Moestuin aanleggen

Of je nou groene vingers hebt of niet: in een huis met buitenruimte mag een moestuin eigenlijk niet ontbreken. Ga maar eens na, hoe leuk – én lekker – is het als je dagelijks van je eigen kakelverse oogst kunt snoepen?! Geen wonder dat het zelf verbouwen van groenten, kruiden en fruit steeds populairder wordt. Bij Westwing willen we alle moestuiniers (in spé) inspireren om hun groene avontuur na te jagen. Daarom hebben we alles op het gebied van moestuinieren voor je uitgezocht en verzameld in een reeks artikelen. Zo kan jij – met of zonder groene vingers – binnenkort genieten van je eigen teelt. Succes! 

Moestuin

Voor iedereen met een balkon, dakterras of tuin is een moestuin geschikt. En om maar direct een aantal fabels uit de wereld te helpen: je hoeft echt geen ster in tuinieren te zijn of over een enorme buitenruimte te beschikken. Tuurlijk, als je voor een ‘klassieke’ moestuin gaat met alles erop en eraan, zijn enige groene vingers wel handig. Maar ook als je nog niet of weinig ervaring met tuinieren hebt kun je aan de slag. Zo zijn er naast de klassieke, alles-erop-en-eraan variant ook andere soorten, geschikt voor beginners, gevorderden en zo’n beetje alles ertussenin.

Makkelijke moestuin

Voor beginnende tuiniers is de makkelijke moestuin ideaal. Moestuinieren volgens dit concept scheelt niet alleen in tijd, maar ook in ruimte. De planten komen namelijk in een speciale moestuinbak te staan, vaak met een afmeting van 120 x 120 cm. In deze bak ligt een raster met vakken van 30 x 30 cm die elk ruimte bieden aan een ander gewas. Zo kun je heel overzichtelijk je eerste teelt starten. De afmeting van 120 x 120 is de standaard, maar je kan natuurlijk ook zelf een moestuinbak maken en het formaat precies afstemmen op jouw buitenruimte. Is jouw buitenruimte niet zo groot? Ga dan voor een bak op poten zodat je ook spullen onder de bak kwijt kan.

Kas bouwen

In het bezit van een grote tuin? Dan zou een kas zeer zeker niet misstaan. Je kunt een kas als bouwpakket kopen, of zelf vanaf nul opbouwen. Dit laatste is natuurlijk het leukste en gelukkig is zelf een kas bouwen heel goed te doen. Ook fijn: een kas is niet alleen een lust voor het oog, maar verlengt ook het groei- en oogstseizoen van je planten. Dit komt doordat de kas je planten beschermt in de winter, eerder opwarmt in het voorjaar en extra warm wordt in de zomer. Iets minder kweek gerelateerd, maar niet minder leuk, is dat je op een zonnige winterdag heerlijk kunt vertoeven achter de ruiten van je zelfgebouwde kas. 

Kruidentuin aanleggen

Zelf een kruidentuin aanleggen is altijd een goed idee. Want met verse smaakmakers in de buurt til je elk gerecht naar een hoger niveau. Het grote voordeel van kruidenplanten is dat ze vrij makkelijk in onderhoud zijn. Ook ideaal dus voor de beginnende moestuinier! 

Moestuin: groenten, fruit en kruiden

Het moeilijkste aan moestuinieren? Kiezen welke gewassen je gaat kweken! Dat er veel is om uit te kiezen is namelijk nog een understatement. Dus als het je duizelt aan alle soorten en je spontaan keuzestres krijgt, zijn er een aantal trucs om dit te verhelpen. Ten eerste zijn niet alle gewassen even goede buren. Je kunt dus al een selectie maken door te kijken naar welke planten juist wel en welke planten juist niet goed gedijen in elkaars gezelschap. Een tweede ding is de tijd van zaaien, planten en oogsten. Deze informatie kun je opzoeken in de Westwing moestuinkalender voor groenten en kruiden. 

Wij zetten hieronder alvast op een rijtje wat je allemaal kunt zaaien, planten, poten en kweken!

Zelf een moestuin beginnen? Hier zijn 3 tips

Wil je zelf een moestuin aanleggen? In onze artikelen lees je van A tot Z hoe je dit doet. Hieronder alvast een drietal tips!

Tip 1: Zorg voor een vruchtbare bodem

Een vruchtbare bodem is onmisbaar voor een succesvolle groei én oogst. Doe daarom onderzoek naar het soort grond in jouw tuin en pas de voeding en moestuinaarde hierop aan. Ook bemest je jaarlijks de grond met organische mest. Hierdoor houd je de bodem los en luchtig, en stel je het in staat om vocht en voedingsstoffen beter vast te houden.

Tip 2: Kies het juiste tuingereedschap

Tools die je zeker nodig hebt bij het aanleggen en onderhouden zijn een plantenschepje, tuinhandschoenen, gieter of tuinslang, spade en een schoffel voor het verwijderen van onkruid – mits je niet tuiniert volgens de principes van de permacultuur natuurlijk (hierover later meer!). Verder gebruik je biologische moestuingrond en natuurlijk zaden en/of planten naar keuze.

Tip 3: Kies de perfect locatie voor je moestuin

‘Last’, maar zeker ‘not least’, is de locatie van je moestuin. Kies voor een beschutte en zonnige plek waar zeker zo’n zes tot acht zonuren per dag zijn. Vergeet ook de indeling niet: zet de plantjes van laag naar hoog in de bak. Zo zorg je ervoor dat ook de kleinere planten genoeg zonlicht krijgen. Handig is ook om van tevoren een plattegrond van je indeling te maken. Zo weet je ook na het oogsten precies welk gewas waar staat.

Permacultuur

Twijfel je nog over het aanleggen van een moestuin? Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat het te veel tijd kost? Dan is moestuinieren volgens de principes van de permacultuur voor jou de ideale uitkomst. Permacultuur staat voor permanente agricultuur, wat betekent dat je niet gaat spitten, maar de bodem rustig laat zoals deze is. Dit houdt in dat je ook niet constant onkruid hoeft te verwijderen en de tuin juist ontwerpt voor de lange termijn. Voor een succesvol resultaat hou je de grond op-en-top vitaal en zorg je voor een gezond ecosysteem. Daarnaast draait het in deze cultuur om diversiteit, oftewel: dat de ruimte voldoet aan de behoeften van nuttige insecten, kikkers, vogels en meer.

Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je vast wat handvatten gebruiken. Gelukkig vind je in onze artikelen alles over moestuinieren: van aanleggen en kweken tot benodigdheden en tools.