig materiaal dat veel weg heeft van natuurlijk rotan. Polyrotan kan ook gevlochten worden en verwerkt worden tot meubels en accessoires. Het voordeel ten opzichte van het natuurproduct is dat polyrotan waterdicht en UV-bestendig is. Het is dus makkelijk in het onderhoud.

  3. Pitriet

    Pitriet is het binnenste van de stengel van rotan. Dit is dunner dan een rotanliaan en daardoor makkelijk te vlechten. Het wordt vaak gebruikt voor de zittingen van stoelen, maar ook voor manden en andere verfijnde accessoires.

Hoe onderhoud je rotan meubels?

De grondstof rotan is een zeer mooi en elegant materiaal, waarvan prachtige meubels kunnen worden gemaakt. Bij gebruik van rotanmeubels binnenshuis is het onderhoud eenvoudig: het meubilair moet van tijd tot tijd worden gestofzuigd en met een vochtige doek worden afgenomen. Zeker in de wintermaanden wordt het aangeraden om de meubels zo nu en dan in te spuiten met een plantenspuit zodat het rotan niet uitdroogt.

Rieten meubels kunnen buiten worden toegepast, mits ze droog en beschut worden opgeslagen wanneer ze niet worden gebruikt. Het beste is om polyrotan tuinmeubels te kiezen, hier heb je geen onderhoud aan.

Rattan Wäsche Korb im Badezimmer

Belangrijke vragen over rotan

Rotan is licht van gewicht en is van nature zeer elastisch en slijtvast. Duurzaamheid speelt ook voor veel mensen een belangrijke rol. Wil je meubels en accessoires die gemaakt zijn van een natuurlijke en hernieuwbare grondstof die gemakkelijk te vervoeren zijn en tegelijkertijd elegant en stijlvol overkomen? Dan is rotan perfect voor jou.
Rotan is niet waterdicht en daardoor gevoelig voor schimmelvorming. Dit maakt het moeilijk om rotan als buiten- en tuinmeubels te gebruiken. In geval van regen of sneeuw moeten de meubels in een droge ruimte worden opgeslagen. Als je rotan tuinmeubels tijdens een regenbui buiten laat staan, bestaat de kans dat het rotan grijs wordt en er dus niet meer zo mooi en elegant uitziet als voorheen.

Rieten accessoires: natuurlijke blikvangers

Niet alleen in meubels wordt het natuurlijke materiaal verwerkt, het kan ook gebruikt worden als decoratie.

In de gang ziet een rotankist er bijzonder fraai uit. Deze kan je gebruiken als opbergplek voor schoenen, sjaals, paraplu’s en meer, maar zo’n kist dient ook als bankje. Handig wanneer je je schoenen aan wilt trekken! Combineer de kist met blauw-witte kussens voor een maritieme look.

Maar dit gevlochten materiaal is ook erg populair in de badkamer. Badkamers komen vaak kil over door de tegels en de koele kleuren. Door rotan manden toe te voegen, ziet het er direct een stuk gezelliger uit. Gebruik de manden voor de was, maar ook voor haaraccessoires, make-up, watjes, sieraden en meer.

Geschikt voor elk seizoen

Rietenmeubels zijn echte musthaves. Het materiaal brengt rust en warmte in een ruimte dankzij het natuurlijke karakter. Het natuurlijke product kan in allerlei interieurstijlen worden toegepast. In de landelijke stijl zie je rotan vaak terug, maar ook in een Scandi woonkamer voelt rotan zich thuis. Tip! Voorkom dat je te veel natuurlijke materialen met elkaar combineert zodat de natuurlijke kracht van rotan meubels en accessoires het best tot zijn recht komt.

Dit natuurlijke product is misschien wel ons favoriete materiaal. Het is namelijk niet seizoensgebonden en kan in elke ruimte en interieurstijl worden toegepast. In de zomer ademt rotan het ultieme vakantiegevoel, in de winter zorgt rotan voor warmte en een huiselijke sfeer. Heb jij je voorraad rotan al in huis gehaald? Check WestwingNow voor meer inspiratie!