Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
behang trends 2022: ruw en imperfect

Als je jouw woonruimte(s) in het nieuwe jaar een nieuwe look wil geven, hoef je echt niet je hele interieur om te gooien. Wij tippen een nieuw behang, want hiermee geef je een ruimte zonder al te veel moeite direct een totaal andere uitstraling. Fijn is ook dat er op het gebied van behang voor ieder, en elke stijl, wat wils is. Denk aan rustig effen of speelse dessins, ingetogen tinten of ware kleurexplosies, en van fluweelzacht, tot stoer linnen of zelfs 3D structuren. Om je wegwijs te maken en je te inspireren de beste keuze voor jouw interieur te maken, hebben we alle behang trends 2022 voor je verzameld. Ben je benieuwd naar de meest recente trends? Neem dan eens een kijkje in ons trendrapport over de behang trends van 2023!

Dit zijn ze: dé 10 trends voor behang 2022

Een grootse make-over, maar dan met minimale impact: behang is het antwoord. Waar dit klusje vroeger nog een groot gedoe was–iets met emmers vol lijm, een grote behangtafel en één grote troep–is hier met de komst van vliesbehang tegenwoordig geen sprake meer van. Zo hoef je alleen nog even de muur in te smeren met lijm en zodat je het behang zelf direct aan de muur kunt bevestigen. Oh, en ook fijn: mocht de behangkeuze toch niet gewenst zijn, dan kun je deze vliesconstructie zo weer van de muren verwijderen.

Geïnspireerd op de woontrends 2022, hebben we bij Westwing dé tien behang trends van 2022 verzameld. Dit zijn:

  1. Structuur en warme ondertonen in de modern folklore stijl
  2. Behang met een persoonlijke noot
  3. Zacht, organisch en beige
  4. Stoer, maar dan duurzaam en tijdloos
  5. De diepte in met 3D
  6. Ruw en imperfect
  7. Blij ei: happy positive vibes
  8. Hernieuwde liefde voor de natuur
  9. Romantiek ten top
  10. Schitterende sterren en een magische maan

Behang woonkamer 2022 – deel I

Laat je inspireren door verrassende materialen en speelse prints van de onderstaande trends in de woonkamer.

1. Structuur en warme ondertonen in de modern folklore stijl

In 2021 zagen we al veel wereldse invloeden terug in ons interieur en In 2022 is dit niet anders. Toch gaan we dit jaar nog iets verder, en sluiten we de woontrend Modern Folklore massaal in de armen. Bij deze trend zien we veel kleur en bovenal een frisse interpretatie van de traditionele folklore stijl. Verwacht ambacht, imperfectie en interessante structuren.

Wat betreft behang kun je denken aan interessante structuren, maar ook veel contrasten en kleur. De rode draad is om te kiezen voor nuances met warme ondertonen en weelderige patronen. Verder kun je ook losgaan met het mixen en matchen van prints, speelse combinaties, warme materialen en hier en daar een moderne design eyecatcher.

Uitgelicht: bloemetjesbehang. Voor een dramatisch effect kies je voor donkere bloemen. Is de kamer van zichzelf al erg donker en wil je simpelweg iets lichters op de muren? Ga dan lichtere kleuren, zoals pasteltinten. Combineer het behang met een houten, minimalistische sidetable met daarop een strakke designer lamp.

2. Behang met een persoonlijke noot

De afgelopen jaren leerden we: een fijne en sfeervolle thuisbasis is belangrijker dan ooit. Sla dus geen hoekje over in de inrichting, en style het met items waar jij gelukkig van wordt. Alleen dan creëer je een interieur dat écht een weerspiegeling is van jouw persoonlijkheid. Qua kleuren is er dan ook geen vast advies, want ook dit is afhankelijk van jouw smaak. Ben je op zoek naar meer inspiratie wat betreft dé trending kleuren van 2022? Neem dan snel een kijkje in ons trendrapport over de woontrends kleuren van 2022.

Probeer in ieder geval weg te blijven van effen witte muren, maar ga na van welke kleuren jij vrolijk wordt. Kies qua behang voor jouw lievelingsmateriaal, print, patroon en structuur, en maak het geheel af met wat persoonlijke muurdecoratie. Denk bijvoorbeeld aan ingelijste foto’s of een kunstwerk. Voor meer kleurinspiratie kun je een kijkje nemen in ons artikel over de woontrends kleuren 2022.

Behang trend 2022 woonkamer – deel II

3. Behang trends 2022. Zacht, organisch en beige

Ook dit jaar blijft het beige interieur met veel organische vormen en zachte materialen een van de woontrends kleuren 2022. Zo blijft ton-sur-ton in beige- en zandtinten ook in 2022 populair in ons interieur. Om toch wat contrast toe te voegen en het geheel visueel interessant te houden, kies je voor aaibaar textielbehang. Dit geeft de ruimte een luxe en stijlvolle uitstraling en zorgt ook nog eens voor een betere akoestiek.

4. Behang trends 2022 voor de woonkamer. Stoer, maar dan duurzaam en tijdloos

In 2022 zien we weer allerlei elementen terug uit het industriële interieur. Denk aan robuuste meubelen van donker hout en veel stalen, zwarte elementen. In deze hernieuwde versie van de al bestaande woonstijl, zien we hetzelfde kleurenpalet terug (lees: grijs, bruin en groen), meer duurzamere materialen en tijdloze ontwerpen. Kies daarom voor een hout- of betonlook behang op de muren.

5. Behang trends 2022. De diepte in met 3D

Waar we in 2021 al veel minimalistische 3D kunst voorbij zagen komen, zien we deze trend in 2022 terug op de gehele muur. Dit behang met diepte geeft een unieke uitstraling aan je interieur. Het maakt de ruimte een stuk interessanter, maar door voor een neutrale, ingetogen kleur te kiezen blijft het geheel toch rustig.

6. Behang trends 2022. Ruw en imperfect

Wat ambacht betreft, zien we deze look in 2022 ook terug in een ruwe en robuuste vorm. Denk aan materialen als beton, aardewerk en een papier maché look voor meubels, verlichting en woonaccessoires. Veel aardetinten en zandkleuren en zo hier en daar een witte toon. Ruwe en imperfecte structuren zijn in deze trend ook op het gebied behang essentieel. Blijf dus weg van glad en strak, maar ga voor interessante structuren in aardse tonen.

7. Behang trends 2022. Blij ei, happy positive vibes

Deze trend draait allemaal om optimisme en vertaalt dit naar het interieur door heldere kleuren met een zachte ondertoon, en een hoofdrol voor de kleur oranje–zowel helder als warm. Verder zie je in deze trend ook veel print op print, funky materialen en een mix met vintage en designelementen. Maar misschien wel het leukste onderdeel van deze trend, is het letterlijke happy aspect. Hierbij kun je denken aan behang met blije prints en smileys.

Behang trends 2022 slaapkamer

Geïnspireerd op ons artikel over slaapkamer inspiratie 2022, vind je hieronder de laatste behang trends voor in een stijlvolle slaapkamer.

8. Hernieuwde liefde voor de natuur

Met een hernieuwde liefde voor de natuur, zoeken we meer en meer verbinding en manieren om buiten naar binnen te halen. Zo zien we in 2022 veel botanische prints terug – denk bijvoorbeeld aan een dromerig, donkergroen behang met weelderige bladeren of bomen – in onze slaapkamer, maar ook in de babykamer. Ben je benieuwd naar de andere trends voor de babykamer? Neem dan eens een kijkje in ons trendrapport over de babykamer trends van 2022.

9. Romantiek ten top

Naast een hernieuwde liefde voor de natuur, hebben we ook een hernieuwde liefde voor elkaar en onszelf. Zo brengen we de romantiek terug naar de slaapkamer én de muren. In 2022 zien we namelijk een trend op het gebied van romantisch vliesbehang. Hierbij hoef je niet per se voor lieflijke prints te gaan, maar spelen vooral de zachte en warme slaapkamer kleuren een bepalende rol.

10. Schitterende sterren en een magische maan

Astrologie lijkt alleen maar populairder te worden. Zo zagen we vorig jaar al veel verwijzingen naar astrologische aspecten in ons interieur, zoals sterrenbeelden en -stelsels. In 2022 pakken we nog meer uit, en gaan we voor een slaapkamer behang vol schitterende sterren en een magische maan. Zal vast heerlijk slapen, onder zo’n spectaculaire sterrenhemel.

Wil je jouw interieur ook een nieuwe look geven in het nieuwe jaar? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal op het gebied van de laatste interieur- en lifestyletrends.