Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Moderne rieten lounge stoel voor een terracotta gekleurd gordijn

Het jaar is alweer voorbij en dat is voor ons niet het moment om terug te kijken, maar juist vooruit te blikken naar wat er komen gaat. Want wat heeft 2022 ons te bieden betreft nieuwe woontrends, nieuwe kleuren en natuurlijk vooral nieuwe ideeën voor in onze interieurs. Ben jij ook zo klaar voor het nieuwe jaar en kan jouw interieur wel een frisse wind gebruiken? Ontdek dan hier de woontrends 2022 en get yourself ready! Ben je alvast benieuwd naar de interieurtrends van 2023? Bekijk dan snel ons trendrapport en ontdek dé 6 woontrends van 2023.

Trend 1. Happy positive vibes

De eerste trend van ons woontrends 2022 trendrapport die we graag willen uitlichten is de Happy Positive Vibes. Een trendstijl die redelijk voor zich spreekt, maar die we met liefde nog even uitleggen. Afgelopen jaar is namelijk misschien dan niet zo’n bewogen jaar geweest als het jaar ervoor, nog steeds zijn we meer thuis dan ooít en wordt er van ons nog-al wat flexibiliteit verwacht als het om onze interieurs gaat. We hebben meer ruimte nodig, dan dat we eigenlijk hebben en zijn geconfronteerd met de blijvende verandering van het remote werken.

Juist omdat we zoveel tijd thuis spenderen is het zaak om het thuis extra gezellig te maken én een positieve vibe in het interieur te brengen.

Zo werkt ‘t:

Happy Positive Vibes vind je niet alleen terug in blije kleuren en verfijnde of juist funky materialen, maar ook letterlijk in de happy vibes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de smiley of het lachende gezicht! De smiley maakt meer dan ooit z’n comeback en met zo’n vrolijke knipoog op bijvoorbeeld je design-nachtkastje zorgt ervoor dat jij iedere ochtend met een lach op je gezicht wakker wordt. Deze funky trend vinden we ook terug in de woontrends voor het najaar van 2022 – namelijk in de that ’70s Show trend. Benieuwd naar de andere trends van dit seizoen? Neem dan een kijkje in ons woontrends najaar 2022 trendrapport.

Kleuren:

Kleuren die goed bij deze trend passen zijn heldere kleuren met een zachte ondertoon. Het mag allemaal wel wat lichter (en nee dan hebben we het niet meteen over de beige trend). Laat de donkere zware kleuren als bordeaux, donkerblauw en mosgroen dus heel even achter je en ga voor een nuance in dé trendkleur die we overal hebben gespot: oranje. Of het nu helder oranje is of een warmere toon, deze kleur speelt komend jaar de hoofdrol – ook al voorspeld door de mode-industrie.

Ultieme essentials:

 • Blije prints
 • Smileys
 • Funky materialen
 • Print op print op print
 • Vintage in de mix met design

Trend 2. Modern folklore

Waar we vorig jaar een werelds interieur als trend zagen, is er dit jaar een verandering gaande die je wel een verdiepingsslag zou kunnen noemen. Verschillende experts hebben het namelijk over de woontrend Modern Folklore als een van woontrends 2022. We geven de traditionele stijl een nieuwe touch en maken, wederom, lekker veel gebruik van kleur. Folklore gaat vooral over het oude ambacht en dat mag gezien worden! Denk hierbij aan het feit dat het juist zichtbaar is dat het dus met de hand is gemaakt. Van imperfect aardewerk tot handgeknoopt textiel.

Zo werkt het:

Het gaat er bij deze trend wel echt om dat je juist de traditionele Folklore volledig in de blender gooit met moderne coole design-y items. Folklore an sich kan misschien wat duffig ogen, maar door daar strakke lijnen en kleurrijke designs aan toe te voegen, krijg je precies het speelse en interessante contrast wat je wilt komend jaar.

Kleuren:

Denk bij Modern Folklore aan veel contrast en veel kleur. Het mag allemaal wel een beetje bonter, zolang je maar werkt met nuances met warme ondertonen. Koele tonen zijn uit den boze en mag je absoluut vergeten als je voor deze trend gaat. Wederom is oranje (hallo hoofdrolspeler) een belangrijke kleur als het om Modern Folklore gaat, eveneens als kobaltblauw en rood.

Ultieme essentials:

 • Weelderige patronen
 • Speelse combinaties
 • Mix van verschillende prints
 • Warme materialen
 • Design-y blikvangers
 • Handgemaakt textiel (Van kussens tot vloerkleden)

Trend 3. Ruw & robuust

Een van de woontrends 2022 die we veel op de beurzen voorbij zagen komen is de menselijke hand in zowel materialen, prints als kleuren. Het gaat er komend jaar om dat je kunt zien dat er een ambacht is verleend in de mix met natuurlijke materialen. Dit is overigens niet alleen te vertalen in lampen, accessoires en meubels, maar ook de muren van de huizen waarin we wonen krijgen steeds meer karakter. Herinner je je het behang van je oma nog? Die grof geweven jute-look? Of de grof gestucte muur bij de oudere buurvrouw met een textuur alsof er spikkels in de muur leken te zitten? Het is allemaal weer terug van weggeweest en de grote avant-garde merken spelen hierop in.

Tip! Ben je benieuwd naar de trends met betrekking tot behang? Neem dan snel een kijkje in ons trendrapport over de behang trends van 2022.

Zo werkt het:

Je hebt decoratie met een ruwe afwerking misschien al hier en daar voorbij zien komen, maar in 2022 kun je meer verwachten dan dat. Let bijvoorbeeld eens op de papier-maché look in zowel tafellampen als bijzettafels. Er lijkt afscheid genomen van het schuurpapiertje om het gladder te maken en juist gebruik gemaakt van een ruwere afwerking om de imperfectie een podium te bieden.

Kleuren:

Qua kleuren blijven we in deze interieurtrend vooral bij de natuurlijke nuances. Van aardse tinten tot zandkleuren. Ook verschillende tinten wit doen het goed bij deze trend. Het gaat er vooral om dat je de textuur duidelijk kunt zien en de imperfecte ruwe afwerking de aandacht geeft die het verdient.

Ultieme essentials:

 • Lampenvoeten van beton, aardewerk of grof steen
 • Pixelig oppervlak
 • Niet gepolijste afwerkingen
 • Ruwe hoogpolige vloerkleden
 • Handgemaakte textielen, zonder perfecte afwerking (franjes, handgetuft etc)

Trend 4. Personal touch

Onze huizen zijn, zoals eerder benoemd, belangrijker dan ooit en spelen een centrale rol in ons leven. Waar ons huis eerst alleen een thuisbasis was, is het nu ook de plek om te werken, te ontmoeten, te ontspannen én even helemaal jezelf te zijn. Waar dus ook eerst nog plekjes in huis onopgemerkt konden blijven, ligt nu ieder hoekje onder de loep én is het de bedoeling dat ook ieder hoekje tot in de puntjes wordt gestyled. Of althans, af is – styling daargelaten.

Zo werkt het:

Het interieur is komend jaar een echte weerspiegeling van je persoonlijkheid. Het gaat hierbij dus om persoonlijke accenten die jouw huis echt jouw thuis maken én die je omhelzen als een warme knuffel. Denk hierbij niet alleen aan persoonlijke items, zoals stukken met een verhaal, maar ook aan het gebruik van kleuren, lijnen, materialen en natuurlijk decoratie om echt jouw verhaal te vertellen. Denk hierbij overigens ook aan meubels die naar elkaar toegedraaid zijn, woonkamers waarbij de TV niet meer de belangrijkste speler is, maar het juist gaat om het samenzijn én ruimtes die het buiten naar binnen halen.

Kleuren:

Je begrijpt dat er niet een bepaald kleurenpalet is om hieraan te verbinden. Het gaat er vooral om dat het jouw karakter weerspiegeld. Eén ding is dus in ieder geval zeker: geen wit. We willen geen wit meer zien. Hoogstens als crispy bedlinnen, maar witte muren zijn een absolute no-go. Het belangrijkste betreft kleurgebruik is dat je een warme sfeer voelt zodra je binnenkomt – en ja, dat kan ook met zwart. Een kleur die jouw aandacht misschien zal trekken om je muren mee te verfraaien is aardsbruin. Een tint die in de familie van terracotta gevonden kan worden, maar die iets bruiner is dan terra. Een perfecte basis als warme deken om je heen. Zo wordt thuiskomen ineens wel héél stijlvol.

Ultieme essentials:

 • Persoonlijke items
 • Kunst
 • Eclectische mix aan decoratie (zolang ’t maar ‘jij’ uitstraalt)
 • Een asymmetrische styling
 • Niet te ge-ensceneert
 • Plaids, kaarsen, kussens
 • Natuurlijke stoffen

Trend 5. Een sterk staaltje stoer

Als flinke tegenhanger van al het vrolijke en kleurrijke gedruis van de woontrends 2022 is daar het industriële stoere interieur. Hoewel we de stalen deuren en de visgraat- of Hongaarse-punt vloeren nog steeds in menig huis terugzien, zijn de echte industriële interieurs zo goed als verdwenen. Maar geen paniek, 2022 is hét jaar om je living weer een flinke dosis robuustheid te geven én jezelf onder te dompelen in een stoer bad vol staal, donker hout en zwarte elementen.

Zo werkt het:

De stijl kun je omschrijven als robuust, stoer, masculien, maar dan anno 2022. Wat dat precies inhoudt? Dat er anno 2022 gebruik wordt gemaakt van duurzamere materialen, tijdlozere ontwerpen én designtoppers als investment pieces. Hoe je dit zelf toepast? Combineer grotere donkere houten meubelstukken (zoals bijvoorbeeld de eettafel, het bed of een grote kast) met andere stoere materialen als stalen kasten of stalen deuren.

Kleuren:

Wat betreft kleur blijven we bij het oude vertrouwde kleurenpalet als het om een industrieel interieur gaat. Ga dus vooral uit van donkere robuuste nuances als zwart, donkerbruin, grijstinten en alles in een coole betonlook.

Ultieme essentials:

 • Stalen accenten
 • Zwart
 • Stalen deuren
 • Houten vloer (of gietvloer)
 • Robuuste afwerking
 • Stoere minimalistische verlichting & deco
 • Leer

Trend 6. Beige to stay

Het is misschien niet een trend voor komend jaar, want we kennen ‘m al: de organische beige oase. Maar toch is ‘ie het benoemen waard in ons woontrends 2022 trendrapport, omdat er ook in 2022 veel aandacht zal gaan naar de beige ontspannen interieurs. Denk hierbij aan organische ronde vormen, veel zachte nuances en verfijnde materialen; kortom een huis waar je na een dag hard werken écht even helemaal tot rust kunt komen.

Zo werkt het:

Zorg dat je niet werkt met hoekige elementen in huis. Het is juist de bedoeling om ronde vormen en zachte organische lijnen de aandacht te geven. Hoeken maken de ruimte hard en kil, terwijl de vloeiende vormen juist zorgen voor rust & ontspanning. Combineer de vormen en lijnen met lichte nuances in, jawel, onze lievelingskleur: beige of zandtinten. Door te spelen met verschillende materialen en texturen kun je toch wat extra diepte in je interieur brengen en houd je het geheel spannend. Ton sur ton is dé way to go!

Kleuren:

Beige, zandtinten en verschillende tonen in wit zijn essentieel bij de Beige to stay-trend. Je kunt het kleurenpalet nog wat uitbreiden door te werken met lichtere bruintinten, maar daar houdt het wel bij op.

Tip! Op zoek naar nog meer inspiratie voor de kleur bruin in je interieur? Neem dan eens een kijkje in ons trendrapport over de woontrends kleuren van 2022 en ontdek hoe je deze trendkleur kunt toepassen.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal op het gebied van de laatste interieur- en lifestyletrends.