Gerooide bomen gestapeld

Back to nature! Ons interieur wordt steeds groener. Letterlijk, maar vooral figuurlijk. We laten ons inspireren door de natuur en we maken steeds duurzamere keuzes als het gaat om de inrichting van het interieur. Groen wonen is de trend! De boomstamtafel vormt de centrale ontmoetingsplek in een natuurlijk interieur. De laatste jaren duikt hij overal op. Omdat deze trendtafel uit hout gesneden is, is elke tafel uniek! Ze zijn in heel veel varianten verkrijgbaar waardoor de tafel in elk interieur toegepast kan worden. Onze experts vertellen je alles over dit trendy meubel!

Duurzaam wonen: de boomstamtafel als natuurlijke ontmoetingsplek

Hout is een natuurproduct dat een leven lang meegaat. Sterker nog: hoe ouder hout is, hoe meer karakter het krijgt. Dat geldt niet alleen voor een houten vloer, maar ook voor een boomstamtafel. Wanneer je duurzamer wilt wonen, is een houten tafel een goede keuze. Deze gaat generaties lang mee. Daarbij zijn er geen schadelijke stoffen gebruikt bij de productie ervan zoals dat bij kunststof tafels wel het geval is.

Zeker wanneer je gaat voor een onbewerkt houten tafel. Deze kan je eventueel met een natuurlijke meubelolie insmeren om te voorkomen dat vlekken in het hout trekken. Veel gebruikte houtsoorten voor een boomstamtafel zijn eiken, beuken en teak. Deze hardhoutsoorten zijn ijzersterk en makkelijk in het onderhoud.

Houten tafel vs boomstamtafel

Heb jij je altijd afgevraagd wat het verschil is tussen een houten tafel en een boomstamtafel? Ondanks dat beide tafels van hout zijn, zit er wel degelijk een verschil tussen deze tafels. Een houten tafel is vierkant, rechthoekig of rond en volledig gladgeschuurd en meestal behandeld met olie of lak. Een boomstamtafel is – de naam zegt het eigenlijk al – een tafel gemaakt van een boomstam. Vaak zit er een strak, robuust onderstel onder van bijvoorbeeld metaal of hout. Het tafelblad is gemaakt van een ‘plak’ hout die uit de lengte van een boomstam gezaagd is. De zijkanten van het blad hebben daardoor een organische vorm. Doordat elke boom anders is, is ook elke boomstamtafel uniek.

De boomstamtafel is in verschillende varianten verkrijgbaar: van grof geschuurd met een zichtbare bast aan de zijkant tot spiegelglad geschuurd waarbij de zijkanten zo recht mogelijk zijn gemaakt zodat iedereen comfortabel kan zitten, zonder last te hebben van uitsteeksel van de boomstam. Jouw smaak bepaalt welke tafel het best bij jou past!

4x boomstamtafel op verschillende manieren toegepast

Van een riante boomstamtafel van 3 meter tot een compact exemplaar voor naast de bank. Doordat een boomstamtafel uit hout gesneden is, is hij in alle denkbare vormen en maten verkrijgbaar. Een paar varianten op een rij:

 1. Boomstamtafel als eettafel

  Dit is de meest bekende en misschien wel de populairste variant. Met een boomstamtafel als eettafel maak je echt een (natuurlijk) statement in je interieur. Hieronder lees je hoe je jouw boomstamtafel kunt stylen.

 2. Boomstamtafel als bureau

  Het is ook heel leuk om een boomstamtafel als bureau te gebruiken in je werkkamer. De ontspannen vibe die de houten tafel uitstraalt, heeft een positief effect op je productiviteit.

 3. Boomstamtafel als salontafel

  Wil je een subtiel statement maken? Zet dan een boomstamtafel als salontafel voor de bank. Een boomstamsalontafel is verkrijgbaar in verschillende vormen: vierkant, rechthoekig en rond.

 4. Boomstamtafel als tuintafel

  Je kunt ‘m natuurlijk ook als tuintafel gebruiken! Zorg er dan wel voor dat hij is afgewerkt met een buitenbeits zodat je er lang van kunt genieten.

DIY-bijzettafel van een boomstam

Een leuk alternatief is een boomstam-bijzettafel gemaakt van een horizontaal uitgezaagde boomstam van zo’n 70 centimeter hoog. Ga op zoek naar een afgezaagde boomstam in het bos, haal de bast eraf en schuur ‘m goed op, zowel de bovenkant als de zijkant. Daarna kan je ‘m gaan pimpen door de boomstam te schilderen in een kleur naar keuze of door er figuren op te schilderen (leuk voor de kinderkamer!). Met twee leren handgrepen aan de zijkant krijgt jouw boomstambijzettafel een stoere look én is hij ook nog eens makkelijk verplaatsbaar.

Hoe style je een boomstamtafel?

Om de natuurlijke look van een boomstamtafel te versterken, is het leuk om ook de styling zo natuurlijk mogelijk te houden. Wij hebben een paar leuke stylingtips voor je:

 • Plaats een lantaarn van hout op de tafel. Eventueel met wat takjes of andere natuurvondsten erin.
 • Helemaal on trend en passend bij je boomstamtafel: een hoge transparante vaas met gedroogd pampasgras
 • Ook heel leuk: een rieten mand met daarin een trendy plant zoals de pannekoekenplant of de monstera.
 • DIY-tip: maak je eigen (stomp)kaarsen en zet deze op tafel. De handgemaakte kaarsen versterken de authentieke look van de tafel.

En zo zijn er nog veel meer tips. Het belangrijkst is het dat je accessoires zoekt die een directe link hebben met de natuur.

Hoe onderhoud je een boomstamtafel?

Net als een houten tafel, is een boomstamtafel makkelijk te onderhouden. Wanneer het is afgewerkt met olie of lak, kan je er een doekje overheen halen om het schoon te maken. Onbewerkte houten tafels hebben soms wat extra liefde nodig. Wanneer hier een hardnekkige vlek op zit, kan je deze met fijn schuurpapier wegschuren. Een geoliede tafel moet je eens in de zoveel tijd opnieuw oliën en bij en gelakte tafel kan het soms nodig zijn om het lakwerk bij te werken om de tafel weer als nieuw te krijgen.

Bij Westwing vind je de mooiste accessoires om jouw boomstam(salon)tafel mee te stylen. Van houten lantaarns tot rieten manden. Wij wensen je veel (shop)plezier!