Diverse Aziatische dekselvazen in verschillende formaten en vormen in blauw-wit

Met of zonder bloemen – vazen maken altijd indruk. Er zijn natuurlijk ook vazen met deksels. Deze kan je gebruiken om je bloemen in te etaleren, maar ook als kunstobject. Vaak zijn deze dekselvazen Chinees. Dat zie je aan het motief en de hoge kwaliteit van het porselein. Onze interieurexperts leggen je uit hoe je deze Chinese dekselvazen kunt toepassen in je interieur. De klassieke blauw-witte vazen met deksel zijn bekend, maar tegenwoordig bestaan er ook modernere varianten. Ontdek hier wat je allemaal met een vaas met deksel kunt doen!

Wat is een dekselvaas?

Dekselvazen komen er in heel veel verschillende vormen en maten. Vaak zijn ze glanzend en hebben ze een ronde vorm, alleen is de een getailleerd en de ander bolvormig. In China worden dekselvazen niet alleen gebruikt als decoratie. Ze worden in de keuken ook als bewaarpot ingezet. Thee en gember worden vaak opgeslagen in de Chinese dekselvazen. De Chinese vazen zijn daarom niet alleen erg mooi om naar te kijken, maar dienen ook een praktisch doel. Dekselvazen zijn geen typische vazen zoals we ze kennen. Ze zijn veel meer een sierobject. De vazen zagen we vroeger vooral in statige huizen. Dekselvazen werden vaak in paren op de schoorsteenmantel rechts en links geplaatst. Tegenwoordig duikt de dekselvaas overal op!

Nahaufnahme Sideboard mit Deckelvasen in schwarz und blau

Een vaas met deksel in verschillende kleuren, vormen & ontwerpen

Kenmerkend voor een Chinese vaas met deksel zijn de kobaltblauwe kleur en de weelderige, met de hand geschilderde patronen. Op de bolvormige vaasvorm zijn bloemmotieven, drakenmotieven of abstracte kunstwerken te zien. Een klassieke dekselvaas is vaak blauw-wit.

Inmiddels zijn de dekselvazen ook verkrijgbaar in moderne kleuren en uitvoeringen. De meeste dekselvazen zijn gemaakt van porselein of keramiek. Porselein kenmerkt het hoogwaardige karakter van een Chinese dekselvaas. De decoratieve objecten zijn in ieder geval een echte blikvanger op je dressoir in de woonkamer. Moderne dekselvazen creëren een gevoel van luxe. Met gouden details op een salontafel of dressoir maak je een statement in je huis.

Vaas met deksel stylen

Of je nu een dekselvaas gebruikt als puur decoratief object of als praktische keukenhulp: de bolvormige vazen zijn altijd een blikvanger! Maak een stijlvol statement met een dekselvaas op de ladekast in de welkomsthal of zet er een op een hoge plantentafel. Een vaas met deksel kan je ook goed combineren met andere vazen. Een mooie mix aan vazen in allerlei hoogtes en breedtes ziet er heel speels uit. Beperk je wel tot een paar kleuren, anders wordt het te druk.  

3 redenen waarom je een vaas met deksel niet kan ontbreken in je interieur:

  • Feit 1: Vandaag verse bloemen, morgen gember! Dekselvazen zijn multi-functioneel. Als je geen bloemen in huis heeft, kan de dekselvaas gebruikt worden als opslagplaats voor allerlei spullen.
  • Feit 2: Heb je een strak modern interieur? Zet daar een Chinese vaas met deksel in met weelderige bloemmotieven in blauw-wit. Juist tegen zo’n strakke witte achtergrond, komt de vaas het best tot z’n recht.
  • Feit 3: Dekselvazen zijn decoratieve objecten die tijdloos klassiek zijn. Zo’n vaas met deksel verveelt nooit en kan elke keer – en elk seizoen – op een andere manier gestyled worden.