Grote beige lounge stoel naast houten ronde bijzettafel

Er is een wereldwijde verandering gaande: steeds meer mensen worden zich bewust van het milieu en de omgeving waarin ze leven. Woorden zoals duurzaamheid en milieubewustzijn komen we dan ook te pas en te onpas tegen. Ecologisch wonen, de eco chic stijl, staat voor een interieur, lifestyle of manier van leven dicht bij de natuur. Waar komt deze trend precies vandaan en hoe pas je het toe in huis? Lees snel verder.  

Waar komt ecologisch wonen vandaan? 

Deze trend hangt samen met het warmer worden van de aarde, klimaatveranderingen en duurzaamheid. Duurzame ontwikkelingen die bijdragen aan het goed zorgen voor het milieu en onze omgeving. Denk hierbij aan duurzame grondstoffen en het circulair en verantwoord gebruik maken van zowel grondstoffen als materialen. De materiaalkeuze wordt gedaan op basis van de energetische en ecologische voetafdruk.   

Waarom de trend ecologisch wonen? 

‘Leven dicht bij de natuur’ is kenmerkend voor ecologisch wonen. De vraag naar grondstoffen is momenteel te groot en daarom is het belangrijk dat er gewerkt wordt aan een duurzaam systeem. Zodat we op lange termijn met z’n alle kunnen bijdragen aan het verkleinen van onze ecologisch voetafdruk. Deze trend sluit hier naadloos op aan.  

Eco chic stijl: meubels   

Een interieur in eco chic stijl bestaat uit een combinatie van milieuvriendelijke, duurzame en luxueuze materialen met een comfortabel en moderne uitstraling. Eco chic staat voor luxe, elegantie en modern. Denk aan goede kwaliteit, natuurlijke en duurzame meubels, maar ook meubels met unieke en bijzondere details. Veel meubels zijn gemaakt met echt vakmanschap en dit zie je terug aan de verfijnde afwerkingen. Er wordt gelet op details en dit zie je dan ook duidelijk terug in het eco chic interieur.  

Inspiratie voor de eco chic stijl komt voornamelijk uit de natuur. Kenmerkend zijn dan ook de zachte (pastel)kleuren, natuur- en aardetinten. Daarnaast wordt er ook veel gewerkt met verschillende houtsoorten en -kleuren. Het luxe aspect zie je terug in de stofkeuze.  

Een ander typisch kenmerk van ecologisch wonen zijn de organische vormen. Dit zie je terug in de meubels in de vorm van ronde banken, baden, krukjes, stoelen of tafels. Ondanks het luxe, chique en verfijnde aspect bij deze woonstijl wordt comfort niet uit het oog verloren. 

Hoe pas je deze trend toe in huis?  

Je kunt concluderen dat de eco chic stijl bestaat uit duurzame, maar ook fashionable en moderne woonitems. Dit kunnen zowel meubels, accessoires, decoratieve items als inrichtingskeuzes zijn. Deze trend kan dan ook op veel verschillende manieren in huis worden toegepast.

Eco chic verven 

Niet voor niets zien we steeds vaker kalkverf en krijtverf. Verf die alleen bestaat uit kalk en water. Verf die ervoor zorgt dat bacteriën en schimmels niet kunnen groeien omdat deze alkalisch is. Sommige soorten kalkverf zijn zelfs ideaal voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Dit komt omdat ze waterdamp doorlatend zijn.  

Steeds meer verfmerken verdiepen zich in de afkomst en oorsprong van hun (verf)producten. Hoe zit het met de voetafdruk? Waar wordt de verf geproduceerd en hoe zit het met de transportmissies? Kies dus niet alleen voor verantwoorde en kwalitatief goede verf, maar ook voor milieuvriendelijke kleuren.  

Eco chic textiel 

Natuurlijk mag ook textiel in deze lijst niet ontbreken. Wat dacht je van biologisch linnen, katoen of (alpaca) wol? Gordijnen, dekbedovertrek, handdoeken, theedoeken, je kunt het zo gek niet bedenken. Ga altijd voor biologische varianten want de leefomstandigheden zijn hierbij veel beter dan wanneer dit niet het geval is. Wanneer het niet biologisch is dan wordt er namelijk gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en pesticiden.  

Eco chic materialen  

We hebben het al even over materialen en materiaalkeuzes gehad hierboven. Maar wat mag nu echt niet ontbreken als het gaat om eco chic en ecologisch wonen? Hier volgt een lijstje: 

  • Hout (het maakt niet uit welk hout, alles kan: van onbewerkt hout tot gebeitst en bewerkt hout). Tip: hoe ruwer de vorm hoe beter het past binnen eco chic). 
  • (Natuur)steen, marmer, graniet, basalt of kalksteen. 
  • Messing! We love it. Perfect om die ‘luxe’ twist aan je interieur te geven. 
  • Glas. Transparant, fris en daarom ideaal voor je verlichting of andere decoratieve items zoals vazen.  
  • Andere materialen zoals sisal, jute, rotan, bamboe of riet.  

Eco chic: geometrische patronen 

Naast organische vormen kun je de eco chic stijl ook in huis halen door te kiezen voor grote en geometrische patronen of items. Een voorbeeld hiervan is het Chevron patroon. Dit kun je terug laten komen door visgraat of Hongaarse punt patronen. Voorbeelden hiervan zijn wandkasten, vloeren, tegelwanden, patronen op kussens, behang, wanddecoratie of andere decoratieve items.

Eco chic stijl: mix en match  

De kleur wit mag niet ontbreken in een eco chic interieur. Witte of gebroken kleurtinten zorgen voor een elegante en verfijnde uitstraling. Het fijne van deze trend is dat je het eindeloos kunt combineren met veel andere woonstijlen. Zo sluit de eco chic stijl heel goed aan bij de Scandinavische woonstijl en het minimalistisch interieur. Maar vergeet ook niet de Wabi Sabi trend: mooie natuurlijke, onbewerkte en ruwe materialen. Of wat dacht je van dit artikel waarin je alles kunt lezen over beige en nude tinten? Perfect om te combineren met de witte kleuren en aardetinten in je eco chic interieur.  

Wil jij meer lezen over ecologisch wonen? Bekijk dan ook deze artikelen: 

Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren volgens deze laatste trend!