kweekkas met grote planten

​Je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen: het is de droom van elke tuinier (in spé)! En als we toch aan het dromen zijn, een eigen kweekkas maken is daar toch wel onlosmakelijk mee verbonden. Maar waar veel mensen denken dat je hier zowel groene vingers als een rechter- en linkerhand voor moet hebben, ligt dit in de praktijk iets genuanceerder. Zelf een kas bouwen is namelijk een stuk makkelijker te realiseren dan je denkt! Met dit artikel – inclusief stappenplan – bij de hand, kun je binnenkort al de eerste gewassen verbouwen in je zelfgemaakte tuinkas.  

Een kas bouwen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wanneer we het hebben over een kas bedoelen we een transparante behuizing, vaak van glas of plastic, waarin je gewassen teelt. De behuizing beschermt de groenten, kruiden en het fruit tegen invloeden van buitenaf, zoals wind, temperatuur en insecten. 

Soorten kassen

Er zijn grofweg 3 soorten:

 1. Koud

  Onverwarmde kas en dus zonder verwarmingselementen (ook niet in de winter!)

 2. Gematigd

  Deze kas is verwarmd zodat de minimale temperatuur 0 graden Celsius is – en blijft.

 3. Warm

  Deze kas is dusdanig verwarmd dat tropische planten hierin kunnen overwinteren en je in de winter door kunt telen. Maar let op: warmte is één ding, maar licht is een tweede. Wanneer je in de winter teelt, hebben de planten extra lampen nodig om het tekort aan daglicht op te vangen.

Voordelen van een kas bouwen

Deze DIY komt met tal van (seizoen)voordelen. Het grootste voordeel is dat je de gebruiksperiode van je makkelijke moestuin kunt verlengen. Zo kun je het seizoen vervroegen en de oogst verlengen. Dit is mogelijk, omdat de ruimte sneller opwarmt in het voorjaar, beter is beschermd in de winter, en de hitte wordt versterkt in de zomer. In een warme zomerperiode kan het zelfs wel 40 tot 50 graden worden achter de glazen. Ideaal dus voor het kweken van tomaten of komkommers

Een andere bonus is dat je ook in slecht weer lekker kunt tuinieren. Gezellig juist, met de tikkende regen op het transparante dak! En ook niet verkeerd: op een zonnige winterdag is het heerlijk vertoeven achter de ruiten van je zelfgebouwde kas. 

Benodigdheden om zelf een tuinkas te maken

In deze DIY geven we een voorbeeld voor het maken van een tuinkas voor ongeveer vijf tomatenplantjes. Je hebt het volgende nodig:

 • 2x gekantrecht hout (9 cm x 9 cm x 250 cm elk)
 • 4x gekantrecht hout (9 cm x 9 cm x 200 cm elk)
 • 4x gekantrecht hout (3,8 cm x 5,8 cm x 80 cm elk)
 • 2x gekantrecht hout (3,8 cm x 5,8 cm x 85 cm elk)
 • Golfplaten van PVC
 • Schroeven (roestvrij en idealiter zelftappend)
 • Tenminste 12 hoekverbinders
 • 4x inslag bodemhulzen voor de palen
 • Accuboormachine
 • Waterpas
 • Haakse snijder
 • Zaag
 • Pin

Kas bouwen: het stappenplan

Om een goed beeld te geven hebben we het voorbeeld genomen van een tomatenkas. Natuurlijk kun je deze DIY ook kant-en-klaar of als bouwpakket kopen. Daar word je echt niet een ‘mindere tuinier’ van. Maar als je enthousiast bent geraakt van het zelf bouwen – dus echt van A tot Z – dan volgt hieronder een stappenplan. Succes!

Stap 1: plaats de bodemhulzen in de grond

Voordat je begint met bouwen, zul je eerst op zoek moeten gaan naar hét perfecte plekje voor de kas. Houd rekening met ongeveer de volgende afmetingen voor het project: 2,5 x 0,80 meter. Zodra je jouw plekje hebt uitgezocht, plaats dan de vier bodemhulzen in de grond. Zorg ervoor dat je deze ongeveer 5 cm minder ver uit elkaar plaats dan de lengte van de langste balken (in ons stappenplan zijn deze 250 cm). Zo creër je namelijk een rand die de tomaten extra bescherming biedt.

Let op: de bodemhulzen moeten kaarsrecht geplaatst worden! Gebruik een waterpas om dit te controleren!

Stap 2: monteren van de verticale staanders

In deze stap gaan we het gekantrecht hout (afmeting 9 cm x 9 cm x 200 cm) monteren als staanders. Schroef de vier palen vast in de bodemhulzen. Kijk uit dat het niet gaat wiebelen! Ga voorzichtig te werk, want je wilt natuurlijk niet dat je DIY-tomatenhuisje scheef komt te staan!

Stap 3: afschuinen van de verticale staanders

Nu komt de zaag in actie! We gaan de palen een beetje schuin afzagen, het dak komt dan scheef te liggen in een richting, wat zal zorgen voor een goede afvoer van het regenwater. Houd hierbij een dakhelling van 15 tot 30 graden aan. Bepaal de voorkant van je kas (hier zijn de palen langer dan aan de achterkant), van de achterste twee palen zagen we meer af.

Let op: houd hier dezelfde hellingshoek aan! Met een stift kun je dit markeren op de palen.

Stap 4: tussenliggers bevestigen

Pak het gekantrecht hout (afmeting 3,8 cm x 5,8 cm x 80 cm) en een meetlat erbij. Breng een markering aan op de verticale staanders door 65 cm van onder naar boven te meten. Herhaal deze stap vanaf elke markering! Gebruik de hoekverbinders om de tussenliggers te bevestigen op de gemarkeerde plekken tussen de palen.

Extra tip: wanneer je een huisje met drie gesloten zijkanten wilt bouwen, dan heb je twee extra tussenlatjes ofwel tussenliggers nodig van (9 x 9 x 250 cm, ietsjes ingekort) en dan bevestig je deze op dezelfde hoogte aan de achterkant. Ook hier heb je weer hoekverbinders nodig om de tussenliggers te bevestigen aan de palen.

Stap 5: bevestiging van de bovenste latten

Pak nu het gekantrecht hout met de afmeting 3,8 cm x 5,8 cm x 85 cm erbij. We gaan deze latten plaatsen aan de buitenkant van de verticale staanders, dus niet tussen de palen zoals bij de vorige stap!
Belangrijk: deze latten staan iets schuiner vanwege de dakhelling. Gebruik ook hier de hoekverbinders om de latten te bevestigen.

Stap 6: maak het dakframe

Pak nu de houten balken met de afmeting 9 cm x 9 cm x 250 cm erbij. Plaats deze boven op de latten die je hebt gemonteerd in de vorige stap. Je hebt hier geen hoekverbinders nodig: gebruik de lange schroeven en schroef deze rechtstreeks in het hout. Het maakt niet uit als de latten een beetje uitsteken, dit zorgt zelfs voor een stabielere basis!

Stap 7: zaag de PVC-golfplaten op maat en schroef deze vast

Pak de haakse snijder erbij om de PVC-platen op maat te snijden. Zorg ervoor dat je ze zo snijdt dat deze platen vijf cm boven het houten frame uitsteken. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen regen bij je tomatenplantjes komt! Vervolgens bedek je ook de twee zjiden van de kas met PVC. Dit beschermt de plantjes namelijk tegen weer, wind en natuurlijk de felle zon. Vervolgens bevestig je de platen met de schroeven.

Stap 8: het bouwen van de kas is klaar. Planten maar!

Nu de kas klaar is voor gebruik, kun je aan de slag met het verbouwen van gewassen in je zelfgemaakte tuinkas! Wil je meer informatie over het kweken van gewassen zoals broccoli of aardbeien, lees dan onze andere artikelen!

Extra tip: je kunt ook een regengoot aan het huisje bevestigen!

Onze tips voor zelf een kweekbak maken 

Als je begint met een moestuin realiseer je dan de volgende dingen! 

Zet eerst de grote lijnen uit

Voordat je start met bouwen is het een goed idee om eerst de grote lijnen uit te zetten. Sla vier paaltjes in de grond en span hier draden tussen. Zo krijg je een goed beeld van de uiteindelijke afmeting. Als de ruimte nu te groot of te klein oogt, kun je de afmetingen nog aanpassen tot je tevreden bent.

Kas bouwen: recycling en upcycling

Jouw DIY zo milieubewust mogelijk uitvoeren? Ga dan voor up- of recycling! Er zijn tal van bouwmaterialen, zoals de houten palen of de beglazing, die je kunt hergebruiken. Niet alleen een groene keuze, maar het geeft ook nog eens wat extra persoonlijkheid aan jouw bouwproject.


Enthousiast geworden van deze DIY? En krijg je zin om jouw buitenruimte een make-over te geven? Bij Westwing vind je alles voor je tuin! Registreer je daarom nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!