Roze patroon van een agaatsteen

Edelstenen worden niet langer alleen om de hals of aan de vinger gedragen. Dit seizoen nemen agaten hun intrek in ons interieur. Onze interieurspecialisten vertellen wat er achter de ‘agaattrend’ schuilgaat en geven nuttige tips voor een perfecte styling. Laat je inspireren!

Agaat: alles wat je moet weten over deze edelsteen

Agaat is een mineraal dat tot de kwartsgroep behoort. In de spirituele wereld wordt gezegd dat agaat een beschermde en rustgevende werking heeft. Een typisch kenmerk van agaat is het ringvormige uiterlijk. Hier wisselen verschillende gekleurde en witte lagen elkaar af. Daarnaast hebben veel agaten een glasachtige glans.

Of je nu wel of niet ‘gelooft’ in de geneeskrachtige werking van agaat. Het materiaal is een lust voor het oog en dus een prachtige toevoeging aan je interieur. Pas het subtiel toe door een deco object van agaat op je dressoir te zetten of pak het grootser aan en ga voor agaat meubels. Een ding is zeker: agaat heeft een (genees)krachtige werking op de uitstraling van je interieur.

Natuurlijke agaten komen voor in de kleuren wit, grijs, zwart, bruin, groen en rood. Sommige fabrikanten voegen kleur toe aan agaten waardoor ze inmiddels ook verkrijgbaar zijn in roze, oranje, kobaltblauw, turquoise en paars.
Agaat is een edelsteensoort en dus een natuurlijk product dat goed onderhouden moet worden om er zo lang mogelijk van te genieten. Veeg het decoratieobject af met een vezelvrije doek als het vuil of stoffig is. Als een edelsteen vuil is, lijkt hij namelijk kleurloos en verliest hij zijn glans. Reinig de agaat regelmatig in een waterbad met een beetje zeep.

Als de agaat sterk vervuild is, kan je ook een zachte tandenborstel gebruiken om ‘m schoon te maken. Gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen, hiermee beschadig je het oppervlak van de edelsteen.

Trendmateriaal agaten: geef je interieur glans

Agaat is niet alleen te vinden in de sieradendoos, maar ook als decoratie voor je interieur. Vooral liefhebbers van de minimalistische interieurstijl zullen hun hart verliezen aan de trend. Het trendmateriaal is populair voor gebruik binnen deco opjecten tot aan meubels. Zeer populair zijn onderzetters, theelichthouders en bijzettafels van deze edelsteen. Ook heel mooi: een tafellamp met een agaten voet.

Ook op de eettafel kan deze edelsteen worden toegepast. Zo bestaat er bestek met agaten handgrepen. Dit staat prachtig in combinatie met wit porselein en een linnen tafelkleed. Agaten kandelaren maken het plaatje compleet.

Mooi en praktisch: agaat onderzetters

Agaten onderzetters zijn de blikvangers van elke bijzettafel. Elke onderzetter is uniek dankzij het natuurlijke materiaal. De onderzetters hebben een glasachtige glans waardoor ze prachtig staan op een glazen bijzettafel en in combinatie met een kristallen wijnglas.

Hoe kan ik de edelsteen combineren?

  • Tip 1: Agaten decoratie en meubels zijn een prachtige toevoeging aan het glansrijke uiterlijk van een strakke, moderne inrichting. Door agaten toe te voegen ontstaat er een spannend spel van strakke lijnen en organische vormen.
  • Tip 2: Om te voorkomen dat het te kleurrijk wordt op de tafel, moet je een mix van te veel verschillende kleuren agaten vermijden.
  • Tip 3: Omdat de edelsteen een natuurproduct is, kan het perfect gecombineerd worden met andere natuurlijke materialen zoals hout, rotan, bamboe en wol.

Wij wensen je veel plezier bij het decoreren met agaat! Voor meer inspiratie en stylingtips, bezoek ons Instagramaccount en kijk ook eens bij de andere trendmaterialen: denim, acryl, karton en terrazzo. Vergeet je ook niet in te schrijven op Westwing voor exclusieve interieur deals.