Linnen gordijnen in een rode kleur en beige stoel

Gordijnen zijn erg bepalend voor de sfeer in je huis. Ze zorgen voor warmte en kleden een ruimte echt aan. Ze zijn er in diverse soorten en met verschillende structuren. Van dikke zware exemplaren tot lichte dunne gordijnen. Linnen gordijnen zijn op dit moment erg populair vanwege hun bijzondere structuur. Wil je alles weten over linnen gordijnen? Lees dan meer in dit artikel.

Wat maakt linnen gordijnen zo bijzonder?

Linnen gordijnen hebben een bijzondere, grove structuur waardoor ze net even anders zijn dan katoenen gordijnen of een ander materiaal. Bovendien hebben ze een natuurlijke uitstraling en zijn ze ook vrij basic. Tegelijkertijd ademt het linnen ook luxe en elegantie door de rijke en pure uitstraling.

Nog meer trendmateriaal

Ben je op zoek naar iets anders dan gordijnen. We hebben ook andere artikelen over trendy meubels zoals een boomstamtafel, een egg chair of lees alles over de futon bank.

Linnen gordijnen in de woonkamer

In de woonkamer kunnen linnen gordijnen voor veel sfeer zorgen. Ze maken de ruimte warmer en geven het interieur zachtheid. Je kunt de gordijnen op maat laten maken. Wat erg fijn is wanneer je bijvoorbeeld een hoog plafond hebt of graag wilt dat je gordijnen wat extra stof op de vloer hebben. Welke tint je kiest hangt natuurlijk af van je smaak en stijl. Kies je voor een lichte tint, dan zorg je voor een luchtige sfeer. Wil je liever gevoerde gordijnen, dan zorg je voor een rijke look. Kies je voor donkere gordijnen dan creëer je extra luxe en elegantie.

In de slaapkamer

In de slaapkamer zijn gordijnen van groot belang. Ze kunnen niet alleen de ramen verduisteren, ze zorgen ook voor heel veel sfeer. Kies je voor romantische, linnen gordijnen, dan kun je het beste kiezen voor gevoerd linnen. Veel mensen kiezen voor verduisterende gordijnen in de slaapkamer zodat er minder licht naar binnen valt.

De luxe stof linnen leent zich zeer goed voor toepassing in de slaapkamer, doordat deze stof rust uitstraalt. Extra fijn aan verduisterend linnen , is dat ze ook nog een isolerende werking hebben. In de winter zorgen ze ervoor dat warmte binnen blijft en in de zomer blijft deze juist buiten.

Wat zijn de voor en nadelen van het linnen?

Als je gek bent op een natuurlijke sfeer, bijzondere structuur en elegante look kies dan zeker voor gordijnen van linnen. Hieronder sommen we de voor- en nadelen van dit materiaal voor je op.

Voordelen

 • Linnen heeft een prachtige, grove textuur.
 • De look van de trendy gordijnen is basic en dus prachtig in de woonkamer of slaapkamer.
 • Linnen heeft een natuurlijk uitstraling.
 • Het materiaal is sterk en slijtvast waardoor het lang mee gaat.
 • Het kan ook heel mooi zijn om de trendy gordijnen net iets langer te laten maken, zodat ze een beetje over de grond slepen, dit ziet er luxe en rijk uit. Gelukkig kun je ze op maat laten maken waardoor het perfect past op de plek waar jij ze wilt ophangen.

Nadelen

 • Linnen kan verkleuren. Ook door zonlicht kan de kleur van je linnen gordijnen dus net anders worden. Door je gordijn te laten voeren ga je het verkleuren van de gordijnen tegen. Oké, linnen kan verkleuren. Vaak wordt de kleur daar juist mooier door! Het gaat leven en krijgt karakter. Net als bij bijvoorbeeld hout. Je hoeft dus niet zo bang te zijn voor het verkleuren van de gordijnen.
 • Linnen kan krimpen, ook door vochtigheid of warmte. Wil je er dus zeker van zijn dat je gordijn precies op de vloer hangt, dan is linnen geen goede optie.

Opmerkingen over linnen gordijnen

 • Linnen wordt geverfd met pigmenten. Elk pigment reageert anders op warmte, kou, vocht of droogte.
 • Linnen kan ook verkleuren door rook. Als je dus rookt in een huis met linnen gordijnen, lucht de ruimte dan ook goed.
 • Met dubbel glas verkleuren je gordijnen minder snel. Met getint glas verkleuren linnen gordijnen nóg minder snel.
 • Het is wel handig om te weten dat elk andere materiaal voor je gordijnen – synthetische stoffen, katoen, luxaflex e.d – ook verkleurt. Sommige andere stoffen kunnen zelfs vergelen, wat een stuk minder fraai is dan de manier waarop linnen gordijnen verkleuren.
 • Veel mensen ervaren het verkleuren van hun linnen gordijnen eerder als mooi dan als lelijk. Het draagt juist bij aan de charme en het karakter van de stof.
 • Sommige linnen stoffen verkleuren meer dan andere. Om erachter te komen hoe snel jouw linnen stof zal verkleuren kun je letten op de lichtechtheid van de stof. De beste kwaliteit garen, en of de stof goed geweven is, er duurzame pigmenten zijn gebruikt, of de stof op deskundige wijze behandeld is speelt allemaal mee in de manier waarop de stof ouder wordt.

Diverse stijlen met linnen

 1. Landelijke stijl

  In de landelijke stijl worden veel lichte tinten en natuurlijke materialen gebruikt. Gordijnen van het natuurlijke materiaal linnen, vullen de landelijke stijl dus harmonieus aan. Linnen gordijnen in een lichte tint als wit, gebroken wit, beige of heel lichtgrijs geven de landelijke stijl een vleugje romantiek en comfort.
 2. Scandinavische stijl

  De Scandinavische stijl draait om minimalisme, kwalitatieve producten, comfort en natuurlijke materialen. We zien hier veel hout, vlechtwerk en wol. Linnen gordijnen geven met hun bijzondere structuur een luxe touch aan het interieur. Aangezien linnen gordijnen in (bijna) alle kleuren te vinden zijn, is er voor elk huis een passend exemplaar.
 3. Stoer industrieel

  De grove structuur van linnen gordijnen, maakt dat ze ook een stoere stijl mooi aanvullen. Ze hebben een robuuste charme. Wanneer je voor een donkere tint als donkergrijs of bruin kiest wordt het stoere aspect van de stof vergroot.

Linnen gordijnen verzorgen

Eén ding is zeker; gordijnen van linnen kun je niet zelf wassen. Het materiaal is zeer gevoelig voor krimpen en we raden het dan ook ten zeerste af om deze gordijnen zelf te gaan wassen. Laat ze stomen door een professional. Als je een enkele kleine vlek op je linnen gordijn hebt, kun je proberen deze – na heel goed drogen – er met een borsteltje af te vegen. Echt gaan boenen op een linnen gordijn is niet aan te raden. Laat je linnen gordijnen in elk geval eens per 5 jaar professioneel reinigen.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis te voorzien van de mooiste gordijnen of andere decoraties van linnen!