stukjes broccoli met een groene achtergrond

De oer-Hollandse broccoli mag natuurlijk niet ontbreken in je zelf aangelegde moestuin. Het fijne aan deze groene superfood is dat het barst van de vitaminen en essentiële voedingsstoffen. Al doen deze gezonde eigenschappen niet af aan zijn smaak, want broccoli is simpelweg hartstikke lekker. Deze no-nonsense groente is te verwerken in tal van recepten, afkomstig van diverse wereldkeukens en bovendien geschikt voor jong én oud. Zelf aan de slag met broccoli kweken? Wij vertellen je hoe! 

Broccoli kweken: van broccoli zaaien tot broccoli oogsten 

Fair warning: ben je een beginnende tuinder met een makkelijke moestuin? Dan is deze groente misschien niet het beste idee om te planten. Althans, eerst even oefenen met het telen van andere gewassen is zeker aan te raden. Broccoli is namelijk niet de meest gemakkelijke groente om zelf te planten. Maar laat je zeker niet ontmoedigen. Dit is slechts een advies en wie weet ben jij wel een natuurtalent met aangeboren ‘groene vingers’. Succes!

Broccoli kweken en zaaien: wanneer en waar 

Het zaaien vindt plaats tussen eind maart en juni. Wanneer je het kweekproces start in maart kun je oogsten in augustus. Gezaaide planten in juni kun je eind oktober oogsten. 

Verder kun je broccoli zowel binnen als buiten zaaien. De enige vereisten zijn een vochtige, vruchtbare grond en een koele omgeving. Zelf een kas bouwen waarin je de planten zet is een goed idee om je zaailingen te beschermen tegen hongerige vogels en ongedierte. Ook hoef je de plant niet in de volle zon en warmte te zetten, in tegenstelling tot bij het kweken van tomaten

Kweek je zelf aardbeien? Plant de broccoli hier dan niet naast. De rode vrucht remt de groei van de kool af. De komkommer is dan juist wel een perfecte buur voor de broccoli in je moestuin. 

In 5 stappen broccoli kweken

Volg het stappenplan hieronder om zelf je broccoli te kweken.

Stap 1: voorbereiding

Wil je de kans op een goede oogst vergroten? Dan kun je de grond alvorens het zaaien voorbereiden. Dit doe je door compost in de herfst op de grond te storten en in het voorjaar met een woelvork door de grond te werken. Eventueel kun je hier wat stro door vermengen om zo een bodembedekking tussen de planten te creëren. Dit heeft als grote voordeel dat het onkruid tegenhoudt en de grond wordt verbeterd doordat het vocht vasthoudt. Zo’n twee weken voordat je de broccoli in de grond plant, kun je de grond nog met organische mest bemesten.

Stap 2: zaaien

Zaai de broccoli voor in een tray, kweekkas of potje. Kies je voor een potje? Houd dan een afmeting van 9 centimeter aan. We raden dit formaat aan, omdat het de groentesoort beter beschermt tegen vocht-, voeding- en temperatuurwisselingen. Het potje vul je met potgrond en maximaal drie zaden. De zaden dek je vervolgens ook weer af met een dun laagje potgrond. Start je het zaaiproces in het voorjaar? Zet de pot dan in de kas. Zaai je in de (vroege) zomer? Zet de pot dan buiten. 

Stap 3: kiemen en verspenen

Het kiemen bij koolsoorten gaat sneller dan je denkt. Want wanneer de temperaturen tussen de tien en vijftien graden liggen, kiemen de zaden al binnen één à twee weken. Het doel is om per potje zeker één sterke zaailing over te houden. Deze kun je verspenen zodra het zijn eerste ‘echte’ blaadje krijgt en zo’n 3 centimeter groot is. 
Plant de zaailing(en) nu vrij diep en op een koele plaats buiten. De eerste tijd geef je regelmatig water, maar let op: niet te veel! Bescherm de zaailing(en) ook vanaf het eerste moment tegen ongewenste bezoekers zoals vogels en andere dieren.

Stap 4: oogsten

Het oogsten komt aan op timing. Een paar dagen te laat oogsten resulteert al in een minder smakelijke broccoli. Je doet er daarom goed aan om tijdens oogsttijd de kleur van de stronken in de gaten te houden. Wanneer deze donkergroen zijn en de bloemknoppen nog dicht, kun je de hoofdstronk oogsten. In de weken daarna kunnen er nog roosjes aan de zijkanten ontstaan die je later ook kunt plukken.

Stap 5: bewaren of opeten

Je oogst kun je het beste dezelfde dag nog opeten. Eventueel zou je het ook een aantal dagen in de koelkast kunnen bewaren, maar hierbij heb je kans op een snel afnemende smaak. Dit kun je zien aan de kleur: hoe donkerder, hoe lekkerder!

Broccoli planten 

Superleuk allemaal, dat zaaien en oogsten van broccoli, maar wat weet je eigenlijk over deze groene klassieker? Nu je jouw oogst in huis hebt, is het tijd voor een korte biologieles.

Het bekendste familielid van de broccoli is natuurlijk de bloemkool. De grootste verschillen tussen beiden zijn de kleur (groen versus wit) en de smaak (die van bloemkool is wat zachter). 

Broccoli kweken: rassen

We kunnen grofweg twee soorten onderscheiden: broccoli en sprouting broccoli. De teelt van ‘gewone’ broccoli verloopt binnen hetzelfde jaar. Hierbij maakt het dus niet uit of het om een zomer- of herfst teelt gaat. Een grote overeenkomst tussen de rassen binnen deze variant is dat ze altijd groen zijn, eerst een hoofdstronk ontwikkelen en pas later roosjes aan de zijkanten.

De teelt van de sprouting variant start in het voorjaar of de vroege zomer en eindigt pas in het voorjaar van het volgende jaar. De planten overwinteren dan in de tuin. Bij deze soort is de kans op een succesvolle oogst groter dan de eerste variant. Dit heeft te maken met een aantal dingen. Onder andere dat deze variant minder ruimte inneemt en ook minder last heeft van ongedierte.  

Broccoli gezondheidsvoordelen 

Broccoli kweken draagt bij aan… zo’n beetje alles. Bij dagelijkse inname is deze groene held een waanzinnige toevoeging voor je gezondheid. Welk effect broccoli precies heeft? Je vindt alle voordelen hieronder:

  • Bevat natuurlijke antioxidanten
  • Bevordert collageenaanmaak (= een mooie, stevige huid)
  • Maakt je botten sterk dankzij calcium
  • Beschermt je tegen hart- en vaatziekten
  • Verlaagt je cholesterolgehalte
  • Bevordert de darmflora 
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Verkleint kans op artrose en longziekten

Verder bevat broccoli de meeste glucosinolaten van alle groenten. Het mooiste voordeel van allemaal, want dit bestanddeel lijkt het lichaam te verdedigen tegen kanker. Echt een groene held dus. 

Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met je balkon of tuin? Wordt dan snel lid van Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!