lichte buitenbank met lampjes

Heb jij tijdens de vorige lockdown je interieur he-le-maal onder handen genomen? Dan is het nu tijd voor je exterieur: geef je tuin, je balkon of je terras een flinke makeover. Hoe je dit doet? Wij gaan je helpen en introduceren: dé balkon- en tuintrends 2021. Ben je benieuwd naar de meest recente trends? Neem dan snel een kijkje in ons trendrapport over de tuintrends van 2022.

Tuininspiratie 2021

Trend 1. De verlengde woonkamer

We hebben het wel al vaker voorbij zien komen: de verlengde woonkamer, maar ook anno 2021 is dit misschien wel de grootste trend onder de tuintrends 2021 die we gaan zien. In de zomer willen we natuurlijk het liefst zoveel mogelijk uren buiten spenderen en hoe doe je dat nu beter dan binnen naar buiten te verplaatsen. Investeer dus in goede outdoormeubels, comfortabele stoelen en een grote tafel om – als het straks weer mag – met de hele familie heerlijk aan te kunnen dineren.

Kies heel eenvoudig voor extra zitplekken door te gaan voor stapelbare stoelen. Zo kost het je bijna geen opbergruimte, maar kun je wel iedereen een plekje geven. Ook leuk: een ronde tafel. Zo kun je al je gasten zien tijdens het diner.

Aysha van Egmond, Creative Director

Trend 2. Natural living

Duurzaamheid en groen zijn nog nooit zulke hot topics geweest als nu. We zien het in de manier waarop de tuinen worden ingericht, maar vooral met betrekking tot de materiaalkeuze. Nog nooit was onbewerkt hout, bamboe, rotan en steen zo populair. Overigens wordt er bij deze tuintrend naast de inrichting en de materiaalkeuze ook gelet op kleurgebruik. Zo vinden natuurlijke tinten als terracotta en beige nu ook hun weg naar buiten.

Nice to know: wist je dat bamboe heel erg duurzaam is? Bamboe heeft namelijk een groeicyclus van zo’n vier tot 5 jaar. Hierdoor is een jaarlijkse oogst mogelijk. Daarnaast is het materiaal recyclebaar. Overigens is het materiaal ook heel erg sterk, maar tegelijkertijd buigzaam: hierdoor is het een ideaal materiaal voor het maken van meubels.

Trend 3. Groener groen

Planten zijn altijd al essentieel in een tuin, maar m.b.t. de tuintrends 2021 is groen nóg belangrijker. We willen een echte connectie met de natuur hebben. Van gras maaien tot oogst zaaien, de connectie met de natuur staat absoluut centraal. Daarom wordt het komend jaar nóg belangrijker om alles wat bloeit in de tuin nóg meer aandacht te geven.

Nice to know: denk bij het plaatsen van het groen in je tuin aan het aantal zon- en schaduwuren. Bepaalde planten gaan juist heel goed op schaduw, waar anderen meerdere uren zon per dag nodig hebben.

Trend 4. Behoorlijk boho

Boho staat gelukkig voor komend seizoen ook nog in dit lijstje tuintrends 2021. Een stijl die de meesten toch doet denken aan het zonnige Ibiza en die jouw tuin ook in zulke relaxte sferen kan brengen.

Ga bij de boho trend voor veel natuurlijke materialen, zorg voor heel veel accessoires met franjes én blijf in een licht kleurenpalet met vooral veel witte accenten.

Aysha van Egmond, Creative Director

Nice to know: terracotta doet het ook heel goed in combinatie met de natuurlijke boho stijl. Style bijvoorbeeld verschillende maten potten in terracotta met planten in een hoekje. Plaats hierbij sommige potten op verhoginkjes en anderen gewoon op de grond. Door met het hoogteverschil te spelen, houd je het spannend & speels.

Trend 5. Een dak boven je hoofd

We hebben het hierboven al gehad over de ‘verlenging van de woonkamer’, maar je hebt ook nog een echt ‘tuinhuis. Een van de tuintrends 2021 die volledig in opkomst is en eentje die je in 2021 nog heel veel meer gaat zien. We gaan hierbij voor een echte overkapping die je gewoon kunt inrichten met meubels voor binnen. Hierdoor kun je ook op een druilerige dag genieten van ‘buiten’ en hoef je je qua styling niet druk te maken of die leuke meubels wel tegen het Nederlandse weer kunnen.

Nice to know: bij deze trend voeg je dus eigenlijk de eerste twee trends samen. Je gaat voor een verlengde van je woonkamer, of beter gezegd: een tweede woonkamer, en je houdt een sterke connectie met de natuur. Wat wil je nog meer?

Extra tuintrends 2021

Investeer in een goede vuurkorf of vuurschaal om hier ’s avonds met je vrienden (of familie) – zodra het allemaal weer is toegestaan – de eindeloze zomeravonden te kunnen beleven.

Balkoninspiratie 2021

Natuurlijk is niet iedereen gezegend met een grote tuin of een grote buitenruimte. Zeker in de grote steden hebben mensen eerder een mooi stadsbalkon dan een grote tuin. Genoeg reden om ook aandacht te besteden aan de nieuwste balkoninspiratie en -trends 2021.

Trend 1. Beter groot dan klein

Misschien heb je het al eens gelezen dat je in een kleine ruimte beter voor een paar grotere items kunt gaan, dan de hele boel vol te zetten met kleinere producten. Ditzelfde geldt ook voor je balkon. Los van dat het optisch je balkon echt een stuk groter maakt, is het ook weer een trend in opkomst. We houden als Nederlanders niet zo van klein grut, blijkt, maar één grote eyecatcher does the trick.

Nice to know: wist je dat exotische tuinplanten het Nederlandse weer vaak goed kunnen overleven? Doe goed onderzoek naar welke planten dit zijn, want je wilt ook niet dat je deze groene rakkers na een week alweer kunt weggooien.

Trend 2. Voetjes van de vloer

Vloerkleden voor buiten blijven voorlopig nog wel even. Je hebt ze vorig jaar misschien al veel in jute gezien, maar dit jaar kun je ook niet meer om de vintage look heen. Stijlvol, trendy & praktisch, want zo heb je ook buiten een lekkere zachte ondergrond voor je voetjes.

Ga echt alleen voor een outdoor vloerkleed voor buiten. Als je een binnen vloerkleed voor buiten wilt gebruiken, moet je er zeker van zijn dat het droog blijft of je moet ze na gebruik weer mee naar binnen nemen. Niet echt praktisch dus.

Aysha van Egmond, Creative Director

Trend 3. Tuinieren op je balkon

Het klinkt misschien vrij onmogelijk, maar tuinieren op je balkon is eenvoudig, hartstikke leuk én hip! Maak van een zijkantje van je balkon een groen hoekje en kijk, voordat je begint aan je groene avontuur, naar de ligging van je balkon en vooral naar hoe de zon staat en hoe deze de rest van de dag over het balkon trekt.

Nice to know: oude houten kratten zijn nog steeds echte multi-talenten en kunnen goed fungeren als ‘buitenkast’. Plaats verschillende kratten op elkaar (leuk om dit zoals een bakstenenmuur te doen. Lees: niet helemaal recht op elkaar) en zet hier kleine potjes met kruiden in.

Extra balkon-inspiratie 2021

Tip: Heb je geen tuin, maar ben je gezegend met een stadsbalkon? Wees dan slim met de ruimte die je hebt en ga bijvoorbeeld voor een balkonbar. Dit is een houten ‘tafel’ die je bevestigd aan je balustrade. Zo kun je genieten van een tafeltje, maar neemt ‘ie niet meteen je halve balkon in beslag.

Wij hopen dat je bent geïnspireerd door de nieuwste tuintrends van 2021! Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je tuin in te richten volgens de laatste trends, kleuren en accessoires.