Wonen in een kerk - zithoek voor een oud kerkraam

Wie wil dat nu niet: bijzonder wonen?We zien het steeds vaker voorbij komen: wonen opeen bijzondere locatie. Wonen in een kerk, schoolbus, schoolgebouw, molen of andere bijzondere locatie, het kan tegenwoordig allemaal. In dit artikel vertellen we je meer over modern sanctuary.

Waarom deze trend?

Wat we de de afgelopen jaren veel zien is dat er steeds meer waarde wordt gehecht aan authenticiteit, duurzaamheid en het gevoel terug naar de natuur te gaan. Ook in onze woon omgeving zien we dit terugkomen. Meer ruimte, meer natuur en rust om ons heen. Minimalistisch wonen en de warmte in huis halen door het gebruik van natuurlijke materialen. Dit minimalisme uit zich voornamelijk in de wooninrichting. De combinatie van authenticiteit, duurzaamheid en unieke elementen zien we steeds vaker terug in woningen. Belangrijk is dat je geïnspireerd wordt door je omgeving en daarom zien we dan ook steeds vaker bijzondere woningen voorbij komen. Denk hierbij aan wonen in een kerk, schoolgebouw of verbouwde loods.

Wat verstaan we onder bijzonder wonen?

Onder bijzonder wonen verstaan we wonen op een bijzondere plek: een kerk, kapelletje, molen, vuurtoren, watertoren,een oude gymzaal, een oud schoolgebouw of een rijksmonumentaal pand. Dit kan natuurlijk ook een andere bijzondere plek zijn. Steeds vaker toveren we bijzondere plekken om tot woonbestemmingen. Sommige mensen gaan zelf aan de slag met klussen en voor andere blijft bijzonder wonen een droom.

Modern sanctuary: wonen in een kerk vraagt om een goede voorbereiding

Heb jij een bijzondere locatie op het oog? Let dan goed op. Het is niet altijd mogelijk om zomaar overal te wonen. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Is er een woonbestemming?

    Indien er het gebouw nog geen woonbestemming is moet deze er eest komen.
  2. Is de locatie bewoonbaar?

    Houd rekening met de oorspronkelijke bestemming van de locatie en de wensen van de verkoper.
  3. Zijn er verbouwingskosten?

    Deze kosten kunnen extra hoog uitvallen wanneer het gaat om bijzondere woningen. Dit komt omdat de locatie van oorsprong niet bedoeld is om in te wonen, waardoor er in de praktijk vaak meerdere of ingrijpende aanpassingen gedaan moeten worden om het bewoonbaar te maken.

Hoe pas je deze trend thuis toe?

Vraag je je af hoe je deze trend in huis toe kunt passen? Je hoeft niet meteen een kerk te kopen om deze trend dichterbij huis te halen. Misschien hebben jullie wel een garage die je kunt ombouwen tot een luxe loftwoning. Je kunt het natuurlijk ook wat kleinschaliger aanpakken door een Mercedes bus camper om te bouwen tot wooncamper. Ideaal om mee op vakantie te gaan in Europa of in eigen land.

Is dit allemaal te veel van het goede? Je kunt natuurlijk ook gaan overnachten op een bijzondere woonlocatie. Wat dacht je van een voormalig 15e eeuws Kruiherenklooster? Dit voormalig klooster in Maastricht is samen met een monumentale kerk verbouwd tot designhotel inclusief wijn bar! Echt een aanrader om te verblijven. Het is niet voor niets een 5 sterrendesignhotel en bekroond met de Dutch Hotel Award 2017.

Bijzondere woningen: leven in een spoorhuis of wonen in een kerk

Natuurlijk zijn er ook andere bijzondere plekken waar je kunt overnachten. Wat dacht je van wonen in een voormalig spoorhuisje, gelegen op een prachtige plek? Via Airbnb is alles mogelijk. In het oude spoorhuisje waar wij het over hebben zijn bepaalde oude elementen behouden. Het spoorhuisje is in een modern jasje gestoken waarbij er veel gebruik is gemaakt van grote ramen. Hierdoor valt er niet alleen meer licht in het huis, ook het groen van de omgeving wordt naar binnen gehaald. Een hele mooie bijzondere woonlocatie.

Vaak worden deze bijzondere woonlocaties omgetoverd tot een prachtig verblijf. Meestal wordt dit voor de verhuur gedaan, maar het komt ook regelmatig voor dat iemand er zelf ingaat wonen. Oude elementen worden behouden en gecombineerd met moderne en tijdloze items. Als het gaat om de inrichting zie je dat er vaak gekozen wordt voor een industriële en moderne sfeer. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een moderne inrichting met een warme, knusse en klassieke uitstraling omdat de oude elementen van het gebouw zo veel mogelijk intakt worden gehouden.

Het leuke en mooie van bijzonder wonen is dat je direct aan de slag kunt met het verduurzamen van je woning. Maak gebruik van natuurlijke materialen en verdiep je in de verschillende verduurzamings mogelijkheden.

Bijzonder wonen in een Tiny house

Hoewel wonen in een Tiny house niet direct in de categorie modern sanctuary valt, mag het natuurlijk niet ontbreken als we het hebben over duurzaamheid. Daarnaast kan een bijzondere architectuur, vormgeving of interieur ook kenmerkend zijn voor Tiny houses. Hoe bijzonder is het als je ’s ochtends wakker wordt met zingende vogels midden in de natuur?

Genoeg mogelijkheden dus als het gaat om bijzonder wonen. Wil je meer weten over bijzonder wonden of de andere trends van 2021? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te decoreren volgens deze laatste trend! Of bekijk hieronder de onderstaande artikelen en laat je inspireren: