kiwi's aan een boom

Groot favoriet onder groot en klein: de kiwi. Deze groene vrucht zit boordevol met vitamines. Sterker nog, wist je dat er in de kiwi meer vitamine C zit dan in een sinaasappel? En wist je ook al dat je de vrucht met schil en al kunt opeten? Niet alleen lekker dus, maar ook nog eens gezond én zero-waste. Je bent al helemaal milieubewust bezig als je de kiwi plant zelf kweekt. Hoe je dit doet, wat je hiervoor nodig hebt en meer, lees je allemaal in dit artikel! 

De kiwi plant 

De kiwi – of de Chinese Kruisbes (Actinidia) – is een klimplant met grote bladeren, afkomstig uit China. In het Verre Oosten werd de fruitsoort al eeuwenlang gekweekt door de bevolking. Pas in de 20e eeuw, toen een reiziger een aantal kiwizaden meebracht vanuit China, kwam de vrucht in Nieuw-Zeeland aan. Hier werden de planten verder veredeld en werd de toen nog Chinese naam ‘yang tao’ door de ‘kiwi’s’ omgedoopt tot… kiwi! Tegenwoordig is de vrucht nog steeds een belangrijk exportproduct van Nieuw-Zeeland en Australië. Wanneer we niet de kiwi’s van Down-Under eten, komen ze uit Noord-Amerika (Californië) of Zuid-Europa. Of vanuit je eigen moestuin natuurlijk.  

Rassen 

Voor de kruisbestuiving zijn een mannelijke- en vrouwelijke plant nodig. Het verschil tussen beide is dat de mannelijke plant (bijvoorbeeld de Actinidia Atlas) geen vruchten draagt. Wel produceert het de bloemen die nodig zijn voor de bevruchting van een vrouwelijke kiwiplant (zoals de Actinidia Hayward). Ook zijn er zelf bestuivende kiwirassen (bijvoorbeeld de Actinidia Jenny). Het voordeel hiervan is dat je slechts één plant nodig hebt. Wel worden de vruchten bij zelf bestuivende planten minder groot dan bij de kruisbestuiving tussen een mannelijke en vrouwelijke plant.  

De grootste vruchten zijn toe te schrijven aan de rassen Actinidia chinensis (onbehaarde vruchtschil, geel tot lichtgroene vrucht), Actinidia deliciosa (behaarde vruchtschil, groen vruchtvlees) en de Actinidia arguta (de mini-kiwi).  

Zelf een kiwi planten 

Tussen mei en juni verschijnen er geelwitte bloemen aan de kiwiplant. Het rijpen gebeurt in november en voor de oogst heb je een lange adem nodig, want deze kan soms wel enkele jaren(!) op zich laten wachten. Maar niet getreurd: de kiwiplant is ook decoratief en geeft prachtige bladeren. Zo wordt het oog in ieder geval wel ‘gevoed’. 

Alhoewel de weersomstandigheden in Nederland niet ideaal zijn voor de kiwiplant, kun je toch met bepaalde aanpassingen een gezonde plant kweken. Zorg bijvoorbeeld voor een goed doorlatende, vochthoudende grond en bescherming tegen vorst in de winter. 

Waar planten: binnen of buiten 

Alhoewel de plant het beste presteert onder een constante temperatuur van zo’n achttien graden, hebben lagere temperaturen niet direct een negatief effect op de plant. Aangezien de plant snel groeit en tot wel 4 meter hoog kan klimmen, is het verstandig om goed na te denken over waar je gaat planten. Doe dit bijvoorbeeld tegen een schutting of pergola en begeleid de takken met zachte draden. Grote kans dat je zelfgebouwde kas geen goede match is met de kiwiplant. Niet alleen door de hoogte van de plant, maar ook omdat hij andere gewassen in de tuin kan wegduwen.  

Gedurende de winterperiode is het verstandig om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kun je doen door de plant in te wikkelen met jute of een vliesdoek. Wanneer je dit niet doet, kan de kou tot permanente schade leiden. Verder is de plant dol op zon en juist minder op wind. Kies dus een beschutte en zonnige plek uit.  

Hoe planten 

Het kweekproces kun je in principe op twee manieren starten. De eerste manier is door simpelweg zaden te kopen. De tweede manier is door een kiwi te kopen, de zaden uit de vrucht te lepelen, ze goed schoon te maken en ze vervolgens op vochtig keukenpapier in een hersluitbaar plastic zakje te stoppen. Dit zakje met zaadjes leg je op een warme plek en controleer je dagelijks op (nieuwe) ontkiemingen. Ook check je tussendoor of het keukenpapier nog vochtig is.  

Wanneer de zaden zijn ontkiemd, scheur of knip je het stuk keukenpapier waaraan de zaden vastkleven los, en zaai je dit op een halve centimeter diepte in een vezelpot met potgrond. Duw de grond goed aan en zet de pot op een lichte, warme plek. Nu is het wachten tot de kiemplantjes groter worden en je ze kunt verpotten en later verspenen naar open grond. Het moment om de jonge plantjes te verspenen is trouwens het beste tussen april en mei. Zo hebben ze nog genoeg tijd om sterk te worden voor de koudere periodes die zich een aantal maanden later zullen voordoen.  

Vanaf nu is het wachten geblazen, want het kan nog wel zo’n drie tot vijf jaar duren voordat je in een zonnige juli maand de kiwi’s kunt oogsten. Wel kun je voor het zover is de grond goed blijven verzorgen. Bijvoorbeeld door het te bemesten met organische mest. Ook hoef je in de tussentijd niet stil te zitten. Zoek in de moestuinkalender andere gewassen uit waar je vast mee aan de slag kunt gaan. Bijvoorbeeld met kruiden planten of gember kweken.  

Een kiwi plant verzorgen

Voordat de kiwi’s verschijnen, is de plant inmiddels al (bijna) een boom. Maar om dit succesvol te laten verlopen, heeft de plant wel de nodige verzorging nodig. Snoeien hoort daar ook bij. Bij vrouwelijke planten doe je dit jaarlijks in december of januari. Door ze in de winter te snoeien wordt hun groei in het voorjaar gestimuleerd.  Snoei de kiwiplant trouwens nooit tussen februari en eind mei. In deze periode groeit de plant sterk, en kan die door het snoeien doodbloeden. Wel kun je tussen juni en september een zomersnoei inlassen om de groei eventueel iets af te remmen. Mannelijke kiwiplanten snoei je na hun bloei.  

Gezondheidsvoordelen kiwi plant

We noemden het al eerder, maar kiwi’s behoren dus tot de fruitsoorten met de meeste gezondheidseigenschappen. Welke dit allemaal zijn, hebben we verzameld in een lijstje en hieronder voor je opgesomd!  

4x Gezondheidsvoordelen kiwi plant:

 1. Opgeblazen gevoel 

  Last van een opgeblazen gevoel is niet fijn. Toch hebben veel mensen dit dagelijks. Gelukkig hebben wij een oplossing: het eten van groene kiwi’s! De vezels en het enzym actinidine in dit groene goud, bevorderen je spijsvertering en de afbraak van voedsel.  

 2. Afvallen

  Wil je graag wat afvallen? Of juist je gewicht op peil houden? Dan tippen wij de kiwi als verantwoorde snack. In dit tussendoortje zitten weinig calorieën (namelijk zo’n 79 per 100 gram). Ook fijn: doordat de fruitsoort geen insulinepiek veroorzaakt hoef je niet bang te zijn voor een post-suikerdip. 

 3. Bloeddruk 

  Kiwi’s zijn een goede kaliumbron (zelfs bijna zoveel als de banaan!). Kalium zorgt voor een goede vochtbalans en gezonde bloeddruk.  

 4. Huid 

  Gek op kiwi’s? Dan heb je vast een stralende huid. De vitamine-C in de fruitsoort zorgt namelijk voor een gezonde huid en stimuleert de vorming van collageen. De vele antioxidanten beschermen je huid tegen schadelijke stoffen zoals UV-stralingen, vervuilingen en stress.

Geïnspireerd geraakt om direct aan de slag te gaan met je balkon of tuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtige buitenruimte!