aardappels in jute zak

In Nederlandse keuken mag de aardappel niet ontbreken. Denk aan stamppot gerechten of salades met krieltjes. Aan aardappels als puree, gepoft of geroosterd in de oven. En ook de ouderwets lekkere friet mag niet in dit rijtje ontbreken. Maar in welk gerecht je deze oer-Hollandse groente ook verwerkt, één ding is zeker: hij smaakt het lekkerst uit je eigen tuin. Gelukkig kun je vrij makkelijk zelf aardappels poten. En het fijne is: hier hoef je echt geen super groene vingers of grote buitenruimte voor te hebben. Je kunt dit gewas namelijk ook in een emmer planten. Hoe je aardappels zelf kunt poten – zowel in een moestuin als emmer – lees je in dit artikel!  

De aardappel plant: gezondheidsvoordelen

De reputatie van aardappel als dikmaker is hartstikke onterecht. Het is namelijk niet de aardappel, maar de sauzen zoals mayonaise of jus waar de calorieën en vetten in gaan zitten. De groente zelf bevat namelijk boordevol goede voedingsstoffen. Denk aan vitaminen, kalium, fosfor en eiwitten.

4x voordelen van de aardappel:

 1. Glutenvrij en een verzadigd gevoel 

  Goed nieuws voor mensen die geen gluten (mogen) eten: de aardappel is glutenvrij. Ook krijg je na het eten van de groente sneller een verzadigd gevoel. Dit komt doordat het eiwit in aardappels een hongergevoel kan verminderen.  

 2. Maken je darmflora blij 

  Aardappels bevatten veel resistent zetmeel. Dit is een stof die de groei van goede bacteriën in je darmflora stimuleert. Zodra deze stof je dikke darm bereikt, transformeert het in een opneembare stof die een waardevolle voedingsbron is voor goede darmbacteriën.  

 3. Rijk aan antioxidanten 

  De groente is rijk aan antioxidanten die de groei aan ongewenste cellen kunnen neutraliseren. De paarse aardappelvariant zou zelfs zo’n drie tot vier keer meer antioxidanten bevatten dan de klassieke, witte variant.  

 4. Verbeteren je bloedsuikerspiegel 

  Het resistente zetmeel heeft ook een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Zo tonen diverse studies aan dat resistent zetmeel de insulineresistentie kan verminderen.  

Aardappels poten: waar en wanneer

Waar en wanneer je aardappels kunt poten hangt af van het ras en de andere planten in je moestuin. 

Aardappels poten: de verschillende rassen 

Er zijn verschillende aardappelrassen en per ras verschilt het wanneer je het gewas kunt poten. Zo zijn de Frieslander, Gloria en Junior vroege rassen (poten vanaf half maart). Blintje, Toluca en Roseval zijn halvroege rassen (poten vanaf begin april). Nicola, Pimpernel en Raja zijn late rassen (poten vanaf begin tot eind april).

Over het algemeen is april dé maand om je aardappels te poten. Heb je jouw gewassen geplant in april? Dan kun je de eerste krieltjes al oogsten in juni. 

Buren in de moestuin 

Niet elk gewas wil naast de aardappel gekweekt worden. Zo kun je de tomaat beter aan de andere kant van je moestuin of kas zetten. Aardbeien kweken of kruiden planten (zoals munt), kun je dan wel weer met een gerust hart naast de aardappel planten.

Aardappelen poten: zo doe je dat 

Het beste is om telkens nieuwe pootaardappels te kopen. Zo verklein je de kans op bodemziekten. Voor zo’n 10 vierkante meter grond heb je een kilo pootaardappels nodig.  

Voorkiemen 

Je kunt ervoor kiezen om de aardappels eerst voor te kiemen. Dit hoeft niet, maar stimuleert de groei wel na het poten. Het kiemproces neemt zo’n drie weken in beslag en start in januari. Vanaf deze maand kun je de pootaardappels – zonder aarde! – in bakjes of eierdozen voorkiemen. Doe dit op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht, en bij een temperatuur van zo’n tien graden. Gedurende deze drie weken ontstaan er scheuten uit de groentes, oftewel ‘uitlopers’.  

Aardappels poten in de volle grond 

Het poten van de aardappels doe je in rijen. Per rij maak je meerdere, ondiepe geulen van zo’n 5 centimeter (kleigrond) of 10 centimeter (zandgrond) diep. Houd een afstand van 40 centimeter tussen elk gat aan. Welke afstand je tussen de rijen aanhoudt hangt af van het ras. Voor vroege soorten is dit 50 centimeter, en voor halfvroege- en late rassen is dit 60 tot 70 centimeter. In de loop van tijd ga je de aarde boven de pootaardappels steeds een beetje meer ophogen. Hiervoor pak je het zand tussen de rijen weg. Het grote voordeel hiervan is dat het de ondergrondse stengelgroei en gewasontwikkeling bevordert. Maar er zijn meer voordelen: het zorgt voor een goede opwarming van de aardegrond, goede luchttoevoer en waterafvoer in de grond. Ook beschermt het vroeg gepote aardappels tegen nachtvorst.  

Aardappels poten in een pot 

Ook als je geen grote buitenruimte hebt kun je prima aan de slag. Poot in dit geval de aardappels in emmers. Hier heb je geen speciale emmer voor nodig. Tenminste, zolang je bereid bent om een gat in de bodem van je huidige emmer te maken. Dit is belangrijk, want door dit gat kan straks overtollig water worden afgevoerd. Bij het poten vul je de emmers met een mengsel van tuinaarde in combinatie met compost of potgrond. 

Verzorging 

Naast water, telt wat organische mest met compost als voldoende voeding voor de aardappels. Blijf tussendoor wel checken of de grond niet té vochtig is. 

Aardappels oogsten  

Wanneer je jouw eerste oogst kunt verwachten is afhankelijk van het aardappelras dat je hebt gepoot. Vroege rassen kun je al in juni oogsten. Middelvroege- en late rassen in augustus. Tijdens het oogsten zijn een aantal dingen belangrijk. Ten eerste dat je niet alles tegelijk oogst en ten tweede dat je de andere gewassen niet beschadigt.   

Bewaren 

Na het oogsten laat je de aardappels nog een dag buiten drogen. Eenmaal binnen ligt de ideale bewaartemperatuur tussen de vier en acht graden Celsius. De schuur of de kelder zijn daarom de beste bewaarplekken.  

Aardappelmoeheid 

Het is aan te raden om aardappels niet vaker dan eens in de vier jaar op hetzelfde perceel te poten. Dit in verband met de ontwikkeling van aardappelmoeheid en/of -plaag. Je kunt natuurlijk wel doorgaan met het poten in emmers.  

Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met je balkon of tuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!