Kruidentuin kruiden van boven gefotografeerd

Hmmm, heerlijk, koken met verse kruiden! Het liefst pluk je die natuurlijk uit je eigen tuin. Zo weet je niet alleen zeker dat ze supervers zijn, maar je tuin ruikt ook nog eens verrukkelijk. Is het moeilijk om een kruidentuin aan te leggen? Welnee! Of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, en wel of geen groene vingers, een kruidentuin aanleggen kan iedereen. Zeker wanneer je ons stappenplan volgt. Succes gegarandeerd!

De voordelen van je eigen kruidentuin

Iedereen met een buitenruimte zou eigenlijk een kruidentuin aan moeten leggen. In tegenstelling tot een moestuin, heb je voor een kruidentuin maar weinig ruimte nodig. Dus ook als je een klein balkonnetje hebt, kan je hier ruimte voor maken. Een eigen kruidentuintje heeft veel voordelen: je kunt altijd koken met verse kruiden, het is een stuk goedkoper dan kruiden kopen in de supermarkt en je tuin, terras of balkon ruikt altijd heerlijk!

Wat is de meest geschikte plek in de tuin?

De meeste kruiden zijn gek op zon! Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte plek, moet je dus eerst nagaan welk deel van de tuin het balkon of dakterras het meeste zonlicht krijgt. Idealiter bevindt de kruidentuin zich dicht bij de keuken zodat je even snel verse kruiden kunt knippen wanneer je staat te koken. Het is ook belangrijk dat de kruiden beschut staan zodat ze niet kapot kunnen waaien. Heb je een geschikte plek gevonden? Dan kan je nu aan de slag met ons stappenplan.

Kruidentuin aanleggen: een 6-stappenplan

Dit stappenplan geldt voor als je de kruidentuin in de volle grond gaat aanleggen. In plaats van kant en klare kruidenplantjes, kan je ook kruidenzaadjes gebruiken maar dit vraagt extra veel aandacht en liefde om deze succesvol te laten bloeien. Over het algemeen kan je kruiden het best in het voorjaar planten. Meestal staat op het etiket wanneer ze het best geplant kunnen worden. Ook kun je onze zaaikalender voor kruiden printen in dit artikel. Hierop staan de maanden wanneer je het best welk kruid kunt zaaien. Wel zo handig!

Benodigdheden

In zes stappen je eigen kruidentuin aanleggen:

 1. Afzetting

  Zet je kruidentuin af met een touwtje en op elke hoek een stokje.

 2. Grond voorbereiden

  Haal alle stenen en onkruid uit de grond waar je je kruidentuin wilt aanleggen. Haal de bovenste laag ‘oude’ aarde weg.

 3. Potgrond

  Breng een verse laag potgrond aan en meng dit met meststof.

 4. Planten

  Je kunt de kruiden in rijen planten of speels door elkaar. Zorg in elk geval voor voldoende afstand tussen de plantjes, circa 30 centimeter. Maak een gat met een tuinschepje, haal de plant uit het potje en zet ‘m in het gat. Zorg dat het gat groot genoeg is zodat de plant niet boven de grond uitsteekt. Daarna het gat opvullen met verse potgrond. Goed aandrukken!

 5. Water geven

  Tot slot geef je de kruidenplantjes water. Zorg dat de aarde goed nat is.

 6. Kruidenplanten verzorgen

  Kruiden zijn snel tevreden. Zonlicht en af en toe een beetje water is voldoende om ze te laten groeien. Water geven kan je het best ’s avonds doen.

3x varianten op de kruidentuin

Heb jij geen plek om een kruidentuin aan te leggen? Geen nood, er zijn voldoende alternatieven. Wij zetten er een paar voor je op een rij:

 • Verticale kruidentuin: een kruidentuin kan zowel horizontaal als verticaal aangelegd worden. Heb je alleen een balkon tot je beschikking? Gebruik de zijwand dan voor het aanleggen van je kruidentuin. Je kunt bijvoorbeeld allemaal terracotta potjes her en der aan de wand bevestigen. Ook heel leuk: een verticale tuintje maken van een pallet. Op internet vind je genoeg ideeën!
 • Mini-kruidentuin: moet je het doen met een kleine patio? Ga dan voor een mini-kruidentuin! Deze kan je aanleggen in een mini-kas of je gebruikt een kleine kistje waar je de kruiden in plant. Nog makkelijker: plantenpotjes vullen met kruiden en deze op een dienblad zetten. Deze kan je ook in keuken plaatsen!
 • Hangende kruidentuin: wanneer je geen buitenruimte hebt, kan je binnen een hangende kruidentuin creëren. Vul hangpotten met kruiden en hang deze bijvoorbeeld boven het aanrecht. Het ruikt niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens heel leuk uit! En je hebt altijd verse kruiden binnen handbereik.

7x populaire kruiden voor een kruidentuin

Maar welke kruiden plant je in je kruidentuin? Wij zetten de populaire kruiden voor je op een rij:

 • Salie: heerlijk om bijvoorbeeld salieboter van te maken voor over een Italiaanse pasta.
 • Bieslook: multi-inzetbaar voor sauzen, salades en soep.
 • Oregano: een echt Italiaans kruid dat onmisbaar is op een zelfgemaakte pizza.
 • Rozemarijn: rosevalaardappels met verse rozemarijn uit de oven. Hmmm, loopt het water je al in de mond?
 • Tijm: een perfecte match met groentegerechten.
 • Basilicum: pasta’s, pizza’s, salades… basilicum maakt elk gerecht nog lekkerder!
 • Munt: dankzij dit snelgroeiende kruidenplantje geniet je elke dag van een verse muntthee uit eigen kruidentuin!

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met het aanleggen van je eigen kruidentuin? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor al je tuinaccessoires en -gereedschap!