Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
kruiden planten in een houten bak

Bewust én onbewust verwerk je dagelijks allerlei soorten kruiden in gerechten en dranken. Denk aan munt in je thee, basilicum in pasta’s, rozemarijn over aardappels of bieslook door je roerei op zondag. Laat je deze weg, dan smaakt het gerecht opeens stuk minder lekker. Hoe handig (en lekker) is het daarom om deze smaakmakers altijd bij de hand te hebben?! De oplossing is simpel: zelf kruiden planten. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan dit artikel waarin we je alles vertellen over de ideale soorten voor jouw moestuin. 

Kruiden planten 

Grote kans dat je van tijd tot tijd een kruidenplantje in huis haalt. Bijvoorbeeld uit de supermarkt, omdat een recept daarom vraagt. Maar zeg eens eerlijk, verpot jij het in de supermarkt gekochte plantje in een echte pot? Of laat je ‘m in de originele plastic behuizing totdat hij langzaam maar zeker op raakt? Tijd om hier iets aan te doen! Als je nog niet helemaal zeker bent over je groene vingers, dan kun je altijd kiezen voor het planten en verzorgen van een bestaande plant. Maar overschat het zelf zaaien ook niet. Zelf zaaien is namelijk een stuk makkelijker uit te voeren dan je denkt en daarom een goed eerste project in je makkelijke moestuin

Soorten 

Heb je al bedacht voor welke soort(en) je gaat? Ben je bijvoorbeeld gek op de Aziatische keuken? Dan kan koriander eigenlijk niet ontbreken. Kook je het liefst elke dag van de week Italiaans? Dan zijn basilicum, oregano en salie onmisbaar. Het leukste is natuurlijk om verschillende soorten te mixen. Wist je dat een kleine, makkelijke moestuin ruimte biedt voor zo’n zestien verschillende planten? Zo heb je ook nog genoeg plek voor dille, peterselie, munt, dragon, tijm en nog veel meer! Voor inspiratie, en een overzicht van wanneer je welke soort zaait, plant en oogst, kun je de Westwing moestuinkalender bekijken.

Voordelen 

  • Kruidenplanten nemen weinig ruimte in, dus zijn voor iedere buitenruimte ideaal! Of je de plantjes nu plant in een pot op je balkon of dakterras, of in een moestuin in je tuin of zelfgemaakte kas: alles kan!  
  • Qua onderhoud is het een makkie: de (jonge) plantjes vragen niet veel wat betreft standplaats en onderhoud.
  • Altijd verse smaakmakers bij de hand.
  • De geur!! Zo breng je de Méditerranée zo naar je eigen keuken, balkon of tuin.

Kruiden planten in tuin versus kruiden planten binnen 

Of je liever binnen of buiten plant, is aan jou. Qua ruimte hoef je echt geen enorme tuin te hebben. Een bescheiden balkon is al voldoende. In de praktijk zal je zien dat binnen voorzaaien en buiten planten het meeste voorkomt. Verder is eigenlijk vooral het belangrijkste dat je een plek kiest die niet al te ver van de keuken zit. Zo heb je jouw plantjes altijd binnen handbereik wanneer je gerechten wat extra spice kunnen gebruiken! 

Binnen kruiden planten

We noemden het al even, maar binnen is vooral ideaal voor het voorzaaien. Het voorzaaien doe je in trays, bijvoorbeeld op een zonnige vensterbank in de keuken. Het zaaien start je vroeg in de lente, zodat de grond buiten kan opwarmen en de zaailingen aan het einde van het voorjaar naar buiten kunnen verhuizen.

Buiten kruiden planten

Wanneer de zaailingen klaar zijn voor buiten, plant je ze in je (makkelijke) moestuin, of in potten. De grootte van de pot is afhankelijk van de soort. Zo zijn sterke soorten als salie, munt en rozemarijn het beste gebaat bij grote potten.

Onze tips voor zelf kruiden planten

Hieronder vind je tips en vragen over het planten van kruiden.

Tip 1: zaaien of planten?

De keuze om te planten of zaaien hangt voornamelijk af van het type kruid. Er zijn grofweg drie typen, verschillend in aantal groeiseizoenen:

  • Eén groeiseizoen: basilicum, dille en koriander
  • Twee groeiseizoenen: peterselie en kervel
  • Meerdere groeiseizoenen: met de juiste verzorging gaan de volgende soorten meerdere jaren mee: munt, bieslook, dragon, salie, tijm en venkel.

In de regel geldt dat je bij één of twee groeiseizoenen zaait, en bij meerdere groeiseizoenen het beste voor een plantje kunt kiezen.

Tip 2: de perfecte plek

Veel kruiden zijn gek op zon. Niet zo gek, als je bedenkt dat de meeste soorten uit mediterrane gebieden komen. Qua locatie kun je daarom het beste kiezen voor een zonnige en lichte plek. Zorg ook dat je een beschutte plaats uitzoekt om je (makkelijke) moestuin of potten te beschermen tegen slechte weersomstandigheden.  

Tip 3: een optimale oogst

Is jouw doel om een zo lang mogelijke oogst te realiseren? Zaai dan soorten die snel kiemen. Zo zijn bijvoorbeeld dille en koriander al binnen een aantal dagen(!) klaar om geoogst te worden. Een andere manier voor een optimale oogst, is door de oogst te verspreiden. Kies in dit geval voor planten met verschillende groeitijden voor een constante stroom aan verse smaakmakers. 

Vraag 1: wanneer kun je wat zaaien?

In principe kun je het hele jaar door zaaien, zeker wanneer je binnen voorzaait. In dit geval heb je wel wat extra licht nodig en een propagator. Doe je dit niet, dan kun je beter wachten tot het voorjaar. Verder verschilt het per soort wanneer je welke kunt zaaien. Zo kunnen bieslook, munt en rozemarijn al eerder (binnenshuis) worden voorgezaaid dan basilicum en dille. Voor een compleet overzicht van wanneer je welke soort het beste kunt zaaien kun je de moestuinkalender bekijken. Ga je voor jonge plantjes uit de supermarkt of het tuincentrum? Plant ze dan in mei – na de IJsheiligen – uit.

Vraag 2: welke grond moet je gebruiken?

Denk niet alleen na over de locatie, maar ook over de grond. Zorg dat de grond vocht vasthoudend, kalkrijk en gedraineerd is. Voeg ook wat organische mest toe voor een gezonde bodem. 

Meer weten over hoe je zelf start met het zaaien en planten? Lees dan ons artikel over zelf een kruidentuin aanleggen.

Uitplanten  

Heb je een jong plantje gekocht en wil je deze uitplanten? Of heb je gezaaid in een tray en is het tijd voor de grote verhuizing naar buiten? Wacht dan even tot de temperaturen niet meer onder het nulpunt komen – dus ook niet ‘s nachts! Zorg er verder voor dat de grond waar je gaat planten vochtig is, maar dat een teveel aan water wel goed weg kan lopen. Als dit op orde is, maak je de grond los met een hark en verwijder je grote aardkluiten en stenen. Haal nu de plantjes los uit hun tray of potje en plant de bovenkant van de wortelkluit vlak onder het grondoppervlak. Grond goed aanduwen, een beetje water geven, et voilà! 

Kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?  Dan kun je vast wat handvatten gebruiken. Gelukkig vind je bij Westwing alles voor je tuin; van gereedschap en tools voor tuinieren, tot meubels en decoratie. 

Niks missen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je buitenruimte van alle gemakken te voorzien.